'De meeste hiphop in Amerika staat al jaren stil'

De Nederlandse rapper Pete Philly en zijn producer Perquisite zijn groter in Japan dan in Nederland. Toch hebben ze hier een nieuw album uitgebracht....

Het buitenland lonkt. Net terug uit Zuid-Afrika, waar ze optraden op het Cape Town Jazz Festival, viel er vandaag bij Pete Philly een Japans muziektijdschrift in de bus. Hij heeft hem maar even meegenomen naar de Balie in Amsterdam.

Philly: 'Ja, je kan er niets in lezen, maar het is wel leuk.' Ingeklemd tussen een artikel over Detroit techno van Underground Resistance en de albumrecensies staat namelijk een interview plus foto van de jonge helden rapper Pete Philly (Pieter Monzon) en producer Perquisite (Pieter Perquin). De neerslag van een telefonisch gesprek met een journalist in Japan.

Want daar is het duo een stuk bekender dan in eigen land. De plaat Mindstate, die vorig jaar uitkwam, was een bescheiden hit en leidde uiteindelijk tot een volwaardig album dat gisteren in Nederland is uitgekomen. Later deze maand volgt de rest van Europa.

Waar de Nederlandstalige hiphop in Nederland de scepter zwaait, vonden de in Aruba geboren Haarlemmer rapper Pete Philly (24) en producer Perquisite (22) muzikaal asiel in het buitenland. Hoe? Toevallig eigenlijk.

Perquisite is al jaren actief in de jazzwereld en produceert zijn eigen platen op vinyl. Drie jaar geleden sloeg zijn eersteling onverwacht aan in Japan. Labelbaas Perquisite werd binnen het Japanse dj-wereldje een bekende naam en verkocht zo'n 15.000 platen van zijn Unexpected Records.

Hoewel Japan tot nu toe het voornaamste werkterrein is voor Perquisite, heeft hij wel hier in Nederland zijn soulmate gevonden. Het was, zoals de heren het zelf zeggen, onvermijdelijk dat ze samen zouden werken.

Perquisite: 'We vullen en scherpen elkaar aan.'

Philly, een van de beste Engelstalige rappers in Nederland, rapt ontspannen tegen de altijd subtiel en jazzy ingekleurde beats van Perquisite. Op het soulvolle conceptalbum - Mindstate belicht in vijftien nummers evenzoveel gemoedstoestanden - laten Nederlandse jazzgiganten als saxofonist Benjamin Herman en gitarist Jesse van Ruller van zich horen. Terwijl Perquisite, getraind cellist, zelf de toetsen speelt en alle strijkers arrangementen voor zijn rekening nam.

Perquisite: 'Het moest vooral een heel muzikaal album worden.'

Dus worden in het boekje naast de gebruikelijke collega's ook lieden als Beethoven, Brahms en Bacharach bedankt.

Een andere opmerkelijk aanwezigheid op het album: de New Yorkse rapper Talib Kweli, die eerder het geweten vormde van de Amerikaanse hiphop. Was het uitnodigen van Kweli een doordachte zet? De strategie waarbij een Amerikaanse hiphopheld wordt ingezet, in de hoop dat diens populariteit deels overslaat naar zijn buitenlandse collega's, is al vaker toegepast.

Philly (heftig het hoofd schuddend): 'Nee, nee, zeker niet, ze-ker-niet. We hadden niet zo maar met elke Amerikaanse rapper kunnen samenwerken. Niet met een 50 Cent of zo.'

Perquisite: 'We hebben Talib niet gevraagd omdat hij uit Amerika komt, maar omdat we hem erg goed vinden.'

En trouwens, Philly wil even duidelijk maken dat, hoewel Talib een van de vele rappers is die ze bewonderen, de meeste gewaardeerde collega's zich toch aan deze kant van de Atlantische Oceaan bevinden.

Philly: 'Dizzee Rascal en Roots Manuva uit Engeland, Saïan Supa Crew uit Frankrijk, dát zijn de mensen die interessante dingen doen. Man, de meeste hiphop in Amerika staat al drie jaar stil. Er is een formule gevonden die werkt en die het genre nu helemaal aan het uitputten is. De cokeverkopende getto gangster met bling en ice.'

Perquisite: 'Terwijl juist het mooie van hiphop is dat je er van alles in kan stoppen en het toch hiphop blijft.'

Het blindstaren op Amerika is volgens hen definitief voorbij. Sterker nog, er wordt nu vanuit het moederland zelfs belangstellend naar Europa gekeken. Was er niet al een Nederland-Wu Tang Clan connectie toen de Nederlandse rapper Cilva Ringz de Clan ging versterken?

Philly: 'Nu wordt iemand als Masta Ace geproduceerd door een gast uit Oekraïne.'

Alleen, van die internationale kruisbestuiving bereikt maar weinig het publiek omdat de kanalen worden verstopt door gettomiddelmaat op recept. Niet dat het van hun niet mag, maar echte verwantschap met het Amerikaanse is ver te zoeken. En hoe zit het dan met het Nederlandstalige neefje van de wereldwijde hiphopfamilie, de nederhop?

Perquisite: 'Daarin gebeuren genoeg coole dingen, maar onze muziek valt per definitie niet binnen het genre.'

Philly: 'We zien Nederland wel als onderdeel van het terrein waar we onze muziek uitbrengen. Maar we zijn er niet van afhankelijk. Als ze me hier niet willen horen, zijn er daarbuiten nog genoeg die ons wel respecteren.'

En vice versa. In Kaapstad kwamen ze al een paar coole Zuid-Afrikaanse artiesten tegen met wie ze het contact warm houden.

Perquisite: 'We denken niet in hokjes.'

Philly: 'Waarom zou je, the world is our oyster.'

Pete Philly and Perquisite - Mindstate (Unexpected Records/Epitaph)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden