De man die ons leven aan de pomp vergalt

U kent de man op het fotootje nog niet, maar dat gaat snel veranderen. Maak kennis met Henry Okah, de man die er mede voor verantwoordelijk wordt gehouden dat u zo’n schrikbarende prijs voor een liter brandstof aan de pomp betaalt....

Rolf Bos

Henry Okah?

Jazeker, Henry Okah is een ogenschijnlijk keurige Nigeriaanse zakenman, die er van beschuldigd wordt dat hij de leider is van Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND). Deze week begint in het Nigeriaanse Jos een rechtszaak tegen de 42-jarige man wiens gewapende beweging veel onrust veroorzaakt in de olierijke Nigerdelta.

De MEND is ruim twee jaar actief in de delta. De beweging ontvoert oliewerkers, saboteert olie-installaties en valt Nigeriaanse soldaten aan.

Leve de global village: één zo’n aanval, zoals die van eind mei waarbij elf soldaten gedood werden, jaagt de prijs van een vat olie al met één dollar omhoog.

MEND-leider Okah werd in februari door Angola aan Nigeria uitgeleverd. De aanklacht tegen Okah is vrij simpel. Hij wordt beschuldigd van moord, ontvoering, bankovervallen en wapensmokkel. Hij zou voor al deze misdrijven de doodstraf kunnen krijgen.

Het proces wordt, om reden van ‘nationale veiligheid’, achter gesloten deuren gevoerd, en Okahs advocaten klagen dat ze nauwelijks toegang tot hun klant hebben. Okah zou ook ‘psychologisch gemarteld’ zijn.

Volgens hardnekkige geruchten was hij door de Nigeriaanse dienst al vermoord terwijl hij van Angola naar Nigeria gevlogen werd. Daarna waarde het bericht op internet rond dat Okah twee giftige slangen die door zijn bewakers in zijn cel gegooid waren, gedood zou hebben.

Hij is, volgens zijn broer Charles die het levensverhaal aan de BBC vertelde, afkomstig uit een keurige familie. Vader was een hoge marine-officier. Als 19-jarige werd Henry zich er van bewust hoe de bevolking in de olierijke Nigerdelta uitgebuit wordt. De executie van ‘delta-activist’ Ken Saro Wiwa in 1995 was een omslagpunt in zijn leven, vertelt zijn broer. Waarna hij zich dus ontpopte tot de Nigeriaanse Robin Hood.

Okah woonde sinds 2003 in Zuid-Afrika, waar hij geld verdiende met wapenhandel. Van daaruit zou hij de MEND hebben aangestuurd, en 250 duizend wapens Nigeria hebben binnengesmokkeld.

De activiteiten van de MEND halen in westerse kranten zelden de voorpagina, en dat is niet terecht. Want de gevolgen van de acties van de gemaskerde, zwaar bewapende militanten in hun snelle boten, doen zich over de gehele wereld voelen.

De strijders ontvoeren oliewerkers, ze saboteren olie-installaties én ze tappen illegaal olie af, die ze vervolgens weer verkopen. De laatste twee jaar zouden door sabotage en diefstal, een half miljoen vaten olie per dag verloren zijn gegaan, met een marktwaarde van, schrik niet, 29 miljard dollar.

Dus denkt u nog eens aan Henry Okah, als u de volgende keer met een zuur gezicht bij de benzinepomp staat.

Rolf Bos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden