De matroesjka wordt langzaam uitgestald

Daniël maakt een literaire ontdekkingsreis. De lezer reist mee en als die zijn fantasie goed gebruikt, valt er veel te beleven.

EDITH KOENDERS

Een roman als een matroesjka, zo zou je Een kamer in Rome van Sipko Melissen kunnen noemen. Student algemene literatuurwetenschap Daniël blikt terug op een bijzondere zomer. Gewapend met een rood Moleskine notitieboekje is hij naar Italië gereisd om de auteur te zoeken van de novelle Een tuin in Toscane, een verhaal dat hem diep heeft geraakt.

De roman wordt 'rustig, steentje voor steentje, opgebouwd' waarbij Melissen terloops verwijst naar auteurs als Keats, Wilde en Nabokov. Van laatstgenoemde speelt vooral de debuutroman The Real Life of Sebastian Knight een rol in Daniëls overpeinzingen. Hij is bezig met een referaat over dit werk voor een werkcollege 'virtuele romans' oftewel 'romans die in geen boekwinkel op aarde te vinden waren omdat ze alleen bestonden voor, of geschreven waren door romanfiguren'.

Het plotselinge einde van de Toscaanse novelle toont volgens Daniël 'de juistheid aan van Mulisch' stelling dat niet de schrijver maar de lezer fantasie moest hebben'.

Dat is voor hem geen probleem, lezen is zijn tweede natuur. Dus ziet hij de personages van de novelle voor zich: de oude Amerikaanse dichter Bret Holland en Titus, een jonge jongen die wat klusjes doet in de tuin en bij het zwembad. Als de zomer erop zit, geeft de dichter Titus een zelfgeschreven verhaal met de titel 'The Old Man and the Swimming Pool'. De matroesjka wordt langzaam uitgestald.

Daniëls ontdekkingsreis heeft verschillende kanten. Hij ontmoet de vriend van de auteur en raakt vervolgens verstrikt in een web van relaties en mystificaties. Bovendien wekt deze Fredericio latente homoseksuele gevoelens in hem op.

Een kamer in Rome is een fraai relaas over een dromer die zichzelf ziet zitten 'alsof er een camera van grote hoogte' op hem neerkijkt. De lezer kijkt mee en als die zijn fantasie maar goed gebruikt, valt er genoeg te beleven en te leren. Niet in de laatste plaats over John Keats, die op zijn 25ste overleed in Italië. Laat Daniël nu ook exact zo oud zijn en gedichten schrijven. Toeval? Maar toeval is noodzaak, heeft hij van zijn literatuurdocent geleerd, vooral in de literatuur. Laat dat maar aan Melissen over.

Sipko Melissen: Een kamer in Rome.

Van Oorschot; 264 pagina's; € 18,50.

ISBN 978 90 2824 188 6.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden