Weblog

'De meeste Duitse verkiezingsplakkaten zijn oersaai'

In Nederland is er paal en perk aan het ophangen van verkiezingsplakkaten gesteld. In Duitsland gelden minder regels. Ze hangen werkelijk overal, aan lantaarnpalen, hekken, op grote stellages in plantsoenen, er is dezer dagen geen ontkomen aan, schrijft Duitsland-correspondent voor de Volkskrant Rolf Bos in zijn verkiezingsblog.

Verkiezingsposter CDU met Angela Merkel. Beeld epa
Verkiezingsposter CDU met Angela Merkel.Beeld epa

Hoe mooier het land, hoe conservatiever de bevolking? Misschien een rare theorie, maar in Duitsland - en wellicht ook daarbuiten - valt er het nodige voor te zeggen. Neem Beieren, het economisch succesvolste stukje Duitsland. In de steden kiest men daar overwegend sociaaldemocratisch, op het prachtige platteland kiest men traditioneel voor de behoudende CSU. Al is de term platteland wellicht wat misplaatst, het is een nogal bergachtige streek daar.

In Berlijn zul je nergens affiches van de extreemrechtse NPD tegenkomen, in de landstreek ten zuiden van Dresden zie je ze des te meer. Prachtig hier, het heet niet voor niks het Zwitserse Saksen. De NPD, er klinken in Duitsland steeds meer stemmen om deze onsmakelijke partij te verbieden, probeert in deze pittoreske streek kiezers te werven met teksten als 'Maria statt Scharia', 'Maria in plaats van de sharia'.

De affiches zijn curieus vooral in kleine dorpjes te zien waar je geen enkele buitenlander op straat zal tegenkomen, laat staan een vrouw met een hoofddoekje. Vanwaar dan die vreemdelingenhaat hier? Het is hier vooral blond, en rood geverfd haar wat de klok slaat. (Waarom laten zoveel Oost-Duitse vrouwen hun haar trouwens rood verven? Gaan we nog een keer uitzoeken.)

Wassen beeld
In Nederland is er paal en perk aan het ophangen van verkiezingsplakkaten gesteld. In Duitsland gelden minder regels. Ze hangen werkelijk overal, aan lantaarnpalen, hekken, op grote stellages in plantsoenen, er is dezer dagen geen ontkomen aan. Daar is Merkel (CDU), daar is Steinbrück (SPD), en oh jee, daar is het wassen beeld van Brüderle van de FDP weer.

En dan zien we overal nog de veelal onbekende gezichten van de kandidaten die voor hun eigen kiesdistrict kandideren. In de Berlijnse wijk Kreuzberg hangt zelfs een dode Nederlands-Duitse operettezanger, wijlen Johan Heesters. Onverlaten hebben zijn meer dan honderdjarige kop over die van Groene-kandidaat Ströbele geplakt. Heesters weduwe moest er wel om lachen, de witbehaarde Ströbele, populair in de linkse wijk, vindt het ook wel geinig. Fijn ook natuurlijk, die gratis publiciteit.

De meeste plakkaten zijn oersaai. Vol clichéteksten, als 'meer midden' of 'samen succesvol'. Beter klinkt de leus van die Linke: 'Genoeg geouwehoerd, een minimumloon van 10 euro nu.' De SPD van Peer Steinbrück werft met 'Das Wir entscheidet', dat betekent zoiets als 'het wij besluit'. Ja, haal je de koekoek, Duitsland is een democratie, dus 'wij' besluiten altijd.

Grappenmakers hebben daar dan overigens weer 'Das Bier entscheidet' van gemaakt. Dat is nou eens een tekst die de spijker op z'n kop slaat.

Rolf Bos is correspondent voor de Volkskrant in Berlijn. In aanloop naar de Duitse verkiezingen schrijft hij speciale verkiezingsblogs voor Volkskrant.nl.

undefined

De NPD voert campagne met de leus: Maria in plaats van de sharia Beeld RB
De NPD voert campagne met de leus: Maria in plaats van de shariaBeeld RB
Verkiezingsposter SPD. Beeld RB
Verkiezingsposter SPD.Beeld RB
Brüderle van de FDP. Beeld RB
Brüderle van de FDP.Beeld RB
Groene-kandidaat Ströbele Beeld RB
Groene-kandidaat StröbeleBeeld RB
Verkiezingsposter van die Linke. Beeld RB
Verkiezingsposter van die Linke.Beeld RB
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden