De manke, de stoere en de onverstaanbare

'Ik ben analfabeet, dus ik weet niks', probeert het brein van de bende de rechter wijs te maken. Zijn specialisatie: het verduisteren van volgeladen vrachtwagens uit havens....

Peter de Greef

Zie ze zitten, zeven stoere mannen op een rij. Nu nog jolig zwaaiend naar bekenden op de publieke tribune. Ze hadden de hoofdrollen in The Usual Suspects kunnen spelen. Neem Sem Kemp (35), de manke. Sinds een ernstig motorongeluk loopt hij links en rechts op kunststof. Elke keer als hij gaat zitten, geeft hij een beuk op z'n rechteronderbeen dat anders recht vooruit blijft staan.

Of Cor Houthuis (43), de onverstaanbare. Mompelt vrolijk weg in z'n Brabants dialect. Niemand die hem echt kan volgen. Ondertussen is hij wel het brein van de groep, al wil hij de rechters anders laten geloven. Nee, zegt hij, 'ik ben analfabeet, dus ik weet niks'. En hij meent het.

Of Keke Atis (30), een gelikte jongen in flitsende kleren. Wordt binnenkort vader maar zit voorlopig vast in het huis van bewaring. Dus of rechter Urbanus niet kan regelen dat hij bij de bevalling kan zijn. Zijn strafblad van tien pagina's moet maar even worden vergeten.

En dan de benjamin van de groep: Dominic (23), de stoere. Heeft er de meeste jaren in de gevangenis opzitten van allemaal. Inbraken, mishandeling, heling, diefstal met geweld. Een jongen uit een verrot gezin.

Cor Houthuis heeft hem daarom een aantal jaren terug geadopteerd. Niet officieel natuurlijk. Maar Dominic ziet hem als 'de vervanger' van zijn vader. Hij gaat voor hem door het vuur. Verwacht van Dominic dus geen verklaring waarin hij Cor verlinkt.

Niet dat officier van justitie Schram op bekentenissen zit te wachten. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de bewijzen keurig voor elkaar. Waar draait het om: in de haven van Rotterdam worden jaarlijks scheepsladingen vol gestolen en verduisterd. In 2001 was de schade 129 miljoen euro, in 2002 zo'n 175 miljoen. Voor het kernteam Rotterdam-Rijnmond reden om, naast de bestrijding van de zware georganiseerde criminaliteit, de jacht te openen op de havendieven.

Een zaak is snel gevonden. Bij een bedrijf dat metalen overlaadt, worden geregeld vrachtwagens kort na het laden gestolen. Elke keer gaat de diefstal op dezelfde manier: een heftruckchauffeur vraagt de vrachtwagenbestuurder of er nog werk is bij het transportbedrijf. En of hij een papiertje kan krijgen met de gegevens van het bedrijf. Het is Cor Houthuis.

Zo wordt Houthuis verdacht van diefstal van een vrachtwagen met 25 ton nikkelpoeder (waarde: 214.500 euro), verduistering van Kappa-kleding en van Walt Disney-dvd's, diefstal van 3000 kilo amandelen (waarde: ruim 9100 euro) en poging tot diefstal van een truck met 28 ton nikkel en van een container met TFT-beeldschermen.

Elke keer laat Houthuis de trucks door een van zijn maten volgen om er zelf 's nachts achteraan te gaan, niet wetend dat de politie inmiddels een peilbaken onder zijn auto heeft gehangen, zijn telefoons aftapt en hem schaduwt.

Maar Houthuis blijft vandaag alles ontkennen: hij was het echt niet. Er zat die nacht waarschijnlijk iemand anders in zijn auto en dat zijn mobiele telefoon volgens een zendmast in de buurt van het plaats delict toch echt daar is gebruikt, kan hij ook niet verklaren. 'Het is wel erg toevallig, hè', zegt rechter Urbanus.

En zo proberen alle verdachten - van wie de criminele activiteiten uiteenlopen van het stallen van een gestolen vrachtwagen tot het stelen van een truck - een draai te geven aan het bewijsmateriaal.

Zo was Ron Koning (29) toevallig in de buurt van het bedrijventerrein in Ridderkerk waar enkele anderen net een lading dure computerschermen uit de container haalden. Niet dat hij daarvan wist. Hij was namelijk gedumpt door een hoertje dat hij die avond in zijn woonplaats Veghel had versierd en met wie hij in Rotterdam seks zou hebben. En tussen Veghel en Rotterdam ligt Ridderkerk. Voilà.

(Het vonnis, twee weken later: de straffen variëren van vierduizend euro boete voor het stallen van een gestolen vrachtwagen tot dertig maanden gevangenisstraf voor Cor Houthuis.)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden