De melk is goed in Amersfoort, de koffie niet altijd

Een ding is zeker: de Amersfoortse barista's hebben het melkschuimen onder de knie.

Espresso van Coffee Corazon

In Amersfoort had ik gehoopt wat variatie in koffie aan te treffen. De koffie van branderij Boot (uit Baarn, vlakbij Amersfoort) is hier goed vertegenwoordigd. Bij Coffee Corazon, meer een lunchcafé dan een koffiebar, viel de espresso van Boot mij niet tegen. Ik ontwaarde wat zoets, wat nootachtigs in deze koffie, al was hij vrij vlak van smaak. Een beetje een allemansvriend die het ook goed zou doen met melk.

Die melk hebben de barista's in Amersfoort trouwens goed onder de knie. Op de plekken waar ik ben geweest, is de melk vers en niet te heet geschuimd. Cappuccino's worden, volgens de huidige trend, voorzien van een figuur in het melkschuim. Daarvoor kun je niet té dik schuimen. Latte art, melkkunst, is in de jaren tachtig en negentig geïntroduceerd en populair gemaakt door barista's in de Verenigde Staten. Voor de kunst van het melk gieten heb je microfoam nodig, heel fijn schuim dat is gemengd met de rest van de vloeibaardere melk in de kan. Omdat schuim en melk binnen een paar seconden weer van elkaar scheiden en omdat de crèma (het laagje boven op de espresso dat je gebruikt om mee te tekenen) verdwijnt naarmate de espresso langer staat, is het een kwestie van snelheid op het juiste moment, een paar handigheidjes en heel veel oefening om een figuur in een kopje te gieten. Bij latte-artkampioenschappen (die jaarlijks op nationaal en internationaal niveau worden georganiseerd) gaat het onder meer om de symmetrie in het kopje en de mate van contrast tussen licht en donker (meer contrast wordt hoger gewaardeerd dan wanneer alles een beetje beige is). Hoewel je geen goede latte art kunt maken met slecht geschuimde melk, is het figuur is voor de smaak van je drankje natuurlijk volstrekt onbelangrijk.

Cappuccino van Barista Café

3 Coffee Corazon Krommestraat 30 ***
1 Barista Café Hof 29 **
2 Livingstone Coffee Groenmarkt 11 *****

Zo serveert Barista Café in Amersfoort een prachtige, maar ondrinkbare cappuccino. De geur doet denken aan verbrand plastic of warm asfalt, zojuist gelegd door wegwerkers. De voornaamste reden voor de aparte geur en smaak is vermoedelijk de koffie zelf; van goedkope kwaliteit en heel donker gebrand.

Bij Livingstone Coffee staat het aangebroken pak melk in een metalen koeler, vergelijkbaar met een wijnkoeler, op de bar, zodat deze minder snel opwarmt en daardoor minder bacteriën ontstaan. Zoiets heb ik nergens eerder gezien, maar het lijkt mij ook praktisch voor andere koffiezaken. De melk wordt hier wat dunner geschuimd. De cappuccino met de herfstblend van Caffènation heeft de goede verhouding melk en koffie. De melk is niet te heet, de koffie niet bitter. Koffie is waar het hier om gaat: de bonen zijn goed, de eigenaar staat zelf achter de bar en waarborgt de kwaliteit van elk kopje dat hij zet.

Cappuccino van Livingstone Coffee
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden