De mars hoeft niet vergeefs te zijn

HET is een zaak van broeders, zoals in 'A man's gotta do what a man's gotta do.' In dit geval moet de man demonstreren in Washington DC....

BEBE MOORE CAMPBELL

Sommige zwarte vrouwen beschuldigen de organisatoren van regelrecht seksisme omdat zij werden buitengesloten. Zij verklaren dat een demonstratie die mannelijke solidariteit omhelst ten koste van een gelijk partnerschap met vrouwen gedoemd is te mislukken. Anderen zeggen dat demonstraties op zich uit de tijd zijn en geen effect hebben.

Maar, een man moet doen wat hij doen moet. Ondanks de kritiek komen Afrikaans-Amerikaanse mannen uit heel Amerika per bus, trein, vliegtuig, auto of skateboard. Misschien geen miljoen, maar toch heel wat mannen sluiten zich aan bij wat Farrakhan noemt een heilige dag van boetedoening, verzoening en verantwoordelijkheid nemen.

Deze aanduiding klinkt goed, maar de achtergelaten vrouwen willen resultaten zien. Hier volgt wat een zuster van de broeders verlangt na de demonstratie.

Ten eerste, als je een bijdrage verschuldigd bent voor je kind, betaal die dan. Als je het geld niet hebt, bied dan je diensten aan met een glimlach, tot je je schulden ten opzichte van je kinderen hebt ingelost. Je kunt oppassen, het huis schoonmaken, kinderen brengen en halen, of moeder een vrije dag geven. Geef het goede voorbeeld aan je witte broeders, die, statistisch gezien, net zo achter zijn met hun betalingen als jullie.

Ten tweede, doe wat aan de jeugdbendes, help je misleide jongere broeders in leven te blijven. Help ze tot een 'wapenstilstand' te komen en die na te leven. Praat met ze.

Ten derde, knap de binnensteden op met bezems, schoonmaakmiddel en verf. Leg tuinen aan.

Ten vierde, kies een penningmeester, vraag van ieder vijf dollar en zet tien nieuwe bedrijven op.

Ten vijfde, deel een miljoen condooms uit. Aids is een ernstige bedreiging voor de zwarte gemeenschap.

Ten zesde, organiseer vergaderingen met vooruitstrevende mannen van alle rassen en werk samen aan zaken die alle gemeenschappen betreffen. De eerste te behandelen kwestie is hoe de O.J.-gekte te overwinnen.

Ten zevende, richt je tot mannen die vrouwen slaan, achtervolgen, verkrachten of vermoorden en laat ze daarmee ophouden. Geef het goede voorbeeld voor alle rassen. Bescherm vrouwen.

Ten achtste, biecht op welke problemen je zelf hebt veroorzaakt en probeer ze op te lossen. Zoek contact met een hogere macht.

Als de 'Mars van een Miljoen Mannen' de gospel van zelfredzaamheid kan verspreiden en verdwaalde zielen op het goede spoor kan helpen, dan is de wandeling de moeite waard geweest.

Bebe Moore Campbell

Campbell is een zwarte auteur uit Los Angeles en schreef onder andere Brothers and Sisters en Your Blues Ain't Like Mine.

Dit is een vertaling van een gesproken column voor National Public Radio.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden