'De meeste gewone Grieken kunnen niks meer inleveren'

Terwijl Athene platligt als gevolg van een grote staking, stemt het Griekse parlement vandaag over nieuwe bezuinigingen. 'Dit is pure sciencefiction.'

ATHENE - 'Ik zal even voor u kijken wat er vandaag allemaal niet werkt', zegt de Griekse hotelreceptioniste. Ze schuift achter de hotelbalie naar een computer en surft vervolgens naar een nieuwssite. 'Oké, er zijn geen bussen, geen treinen, geen trams, geen veerboten, geen taxi's.' Ze kijkt met een glimlachje naar de hotelgast uit Nederland. Of ze nog even moet doorgaan? Zonder het antwoord af te wachten, vervolgt ze: 'Alle overheidskantoren zijn dicht. De journalisten staken eveneens, dus we hebben geen radio- of tv-nieuws. En de doktoren en tandartsen werken ook niet.' Ze haalt lachend haar schouders op. 'Het wordt hier dus weer een saaie, nutteloze dag.'


Athene oogt op deze dinsdagochtend inderdaad opvallend rustig. Er zijn minder mensen op straat dan anders. De gele taxi's, waarvan er normaal vele zijn, ontbreken in het straatbeeld.


De staking, georganiseerd door de grootste Griekse vakbonden, legt ook vandaag nog het openbare leven in de Griekse hoofdstad lam. De tweedaagse staking markeert de stemming in het Griekse parlement over nieuwe bezuinigingen en economische liberaliseringen voor de komende jaren.


De maatregelen zijn aan Griekenland opgelegd door de 'trojka' van Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds. De Grieken moeten de maatregelen uitvoeren om in aanmerking te komen voor de volgende tranche van 31,5 miljard euro uit twee pakketten noodleningen van in totaal 240 miljard. Zonder die hulp zou Griekenland binnen korte tijd failliet gaan en waarschijnlijk afscheid moeten nemen van de euro.


De bonden en hun achterban geven zich niet zonder slag of stoot over. 'Ik hoop dat we de bezuinigingsmaatregelen nog kunnen stoppen', zegt verpleegster Evangelia Kontodima, die met collega's staat te protesteren op het plein bij het parlement in Athene. 'Of het protest iets zal uithalen, weet ik niet. Maar als we niets doen, bereiken we in elk geval niks.'


Er staan dinsdagmiddag enkele tienduizenden mensen op het centrale plein te protesteren tegen de bezuinigingen en liberaliseringen. Het is warm en de sfeer is een beetje festival-achtig. Er wordt gekletst, gezongen en gescandeerd. Midden op het plein staan eetkramen waar je een spies met geroosterd varkensvlees kunt kopen.


'Het bezuinigingspakket van de regering is pure sciencefiction', vindt verpleegster Kontodima. 'De meeste gewone mensen hebben geen cent meer om in te leveren. Er is veel verzet.'


De kans dat de maatregelen in het parlement sneuvelen is echter beperkt. De coalitieregering van de conservatieve premier Antonis Samaras kan normaliter rekenen op de steun van 176 van de 300 parlementariërs.


De kleine coalitiepartner Democratisch Links heeft aangekondigd tegen de maatregelen te zullen stemmen omdat zij tegen liberalisering van de arbeidsmarkt is. Enkele parlementariërs van de socialistische partij Pasok hebben aangekondigd dat ook zij tegen zullen stemmen. Ook zonder die steun heeft Samaras nog altijd een krappe meerderheid van rond de 154 afgevaardigden.


'Ik verwacht dat de maatregelen worden aangenomen', zegt Theodore Couloumbis, vicevoorzitter van de Griekse denktank Eliamep en emeritus hoogleraar politicologie van de Universiteit van Athene. 'Alle opwinding van dit moment zal uiteindelijk een storm in een glas water blijken.'


Ook op het kantoor van de rebellerende coalitiepartner Democratisch Links is de verwachting dat de maatregelen worden goedgekeurd. Gerassimos Georgatos, lid van het centraal comité, komt hijgend het partijhoofdkwartier binnen. De activist is op de motor gekomen, omdat er door de staking geen metro's rijden. Georgatos bevestigt dat Democratisch Links woensdag in het parlement 'present' zal stemmen, wat neerkomt op een tegenstem. Hij benadrukt dat zijn partij niet uit is op de val van de regering. 'Het zou heel onverstandig zijn nu nieuwe verkiezingen te houden. We hebben net twee verkiezingen gehad. Het land heeft behoefte aan politieke stabiliteit.'


Lagarde-lijst werpt schaduw over debat

De discussie van vandaag in het Griekse parlement over nieuwe bezuinigingen wordt overschaduwd door het schandaal rond de zogenoemde Lagarde-lijst. Die lijst is welbeschouwd een computerbestand met daarop de namen van ongeveer tweeduizend Grieken die in 2007 een rekening hadden bij een vestiging van de bank HSBC in het Zwitserse Genève.


De Franse IMF-topvrouw Christine Lagarde gaf die digitale namenlijst twee jaar geleden - toen zij nog minister van Financiën was - aan haar toenmalige Griekse collega-minister. Dit om Griekenland te helpen in de strijd tegen belastingontduiking. De Franse regering had de gegevens verkregen van een ex-werknemer van de Zwitserse bank.


Twee achtereenvolgende Griekse ministers van Financiën, George Papakonstantinou en Evangelos Venizelos, deden weinig tot niets met de lijst van Lagarde. Een aanklager stuurde onlangs een rapport over deze zaak naar het parlement, met de bedoeling dat een onderzoek wordt ingesteld naar de twee ministers.


Het Griekse parlement zal naar verwachting over enkele weken beslissen of een onderzoek wordt ingesteld naar beide politici.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden