De meeste slachtoffers van kindermishandeling vertelden daar als kind niets over, leert onderzoek

Kinderen die in de jeugdzorg slachtoffer zijn geworden van kindermishandeling moesten het geweld gemiddeld 7,5 jaar ondergaan. Dit meldt de commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg onder leiding van hoogleraar Pedagogiek Micha de Winter.

Een speelzaal in een opvangcentrum voor vrouwen en hun kinderen. Beeld Marcel van den Bergh
Een speelzaal in een opvangcentrum voor vrouwen en hun kinderen.Beeld Marcel van den Bergh

Op verzoek van het kabinet doet de commissie-De Winter sinds vorig jaar november officieel onderzoek naar psychisch, fysiek en seksueel geweld in de jeugdzorg vanaf 1945. Het meldpunt kreeg sindsdien bijna zeshonderd meldingen binnen. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de slachtoffers het geweld als kind niet heeft gemeld. 'Die mogelijkheid was er niet, of ze waren te bang om het te melden', aldus de commissie.

De meeste mishandelingen vonden plaats in de jaren zestig en zeventig en bij de residentiële jeugdzorg en pleegzorg. Het ging vaak om een combinatie van psychisch en fysiek geweld, soms gepaard met seksueel misbruik. De mishandelingen hebben grote invloed op het verdere leven van de slachtoffers. Een groot deel laat weten problemen te hebben op het werk, in de relationele sfeer en met sociale contacten. Ook hebben veel slachtoffers lichamelijke problemen aan het geweld overgehouden.

In 2012 trok de commissie-Samson al de conclusie dat misbruik in jeugdinstellingen 'schokkend vaak' voorkwam. Kinderen in pleeggezinnen en tehuizen zijn volgens de commissie drie tot vier keer vaker slachtoffer van seksueel misbruik dan jongeren die thuis wonen. Uit huis geplaatste jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn zelfs tien keer vaker slachtoffer.

Hoogleraar Pedagogiek Micha de Winter. Beeld anp
Hoogleraar Pedagogiek Micha de Winter.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden