De man die Morsi nog kan redden

Of de Egyptische oud-president Mohammed Morsi, zaterdag in Caïro ter dood veroordeeld, alsnog aan de galg zal ontsnappen, hangt in belangrijke mate af van grootmoefti Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam. Maakt hij bezwaar tegen het vonnis, dan is de kans groot dat het gerechtshof op 2 juni in zijn definitieve uitspraak zal uitkomen op een lange gevangenisstraf.

Grootmoefti Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Grootmoefti Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zoals met alle in Egypte uitgesproken doodstraffen, moet het vonnis tegen Morsi worden voorgelegd aan 's lands hoogste religieuze autoriteit. Zijn advies is niet bindend, maar wordt door de rechterlijke macht wel uiterst serieus genomen. In een interview met de Volkskrant wijst de grootmoefti erop dat vorig jaar honderden doodvonnissen werden geschrapt nadat hij bezwaar had gemaakt.

Morsi en 106 medestanders, allen aanhangers van de Moslimbroederschap, werden veroordeeld wegens een gevangenisuitbraak in 2011, tijdens de opstand tegen oud-dictator Hosni Mubarak. Daarbij werden politiemensen gedood en gegijzeld. Ook de hoogste leider van de Moslimbroeders, Mohamed Badie, behoort tot de veroordeelden.

Internationaal is felle kritiek geuit op de terdoodveroordeling. Amnesty International noemde de uitspraak een 'farce, gebaseerd op ongeldige processen'. De Verenigde Staten zijn 'ernstig bezorgd' over de uitspraak, zei een woordvoerder in Washington.

Mohamed Morsi tijdens zijn presidentschap. Beeld epa
Mohamed Morsi tijdens zijn presidentschap.Beeld epa

Grootmoefti

De Volkskrant sprak de grootmoefti over Morsi. Lees het interview hier.

In een afzonderlijk vonnis werden zaterdag ook doodstraffen uitgesproken tegen Khairat al-Shater en vijftien anderen wegens het samenzweren met Hamas en Hezbollah tegen Egypte. De zakenman Al-Shater is een oud-presidentskandidaat en een belangrijke financier van de Moslimbroeders.

De doodvonnissen zijn onderdeel van de draconische campagne die de regering van president Abdel Fattah al-Sisi voert tegen de Moslimbroederschap. De repressie begon meteen na de militaire staatsgreep in juli 2013, waarbij Morsi door Al-Sisi werd afgezet.

Tienduizenden aanhangers van de afgezette president zijn sindsdien gevangengezet. Tegen meer dan 1.500 Moslimbroeders zijn doodstraffen uitgesproken. Een deel daarvan is omgezet in levenslang nadat de grootmoefti de vonnissen had afgekeurd. Op zijn website stelt hij dat een rechter 'zich beter kan vergissen in de richting van vrijspraak dan in de richting van straf'. De 'geringste twijfel' kan reden zijn een doodstraf te schrappen.

Volgens Joe Stork van Human Rights Watch staan circa zevenhonderd doodvonnissen nog overeind. Bij een deel daarvan bestaat een beroepsmogelijkheid. Ook de zaterdag veroordeelden krijgen na 2 juni nog een kans bij het Hof van Cassatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden