De meeste hoofdbrekens: 'Laatste man Inter M. uitgeschakeld'

De deelnemers aan de vierde editie van het Grote Volkskrant Nieuwsproefwerk beginnen zo langzamerhand gewend te raken aan het niveau van de quiz....

Opnieuw waren de deelnemers uren kwijt met het vinden van de 43 antwoorden, want een goede quiz hoort nu eenmaal lastig te zijn. ‘Het heeft me slapeloze nachten opgeleverd’, schrijft Sientje Uiterdijk (2 fouten). Jos Bonink (eveneens 2 fout) liet weten met het Nieuwsproefwerk constant in het achterhoofd de ‘feestdagen weer goed te zijn door gekomen.’

Ook Johan Keuning (3 fout) is dankbaar. ‘Dankzij deze editie werd het weer erg gezellig onder de boom dit jaar.’

De vraag die de meeste deelnemers veel hoofdbrekens opleverde, stond in het rijtje van de zogenoemde cryptische omschrijvingen. ‘Laatste man Inter M. uitgeschakeld’, luidde de aanwijzing. Bij de antwoorden werd veelvuldig de naam van Christian Chivu genoemd, de verdediger van de Italiaanse voetbalclub Internazionale Milaan. De oud-Ajacied ontbrak bij het begin van de Italiaanse competitie vanwege een schouderoperatie.

Vindingrijk was de oplossing waarin verwezen werd naar de reddingsoperatie rond Ingrid Bétancourt. De commandant van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC heette César, en die naam is gelijk aan die van de keeper; de laatste man van Internazionale.

Het juiste antwoord sloeg echter terug op de liquidatie van August ‘Boyke’ Adjoeba in Buitenveldert. De Surinaamse crimineel was twee jaar lang de laatste man van de voetbalclub Inter Mongoetapoe.

Om de hoofdprijs, een originele prent van Volkskrant-cartoonist Jos Collignon, toe te kennen, moest er opnieuw een loting plaatsvinden. De eer viel ditmaal toe aan P. J. Daams uit Rotterdam.

De prijzen 2 tot en met 10, de Amerikaanse editie van het bordspel Monopoly, gaan naar: Wim Veerman uit Amsterdam, Philip van der Ploeg uit Waddinxveen, de familie Van den Beemt uit Ede (allen nul fout), Rinus Keyman uit Bussum (een fout), Wim Thys uit Zwolle, Michiel de Vries uit Weesp, Niels Wensink uit Ede, de familie Van den Raad uit Vogelenzang en Dirk Maas uit Valkenswaard (allen twee fouten).

En net als bij de voorgaande edities van het Nieuwsproefwerk wordt er over de uitslag niet gecorrespondeerd.

De juiste antwoorden zijn: Citaten: 1. Freek de Jonge, 2. Ingrid Betancourt, 3. Harry de Winter, 4. Peter R. de Vries, 5. Nicolas Sarkozy, 6. Johan Cruijff, 7. Wouter Bos, Jan Peter Balkenende, 9. Hero Brinkman, 10. Johan Heesters.

Overeenkomst: 11. Nederlandse winnaressen gouden medaille bij Olympische Spelen in Peking. 12. Verloren alle drie een verkiezing. 13. Dienden hun ontslag in, 14. Kregen lintje op Koninginnedag. 15. Sloten fabrieken. 16. Namen van door Somalische piraten gekaapte schepen. 17. Werden onderscheiden met Michelinster. 18. Ontvingen vredesprijs. 19. Onthulden actieverleden. 20. Plaatsen van vliegrampen.

Cryptische omschrijvingen: 21. Koningin Juliana wilde bij troonswisseling gevangenen op gebak trakteren. 22. Schrijver J. J. Voskuil overleden. 23. Bierbrouwerij Grolsch overgenomen door SAB Miller. 24. Gehandicapte atleet Pistorius loopt wereldrecord in Emmeloord. 25. August ‘Boyke’ Adjoeba, laatste man van voetbalclub Inter Moengotapoe, wordt geliquideerd in Buitenveldert. 26. Tv-programma de Gouden Kooi wordt gewonnen door ‘Terror’ Jaap. 27. Politicus Wynand Duyvendak krijgt taart in gezicht van actiegroep Voorpost. 28. Polaroid sluit fabriek in Enschede. 29. Laatste woorden van Kees Fens in de Volkskrant. 30. Lucia de B. voorlopig in vrijheid gesteld.

Wat hoort bij wat?:

31. F, J, K, O, W.

32. L, P, Q, V, Z.

33. A, B, H, R, X.

34. C, G, M, S, Y.

35. D, E, N, T, U.

Cartoons van Jos Collignon: 36. Protesten tegen China vanwege geweld in Tibet bij de fakkeltocht met het olympisch vuur. 37. Het manipuleren van de verkiezingsuitslag in Zimbabwe door Mugabe. 38. Donald Duck favoriete blad van studenten. 39. Het kapitalisme gaat ten onder door de kredietcrisis. 40. Raoul Castro neemt in Cuba de macht (tijdelijk) over van zijn zieke broer Fidel.

Foto’s: 41. George Bush bij de uitreiking van de ‘Medal of Honour’ op 8 april aan de ouders van de omgekomen soldaat Michael Monsoor. 42. Barack Obama herdenkt zijn overleden grootmoeder op een verkiezingsbijeenkomst op 3 november in Florida. 43. Stefan Petzner, de woordvoerder van de overleden Jorg Haider, op 11 oktober, nadat hij heeft bekendgemaakt dat hij een relatie had met Haider.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden