De man die onvermoeibaar het beleid van Trump verdedigt

Hij is onvermoeibaar en wars van politieke correctheid. Stephen Miller (31) stond lange tijd bekend als een wijsneus die de harde immigratiepolitiek van Alabama-senator Jeff Sessions uitdacht. Nu is hij de man die in menig televisieshow opduikt om het inreisverbod van president Trump te verdedigen.

Irene de Zwaan
Stephen Miller voorafgaand aan een interview Beeld reuters
Stephen Miller voorafgaand aan een interviewBeeld reuters

Stephen Miller had alles in huis om een doorsnee-Democraat te worden. Hij groeide op in Santa Monica in Californië. Zijn ouders waren Democraten, net zoals eigenlijk iedereen in het idyllische kustplaatsje. Toch zou Miller zich ontpoppen als een doorgewinterde Republikein. Dat werd al duidelijk tijdens zijn middelbareschooltijd. In een essay dat hij schreef voor de lokale krant hekelde hij de 'politieke correctheid' op zijn school. Aanleiding was het gangbare standpunt onder leraren dat de Amerikaanse invasie in Afghanistan, als reactie op de aanslagen van 11 september, fout was. 'Osama bin Laden zou zich heel erg welkom hebben gevoeld op de Santa Monica High School', schreef Miller niet zonder ironie.

Geobsedeerd door multiculturalisme

Zijn gedachtegoed kristalliseerde zich verder uit tijdens zijn studie politicologie aan de Duke University in Durham, North Carolina. In zijn tweewekelijkse column voor een studentenblad beschrijf hij zijn universiteit als 'links' en 'geobsedeerd door multiculturalisme'. Als voorbeeld daarvan noemde hij de jaarlijkse uitnodiging aan de zwarte Amerikaanse schrijver Maya Angelou om het collegejaar voor nieuwbakken studenten in te luiden. 'Of je haar raciale paranoia nou wel of niet deelt, ze is en blijft links', aldus Miller. In een column uit 2005, getiteld 'Sorry feministen', schrijft hij dat vrouwen het aan zichzelf te wijten hebben dat ze minder verdienen dan mannen. Ze zouden immers minder uren werken en minder goed betaalde banen aannemen.

Miller vergaarde voor het eerst nationale bekendheid toen hij in 2006 in twee bekende televisieshows zijn steun uitsprak voor vier witte spelers uit een sportteam van zijn universiteit die werden beticht van het verkrachten van een zwarte vrouw. De rechtbank in Durham bleef ondanks het gebrek aan bewijs maandenlang hameren op vervolging. Miller bleef vasthouden aan hun onschuld. Dat de spelers uiteindelijk werden vrijgesproken, weet hij aan een 'incompetent' rechtssysteem.

Wijsneus uit Californië

Ruim een decennium later trok hij opnieuw de rechterlijke macht in twijfel, nu als nationale adviseur van Donald Trump. Afgelopen weekend verdedigde Miller in verschillende talkshows het inreisverbod van de president. Hij haalde uit naar het hof vanwege de beslissing het decreet, dat uit zijn koker komt, ongeldig te verklaren. Dat deed hij met uitgestreken gezicht. Vastberaden en zonder een spoortje twijfel.

Door zijn media-optredens is Miller opeens een van de zichtbaarste spelers uit de entourage van Trump. Voor die tijd stond hij nog vooral bekend als de wijsneus uit Californië, die zeven jaar lang Alabama-senator Jeff Sessions adviseerde over zijn keiharde immigratiebeleid. Toen de Senaat in 2013 op het punt stond een wet aan te nemen om illegalen aan een Amerikaans paspoort te helpen, bestookte Miller de Senaatleden met talloze e-mails om hen van gedachten te veranderen. E-mails die door veel van zijn Republikeinse collega's als spam werden gezien, schrijft The New York Times.

America First

Het was Miller die, samen met Witte Huis-strateeg Steve Bannon, de inauguratiespeech van Trump schreef: 'America First'. En het was ook al Miller die de toespraak van Trump tijdens de Republikeinse Conventie op papier zette. De boodschap van die toespraak was pessimistisch, maar de kern kwam aan bij de kiezers: Amerika werd van alle kanten bedreigd en Trump zou de enige persoon zijn die hier iets aan kon doen.

Een voormalige woordvoerder van Trump, Jason Miller, noemt Stephen Miller (geen familie) in een profiel voor Politico 'een machine'. 'Ik heb letterlijk gezien dat hij er drie speeches op een dag uit gooide.' Net zo onvermoeibaar verdedigt Miller het beleid van Trump, of het nou om zijn Mexico-muur of het inreisverbod gaat. Hij omzeilt handig lastige vragen, zoals die van een journalist dit weekend, die hem vroeg wat hij vond van het bericht dat nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn al voor het aantreden van Trump met de Russische ambassadeur heeft gesproken over het opheffen van de sancties. Millers antwoord: 'Dat is een vraag voor de president.'

Stephen Miller, met Steve Bannon in de voorgrond Beeld ap
Stephen Miller, met Steve Bannon in de voorgrondBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden