De massale demonstratie in Parijs vormde een langgerekte aftiteling in deze horrorfilm

Een film. Dat was de meest gehoorde vergelijking na de explosieve ontknoping vrijdag van het terreurdrama in Frankrijk. Zoals EenVandaag het vrijdag verwoordde: 'Een spannende actiefilm, die de hele dag live te volgen was op tv. Met één verschil: in deze aflevering vallen échte doden en gewonden.'

Behalve schokkende actualiteit en wereldgeschiedenis was het óók dat: levensecht drama dat vele miljoenen wereldwijd aan de tv kluisterde - ook in Nederland boekten de ingelaste NOS Journaals hoge kijkcijfers.

Enkele spelers vragen om speciale belichting.

Zo verdient NOS-correspondent Ron Linker hulde voor zijn dagenlange oefeningen op straat, van woensdagmiddag tot zondagavond, vrijdag tot in het fluks opklimmende Jinek aan toe.

In dat laatste programma moest de onvermoeibare Linker duiden hoe 'de Fransen' de dagen hadden ervaren, en of 'ze' het idee hadden dat nu alle daders waren gepakt. Alsof niet elke kijker kon zien dat journalisten weliswaar de straat op moeten, maar dat de arme Linker daar drie dagen lang niets anders heeft kunnen doen dan de redacties in Hilversum te woord staan. Buiten beeld was hij geketend aan zijn smartphone voor overleg met zijn redactie, sms, Twitter en newsfeeds. Geen Fransman gesproken natuurlijk.

Een deel van de film werd vrijdag bij de NOS vertoond zonder commentaar. De drukkerij in Dammartin bleef uren in beeld, zonder dat er veel gebeurde. Onder in beeld verschenen slechts korte nieuwsflitsen. Een onalledaagse ervaring: commentaar bleek geheel overbodig. De spanning zat in de dreigende ontknoping. Pas later meende de NOS Wittgenstein ('Waarover men niet spreken kan...') te moeten weerleggen met terrorismedeskundige Jelle van Buuren. Ondanks dappere pogingen ontkwam ook hij niet aan loze speculaties en lege hulzen. Bij de eerste beweging in de namiddag vroeg Dionne Stax de deskundige: 'Als u dit zo ziet, meneer Van Buuren, wat denkt u dan?'

Van Buuren: 'Nou, dat er in elk geval iets gaande is.'

Filosofisch juist. Maar voor een terreurdeskundige een aanslag op de geloofwaardigheid.

Ook Nieuwsuur had zaterdag zijn expert: Edwin Bakker, hoogleraar te Leiden. Ook hij wist de wetenschap maar nauwelijks te dienen. De in de drukkerij verstopte werknemer moest 'een verschrikkelijke dag gehad hebben', aldus de geleerde. Het was 'een wonderlijk verhaal, laat ik het zo zeggen'. Hoe professioneel de twee daders waren? 'Uiteindelijk weten ze wel die stad uit te komen en hebben ze zich vrij lang schuil weten te houden. Of dat professioneel is: nou ja, in ieder geval wisten ze met wapens om te gaan en was het voorbereid, maar uiteindelijk zijn ze in elk geval niet slimmer geweest dan het apparaat dat achter ze aanzat.'

Veel beter ging dat woensdag al in EenVandaag, dat sprak met datadeskundige Eliot Higgins. Enkele uren na de aanslag op Charlie Hebdo wist hij uit de spaarzame beelden (beweging, gedrag) te duiden dat de twee een terroristische training moeten hebben gehad en ervaren schutters waren. De linkervinger die een van hen in de lucht stak, was wellicht een signaal aan een derde dader (die toen nog niet in zicht was).

Zondag vormde de massale demonstratie in Parijs een langgerekte aftiteling in deze horrorfilm. Wereldleiders vertoonden zich - Mark Rutte was ervoor van Buitenhof naar de Place de la République gevlogen. Een kwartiertje, 300 meter, en toen weer weg - alles voor het plaatje. Alleen het woordje 'Einde' komt maar niet in beeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden