De man van de albums

ZAANDAM Jacobus (‘Co’) Verkade, die deze week op 102-jarige leeftijd overleed, was altijd meer de man van de klanten dan van de fabriek – of meer de man van de albums dan van de meisjes....

De oud-directeur van de koekjes- en chocoladefabriek in Zaandam, die in 1965 opstapte na een knetterende ruzie met zijn broer Frans, was het commercieel genie van het bedrijf. Hij vond een goed product belangrijk, maar vooral ook een goede marketing.

Hij was de kleinzoon van Ericus Verkade, die onder de naam De Ruyter in 1896 een brood- en beschuitfabriek in Zaandam had opgericht.

Co Verkade kon zich nog herinneren hoe ten tijde van de Eerste Wereldoorlog het verse brood met paard en wagen de fabriek verliet. In 1925 kwam hij zelf in het bedrijf. Drie jaar later mocht hij voor het toen astronomische bedrag van dertienduizend gulden een reis maken door de VS om nieuwe marketingmethoden te ontdekken. Co besefte vanaf dat moment het belang van het imago van Verkade als merknaam. Hij stimuleerde de uitgifte van de Verkade-albums met teksten van Jac. P. Thijsse, waarin de bij het beschuit gevoegde plakplaatjes konden worden verzameld. In totaal zouden er tot 1940 meer dan drie miljoen albums worden uitgevent. Er kwamen een Verkade-kwartetspel, gele biscuittrommels met Oost-Indische kers en beschuitbussen met een bakker met bakkersmuts, die in bijna elke woning te vinden waren. Verder liet hij reclameposters ontwerpen met tekeningen van kunstenaar Cees Dekker.

In 1931 spendeerde Verkade al 360 duizend gulden aan reclame. In die tijd produceerde het bedrijf brood, beschuit, honing en ontbijtkoek. Na de oorlog concentreerde Verkade zich op koekjes en chocolade. In 1960 introduceerde Co Verkade nog knäckebröd in Nederland. Nadat hij in 1965 het bedrijf verliet, vestigde hij zich in Italië. Later keerde hij terug en ging wonen in Holten. Hij voelde zich nog altijd betrokken bij de fabriek, die in 1990 in handen kwam van het Britse concern United Biscuits. Vorig jaar – toen hij de honderd al was gepasseerd – sloeg hij de eerste paal voor het nieuwe Verkade-paviljoen op de Zaanse Schans.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden