'De markt ziet Trump als levensgroot risico'

Van de ettelijke poezenfimpjes die in een eeuwigdurende lus op internet circuleren, weten we hoe katten reageren als je ze confronteert met stilstaand of bewegend beeld van Donald Trump: ze springen krabbend en blazend en krijsend op, de rug hoog, de haren recht overeind, en zetten vol de aanval in.

De financiële markt vreest dat president Trump slecht zal zijn voor de handel, voor de schatkist, voor investeringen, voor wat al niet. Beeld afp

Een Amerikaanse onderzoeker, Justin Wolfers, onderzocht wat de financiële markten denken van de kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap en driemaal raden: de beurs is een poes. Er wordt gekrabd en geblazen en gekrijst en de uitgang gezocht, de rug hoog en de haren recht overeind, bij de gedachte aan president Trump.

Aan het meest overgeanalyseerde evenement ter wereld voegde Wolfers deze week een paar fijne grafieken toe. Hij gooide Amerikaanse en buitenlandse beursindices, de koersen van enkele buitenlandse valuta en nog wat zaken in de blender. Een koers - van een aandeel, een munteenheid of iets vergelijkbaars - is prima onderzoeksmateriaal omdat het de uitdrukking is van de samengebalde toekomstverwachtingen van alle deelnemers op een markt, van pensioenfonds en flitshandelaar tot kleine particulier. De koers drukt dus geen voorkeur uit, enkel een veronderstelling over hoe de aandelen- of valutaprijs en de onderliggende economie zich zullen ontwikkelen.

Wolfers mat nauwkeurig wat al die koersen deden tijdens diverse confrontaties tussen Trump en Clinton en concludeerde dat de markten geen hoge pet op hebben van de heilzame invloed van the Donald op de economie - diens wolkenkrabbers, miljarden en zakenimperium ten spijt. Zo verwacht de markt dat de S&P 500, een beursindex die de koersen van vijfhonderd veel verhandelde aandelen samenvat, op een substantieel hoger niveau zal komen te liggen onder president Clinton dan onder president Trump. Het verschil in koers ligt rond de 12 procent, volgens de berekeningen van Wolfers.

Dat geldt ook voor het buitenland. De Britse beursindex FTSE 100 vertoont een vergelijkbaar patroon: als Clinton op kop lijkt te liggen veren de koersen op, als Trump terugslaat zakken ze in. De verschillen tussen beide kandidaten zijn substantieel. Net als in Australië, Japan, Hongkong, Singapore en Korea. Op valutamarkten in Amerika's buurlanden zijn vergelijkbare patronen te zien: de Mexicaanse peso en de Canadese dollar worden aanzienlijk blijer van goede vooruitzichten voor Clinton. Het kutjesgrijpschandaal rond Trump werd dan ook met uitbundige koersstijgingen beantwoord door de financiële markten, laat Wolfers zien. De markt, zegt hij, heeft nog nooit zo heftig gereageerd op een presidentiële verkiezingscampagne. Ditmaal is alles anders.

Wolfers' centrale punt is dat de markt denkt dat de komende Amerikaanse verkiezingen grote gevolgen zullen hebben voor de economie, niet alleen in de VS, maar wereldwijd. Omdat ze vreest dat president Trump slecht zal zijn voor de handel, voor de schatkist, voor investeringen, voor wat al niet. Trump is, zegt de markt, een levensgroot risico voor de welvaart. Dat is een historisch unicum: normaal gesproken reageren de beurzen positiever wanneer een Republikeinse kandidaat op winst staat dan wanneer een Democraat het Witte Huis lijkt te zullen veroveren.

En de markt heeft altijd gelijk - nou ja, bijna altijd, mits ze niet hysterisch, van slag, manipulatief, in de war, krankzinnig, uit haar humeur of anderszins onberekenbaar is. Net een poes.

Deze column verscheen op 24 oktober 2016 in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden