De man die in zijn eentje een raket lanceerde

Voor de allerlaatste aflevering van de Maakbare Wereld boog het team zich over olympisch Valsspelen. Rolf Hut begint met een raketspeer.

Rolf Hut
Een stuwraket van SpaceX. Beeld epa
Een stuwraket van SpaceX.Beeld epa

Er zijn twee manieren van valsspelen: heimelijk, zodat niemand het doorheeft. Of openlijk, zodat iedereen het ziet, je gediskwalificeerd wordt, maar wel alle journaals haalt. Wat je kiest is een kwestie van korte of lange termijn.

Teren op het verleden

Na een sportleven gaan veel topsporters een carrière in waarin ze teren op hun verleden: aanschuiven in talkshows, boeken schrijven, inspirerende presentaties geven. Om dan succesvol te zijn, is het belangrijk dat men nog weet wie je bent: die ene winnaar in een lange lijst, of degene die zo glorieus valsspeelde? 'Vertel nog eens waarom je dat zo overduidelijk deed?'

Mijn bijdrage aan deze Olympische Valsspelen 2016 is openlijk. Want reken er maar op dat iedereen over 20 jaar nog weet wie ik ben wanneer ik een speer het stadion uit weet te lanceren. Lanceren? Ja! Ik maak een raketspeer.

Holy!

Ik lijm drie raketmotoren vast op het zwaartepunt van een speer: het punt ongeveer in het midden waar de speer op een vinger blijft balanceren. Dan is de kans dat de speer gaat draaien, en terug komt, kleiner. De motoren hebben veel kracht en ik wil niet dat ze losschieten. Om dat te voorkomen snijd ik de bovenkant van een bierblikje en maak een gaatje in de onderkant. Met veel kracht schuift het blikje over de speer totdat het over de raketmotoren heen zit. Ik lijm alles helemaal vast en kijk angstig naar de bom die ik heb gefabriceerd.

Maar wie A zegt... Op een veld ver buiten de bebouwde kom gooi ik eerst mijn speer zonder hem aan te steken. Een miezerige tien meter is het maximale dat ik haal. Daar win je geen goud mee. Dan de lancering. Ik steek de raket aan en wacht totdat de motoren in mijn hand beginnen te starten. Dan gooi ik.

De speer maakt ondersteund door de raketmotoren een mooie boog. Net voorbij de top gaan de motoren opeens allemaal volle kracht. Als een, nou ja, als een raket, schiet hij in een rechte lijn schuin omlaag en boort zich meer dan zeventig meter van mij vandaan een meter diep in de grond. Holy ...!

Dit was mijn laatste maakbare wereld bijdrage, na de zomerstop keert de maakbare wereld niet terug in de Volkskrant. Maar u herinnert mij wel, toch? Ik ben Rolf, u weet wel, die olympisch valsspeelde met een raket-speer.

undefined

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden