De mannen van Denk zijn al vaak genoeg doorgelicht, vinden ze

De zaak-Umar heeft haar aan het denken gezet, stelde VVD-Kamerlid Ockje Tellegen dinsdag. Ze keek vorige week om zich heen in de Kamer en zag twee parlementariërs die weigerden de arrestatie in Turkije van Metro-columniste Umar te veroordelen. Het waren de Turks-Nederlandse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, twee mannen die na de verkiezingen weleens zouden kunnen terugkeren met hun partij Denk. Met eigen Kamerzetels kunnen ze dan toegang krijgen tot de CIVD, oftewel de Commissie Stiekem. En dat baart haar zorgen.

Beeld anp

In de CIVD delen de inlichtingendiensten geheime informatie met de fractievoorzitters. De commissie moet gevrijwaard blijven van invloed van buiten, vindt Tellegen. In De Telegraaf opperde ze daarom dat fractievoorzitters door diezelfde diensten moeten worden gescreend voordat ze mogen deelnemen aan de commissie. De arrestatie van Umar maakte haar duidelijk dat 'de invloed van de Turkse overheid naar het buitenland toe groot kan zijn'.

'Onzin', reageert Öztürk. Een screening is nergens voor nodig, want toen hij en Kuzu nog PvdA'ers waren zijn ze al eens gescreend, beweert hij. 'Dat heeft Felix Rottenberg gezegd.' In een AD-stuk uit november 2014, net na hun vertrek uit de PvdA, stelt Rottenberg inderdaad dat de PvdA de kandidaat-Kamerleden in 2012 had laten onderzoeken door de geheime dienst AIVD. Het leverde niets op.

Hetze

Kuzu en Öztürk zien in het VVD-voorstel een nieuw bewijs van de hetze die tegen hen gevoerd zou worden. De suggestie dat ze 'de lange arm van Ankara' zouden zijn horen de mannen al sinds hun breuk met de PvdA. Ze verzetten zich er fel tegen. Tegelijkertijd laten ze geen kans onbenut om de vermeende aanvallen op Denk te presenteren aan hun groeiende schare fans op Facebook (inmiddels ruim 42 duizend). 'Ahmed Marcouch, Dominique Weesie, Frits Wester, de Volkskrant, De Telegraaf, GeenStijl. Dank jullie wel, weer 200 leden erbij!'

VVD'ster Tellegen wil dat de AIVD fractievoorzitters onder meer gaat screenen op de vraag of ze chantabel zijn. Het is haar niet alleen te doen om Denk, benadrukt ze.

Vertrouwelijkheid

Veel bijval krijgt ze nog niet. PVV-leider Wilders reageert enthousiast, maar de PvdA is tegen. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft bedenkingen. 'Dit gaat vrij ver. Alle Kamerleden hebben hun geloofsbrieven overhandigd en fractievoorzitters beloven bij toetreding tot de Commissie Stiekem te zwijgen als het graf.' De impliciete suggestie dat de Kamerleden van Denk niet betrouwbaar zijn, keurt hij af.

De vertrouwelijkheid binnen de Commissie Stiekem laat overigens - ook zonder deelname van Denk - te wensen over. In het voorjaar van 2014 werd uit de commissie gelekt. De Kamer deed vorig jaar vergeefs onderzoek; de lekker ging vrijuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden