Nieuws

De meedogenloze leider van Boko Haram Abubakar Shekau werd al vaker doodverklaard, is het nu echt zo?

Hij is de afgelopen jaren al minstens zeven keer abusievelijk doodverklaard, maar toch doet het Nigeriaanse leger momenteel serieus onderzoek naar de mogelijke dood van Abubakar Shekau, de meedogenloze rebellenleider van Boko Haram, wiens terroristische organisatie het noordoosten van Nigeria al meer dan tien jaar terroriseert.

Jarl van der Ploeg
Abubakar Shekau in een video uit 2018. Beeld AFP
Abubakar Shekau in een video uit 2018.Beeld AFP

De 48 -jarige Shekau zou zichzelf woensdag zou hebben opgeblazen, omdat hij niet gevangen genomen wilde worden door een groep rivaliserende jihadisten. Volgens veel Nigeriaanse kranten liet hij daarbij het leven. Internationale titels als The New York Times en BBC houden een extra slag om de arm en zeggen dat hij eventueel ook zwaar gewond zou kunnen zijn.

Dat komt omdat Shekau, die bekend staat als een van de wreedste en effectiefste terroristen ter wereld, de afgelopen jaren al meermaals werd doodverklaard door het Nigeriaanse leger. In 2016 kraaide de luchtmacht victorie door te zeggen dat ze Shekau en andere Boko Haram-leiders hadden gedood en toen het leger in 2018 wederom verklaarde ‘het hart en de ziel’ van Boko Haram te hebben ‘gebroken’, sprak Shekau de beroemde woorden: ‘Als je ons hebt vermoord, waarom zijn we dan nog altijd in leven?’

De Volkskrant was deze maand nog getuige van het Boko Haram-geweld in Kameroen

In het uiterste noorden van Kameroen is geen leven meer door de vele terreuraanslagen. Carlijne Vos doet verslag: ‘Zolang er zoveel armoede is in deze regio, kan Boko Haram blijven rekruteren onder jongeren.’

Shekau nam het leiderschap van Boko Haram in 2009 over van de oprichter, Muhammad Yusuf toen deze werd vermoord door de politie. Onder Shekau groeide de jihadistische groep uit tot een van de wreedste en beruchtste terroristische groeperingen ter wereld. De groep, wiens naam ‘westers onderwijs is onrein’ betekent, streeft naar de strikte invoering van de sharia in Nigeria vanwege de vele aanslagen veranderde het noordoosten van Nigeria de afgelopen tien jaar langzaam in een voor velen onbegaanbaar gebied.

Vanaf 2014 werd Boko Haram ook wereldwijd beroemd vanwege de brute ontvoering van 276 christelijke meisjes uit Chibok. Veel van die meisjes werden in de jaren daaropvolgend uitgehuwelijkt aan strijders of ingezet voor zelfmoordaanslagen, sommigen werden vrijgelaten, maar nog altijd zijn honderd van hen vermist.

Onder Shekau manifesteerde Boko Haram zich vooral met aanslagen gericht tegen burgers, waarbij hij geregeld vrouwen en kinderen inzette als zelfmoordterrorist. In tien jaar tijd stierven in Nigeria, Niger, Kameroen en Tsjaad meer dan veertigduizend doden vanwege het jihadistische geweld sloegen twee tot drie miljoen mensen op de vlucht.

Uit onvrede met de koers die Shekau voer, brak er in 2016 een rivaliserende groep af van Boko Haram die zichzelf Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie (ISWAP) noemde. Sindsdien leven beide groepen in serieuze onmin met elkaar en wedijveren ze om de meest gruwelijke terreurdaden.

Zelfmoordvest

Het zou precies die vete met ISWAP zijn die Shekau woensdag fataal zou zijn geworden. Uit gesprekken die journalisten voerden met verschillende bronnen rondom Boko Haram en ISWAP is duidelijk geworden dat zo’n tweehonderd strijders van ISWAP de mannen van Shekau woensdag omsingelden in een schuilplaats in het Sambisa bos. Toen bleek dat de situatie uitzichtloos was, zou Shekau zichzelf hebben opgeblazen met een zelfmoordvest.

Shekau was een van de meest gezochte terroristen ter wereld. De Verenigde Staten hebben al te kennen gegeven dat de prijs van 7 miljoen dollar die zij in het kader van het anti-terrorismeprogramma Rewards for Justice op het hoofd van Shekau hadden gezet, niet zal worden uitgekeerd aan ISWAP. Op Twitter schreef de club: ‘Hey, IS-gasten. Ter verduidelijking: nee - jullie komen niet in aanmerking voor de beloning voor informatie over zijn identiteit of locatie. Zo werkt ons programma niet.’ Na leiders van al Qaida en IS was de prijs op het hoofd van Skekau het hoogst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden