De meest gezochte man werd per toeval ontdekt

De jonge agenten Luca Scatà (29) en Christian Movio (36) hebben donderdag de impopulaire nachtdienst als ze iemand op het mistige stationsplein van Sesto San Giovanni zien lopen. Hij gedraagt zich vreemd, vinden ze. Routinematig vragen ze naar zijn papieren waarop Anis Amri, de meest gezochte man ter wereld, opeens een pistool trekt. Even later is Amri dood, en zijn Scatà en Movio nationale helden.

Jarl van der Ploeg
Italiaanse politie onderzoekt de plek waar Anis Amri is doodgeschoten door politie. Beeld afp
Italiaanse politie onderzoekt de plek waar Anis Amri is doodgeschoten door politie.Beeld afp

Europa reageerde vrijdagochtend opgelucht op het nieuws dat de voortvluchtige Tunesische terreurverdachte Amri eindelijk gestopt is. Maar er blijven ook veel vraagtekens. Want hoe kan de meest gezochte man van het continent bij toeval wordt aangehouden in een onbenullig voorstadje van Milaan, op honderden kilometers afstand van Berlijn?

Pas na de vondst van een aantal treinkaartjes in zijn rugtas, kan een deel van die vraag beantwoord worden. Zo stapte Amri donderdag vrijwel zeker in de Franse stad Chambéry op een trein richting het Italiaanse Turijn. Daar had hij anderhalf uur de tijd over te stappen voor Milaan, waar hij vrijdag iets na middernacht moet zijn aangekomen. Met een klein boemeltje arriveerde hij niet veel later in het vervallen Sesto San Giovanni.

Sesto is een voorstad van Milaan die jarenlang bekend stond als het Stalingrad van Italië. Tot ver in de jaren negentig stonden er enorme fabrieken van merken als Campari en Pirelli en stemde ruim tachtig procent van de bevolking op de Communistische Partij. Maar inmiddels zijn de fabrieken naar lageloonlanden vertrokken, is de stad afgetakeld en stemt niemand meer communistisch. Inmiddels is de extreemrechtse anti-immigratiepartij Lega Nord de belangrijkste machtsfactor.

Dat heeft onder meer te maken met het stationsplein van Sesto, het piazza Primo Maggio, dat geldt als een van de onveiligste stationsgebieden van Italië, vooral na zonsondergang. Het is slecht verlicht, wijds en tochtig en er bivakkeren tientallen migranten. De telefoonloze Amri zou donderdagnacht op dat plein hebben rondgevraagd naar contacten van hem. De Italiaanse politie wilde vrijdag niet veel zeggen over het hoe en waarom van die zoektocht van Amri, want 'lopend onderzoek'.

Lees ook:

'Zodra iemand een petje op zet is opsporen al lastiger'
Was zijn vondst een toevalstreffer? Vier vragen aan terrorismeonderzoeker Jelle van Buuren.

Merkel: Duitsland wil aantal uitzettingen opvoeren na aanslag kerstmarkt Berlijn

Wie was Anis Amri, de man die inreed op een kerstmarkt in Berlijn? (+)
Anis Amri werd vierentwintig op de dag nadat er 100 duizend euro op zijn hoofd werd gezet en er een Europese klopjacht losbarstte.

Schoten

Op ongeveer hetzelfde moment dat Amri aan het rondvragen is, iets na drie uur 's nachts, komen ook de jonge agenten Scatà en Movio aan op piazza Primo Maggio. Ze hebben geen idee dat ze oog in oog staan met een voortvluchtige terreurverdachte - ze zien slechts een man die zich vreemd gedraagt. Als ze naar zijn papieren vragen, antwoordt Amri in vloeiend Italiaans dat hij die niet heeft. Vlak voordat hij de inhoud van zijn rugtas laat zien, trekt hij een geladen wapen en schiet Movio door zijn schouder. 'Poliziotti Bastardi', roept hij, terwijl hij zich achter een auto verschuilt - 'politie, klootzakken'.

Iets daarna horen verschillende omwonenden een serie schoten. Zij die vervolgens uit hun raam kijken, zien een man die door een agent wordt gereanimeerd. Een tweede agent houdt zijn eigen rechterarm vast. Vlak daarvoor heeft Scatà, pas negen maanden in dienst, Amri neergeschoten. De reanimatie heeft geen zin meer. Amri sterft binnen een paar minuten.

Journalisten op de plek waar Anis Amri is doodgeschoten. Beeld afp
Journalisten op de plek waar Anis Amri is doodgeschoten.Beeld afp

Kritiek

'We hebben de meest gezochte man van Europa direct geïdentificeerd en uitgeschakeld', prees de minister van binnenlandse zaken vrijdagochtend het werk van de twee agenten. Hij leek gretig het goede nieuws te brengen, waarschijnlijk om een deel van de schaamte van eerder deze week te verbloemen. De overheid kreeg een fikse portie kritiek te verduren toen bleek dat het niet was gelukt Amri, die vier jaar lang in een Italiaanse gevangenis zat wegens brandstichting, uit te zetten naar zijn thuisland Tunesië.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg deze week soortgelijke kritiek te verduren. Ook Duitsland probeerde Amri tevergeefs uit te zetten naar Tunesië. Vrijdag belde Merkel daarom met haar Tunesische collega. 'Ik heb de Tunesische president gezegd dat hij voortaan meer uitgezette asielzoekers zal moeten terugnemen', aldus Merkel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden