De meest duurzame keus voor grote garnalen, voorlopig

Product


Diepvries-scampi's


Prijs


Ca. € 3,- voor 200 gram.


Verkrijgbaar


Supermarkten


Oordeel: ***


In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: diepvries-scampi's van Iglo.


Gamba's zijn kleine kreeftjes en scampi zijn grote garnalen. In de praktijk worden de namen vaak door elkaar gebruikt. Grote garnalen (scampi, bij Iglo scampi's) worden gekweekt én wild gevangen, in landen als Vietnam en Thailand. Dat laatste gebeurt met fijnmazige netten, waardoor er veel bijvangst is en de bodem wordt verstoord. Daardoor zijn er geen tropische reuzengarnalen met het MSC-keurmerk, de garantie dat de vis op een verantwoorde manier gevangen is.


Ook het kweken van grote garnalen is behoorlijk milieubelastend: de kwekerijen vernietigen ecosystemen, verspreiden ziekten en er wordt kwistig gebruikgemaakt van antibiotica en chemicaliën. Een duurzaamheidskeurmerk voor kweekvis, ASC geheten, staat weliswaar op stapel maar is op dit moment nog alleen beschikbaar voor tilapia.


Of toch wel? Op de verpakking van Iglo's diepvries-scampi's, kweekgarnalen uit Vietnam, staat 'gecertificeerde garnalen', afkomstig uit 'verantwoordelijk beheerde en extern gecontroleerde' aquaculturen. Hoe zit dat dan? Iglo heeft een naam hoog te houden met duurzame vis. Al hun wilde visproducten hebben een MSC-certificering. Bij navraag blijken de Iglo scampi's te voldoen aan de eisen van GlobalGAP (GG), een keurmerk dat is afgesproken tussen aanbieders en supermarkten, maar niet op consumentenverpakkingen vermeld mag staan: vandaar dat Iglo kiest voor bovenstaande tekst als alternatief, al blijft het voor de consument onduidelijk om welke certificering het gaat. GlobalGAP stelt vooral eisen aan veiligheid en kwaliteit, maar daarnaast zijn GG-garnalen volledig traceerbaar, de kweekmethode is transparant en de kwekerij heeft een start gemaakt met diverse milieubesparende maatregelen, zegt Stichting De Noordzee. Helemaal duurzaam zijn GG-garnalen dus nog niet, maar het is wel een stap in de goede richting. 'Op dit moment is GlobalGAP de meest duurzame keus voor grote garnalen', zegt ook Iglo.Wat kun je nu het beste kiezen als je wel duurzaam garnalen wilt eten? Wilde garnalen (noordse, grijze, Atlantische seabob) met MSC-keurmerk. Óf biologisch gekweekte garnalen: die beantwoorden eigenlijk nu al aan alle duurzaamheidseisen waar ASC op den duur voor wil gaan staan en zijn dus prima. Maar ja, dat zijn allemaal kleintjes. Wie grote garnalen wil, moet wachten op de ASC-certificering- of nu, af en toe, de Iglogarnalen kopen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden