De meest gehate beroepsgroep moet nu noodgedwongen het onderwijs redden

Peter de Waard

'Bankiers zijn mensen die je een paraplu uitlenen als de zon schijnt, maar die terugwillen als het begint te regenen', zo omschreef Mark Twain de beroepsgroep.

Dinsdag lanceerde Randstad-baas Jacques van den Broek zijn eigen Deltaplan voor de arbeidsmarkt. Bankiers (daar zijn er door de digitalisering van de financiële diensten te veel van) moeten worden omgeschoold tot onderwijzers (daar zijn er door de lage salarissen te weinig van). En gisteren bleek dat het probleem acuut is: de arbeidsmarkt is door het CBS officieel tot krap verklaard en dan stapt helemaal niemand meer in het onderwijs.

Er moet wel een enorme cultuurkloof worden overwonnen. En niet alleen qua dresscode en automerk. Bankiers zijn in de afgelopen tien jaar door de mangel gehaald als graaiers, zo niet criminelen die je niet eens in de buurt van volwassenen wilt hebben, laat staan in die van minderjarigen. Ze zijn stuk voor stuk Willem Holleeder in het kwadraat.

Hoe harder de media tekeergingen tegen deze beroepsgroep, hoe meer applaus ze oogstten. Als er een referendum was gehouden, zouden bankiers na de voorstelling van De Verleiders (Door de Bank genomen), het boek van Joris Luyendijk (Kan niet waar zijn) en de film Wolf of Wall Street zonder uitzondering aan de hoogste boom zijn opgeknoopt.

Wereldwijd staan bankiers sinds 2008 met stip op nummer één genoteerd als de meest gehate beroepsgroep - ver voor makelaars, politici, belastinginspecteurs en nachtclubportiers. Ze helpen speculanten in het zadel, duwen mkb'ers derivaten door de strot, zetten klanten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen uit hun huis en creëren zeepbellen waarmee ze de economische stabiliteit ondermijnen.

Nu verdient iedereen een tweede kans. Maar het is toch een vreemde casting om juist deze 'amorele' beroepsgroep voor de klas te zetten zonder dat de reclassering er aan te pas komt. Mensen die tien jaar lang zijn afgeschilderd als autisten zonder empathische gaven zijn niet de ideale figuren om een groep van 10-jarigen op de basisschool de tafel van zes en de logica van 'dt' in 'hij wordt' te vertellen.

Voor het Deltaplan van Jacques van den Broek is volledig eerherstel voor de bankiers een voorwaarde. George van Houts, Victor Löwe c.s. moeten in DWDD alle bankiers in Nederland publiekelijk hun excuses aanbieden. En Joris Luyendijk moet een verplichte bestseller ('Het is niet waar') schrijven waarom de mannen en vrouwen die er in de financiele krochten zo'n zootje van hebben gemaakt heel geschikt zijn om nu onderricht te geven.

Weliswaar is in het bankwezen niet veel veranderd, maar de meest overbodige beroepsgroep moet nu noodgedwongen het onderwijs redden. Het staatshoofd voelt de bui al hangen. Dinsdag meldde De Telegraaf dat kroonprinses Amalia haar opleiding zal voortzetten op een school in China.

Die wil een paraplu hebben voor als het regent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden