De man die in zijn eentje 020 versloeg

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren?

twaalfdeman@volkskrant.nl

Een van de meest besproken tweets in de afdeling sport werd deze week verspreid door John Guidetti, de voormalige Zweedse spits van Feyenoord. Hij liet weten dat hij de wedstrijd van Feyenoord tegen 020 zal bijwonen. Verder hoopte hij dat 020 de wedstrijden tegen Manchester City en Feyenoord zal verliezen.

Op Twitter ziet dat er zo uit: 'Buzzing That i am going 2 #Feyenoord vs #020 this weekend :) and That i Will se #020 lose 2 games this week vs #MCFC and #Feyenoord ! :)' De Twitternaam van Guidetti is trouwens @superguidetti. Ik denk dat hij de naam zelf heeft gekozen.

Een jaar of twintig geleden weigerden steeds meer Feyenoord-supporters het woord 'Amsterdam' uit te spreken, om over 'Ajax' maar te zwijgen. Zo werd Amsterdam 020. Ajax was al wat langer de jodenclub, of de joden of de neuzen.

Het was de tijd dat Ajax ongenaakbaar was in Nederland en zelfs even in Europa. Omgekeerd werd Feyenoord de club van de 'kakkerlakken' en Rotterdam 010, maar op minder grote schaal. De weerzin is vanuit Rotterdam altijd groter en massaler geweest dan andersom, om redenen die ik hier niet zal behandelen, maar die iets hebben te maken met de verhouding tussen een hoofdstad en een tweede stad van een land.

Het is best grappig allemaal, dat 010 en 020-gedoe, behalve als de aangepaste vocabulaire van loodzware ernst wordt voorzien, de relativering verdwijnt en de haat wordt aangewakkerd - wat vrij vaak gebeurt, zeker in tijden van Feyenoord-Ajax of Ajax-Feyenoord.

Erg handig van Guidetti is het niet, twitteren over aanstaande nederlagen van 020. Het is niet zo onhandig als Jan Vertonghen die, nadat Ajax in 2010 in de bekerfinale Feyenoord had verslagen, de microfoon pakte en het lied 'kutkakkerlakken, het zijn maar kutkakkerlakken' zong, maar toch. Aan de andere kant is het waarschijnlijk niet al te kwaadaardig bedoeld en is Guidetti nu eenmaal Guidetti, een van de wonderlijkste voetballers die ons land ooit heeft gekend.

Aan Guidetti kleven de wonderlijkste verhalen. Een van de leukste gaat over zijn entree in de kleedkamer van Feyenoord, ruim een jaar geleden. Guidetti was door Feyenoord gehuurd van Manchester City. Hij kende niemand en niemand kende hem. Toen hij de kleedkamer binnenkwam liep hij meteen door naar de muziekinstallatie om iets anders op te zetten.

Ruben Schaken vertelde later tegen Martijn Krabbendam van Voetbal International dat Guidetti vervolgens begon te praten en niet meer ophield. Guidetti zei dat hij dat hij garant stond voor doelpunten en net zo goed zou worden als Ibrahimovic, wat voor een 19-jarige jongen best opmerkelijk is. Het eerste wat Schaken dacht was: wat een mafkees. Het tweede was dat Guidetti de baas van Feyenoord zou worden. Beide gedachten waren juist.

Guidetti werd een fenomeen. Dat ben je in de voetbalwereld al gauw, maar in zijn geval is de verering begrijpelijk. Hij scoorde (20 doelpunten in 23 wedstrijden), jutte zijn medespelers op, vereenzelvigde zich met de supporters - en zij met zich hem - en hij bleek, zoals medespeler Cabral zei, 'voor een blanke' ontzettend goed te kunnen dansen, wat natuurlijk meegenomen is.

En hij scoorde vorig jaar in de thuiswedstrijd tegen Ajax, drie keer zelfs, als eerste speler sinds Hans Venneker in 1964. Dat is waarschijnlijk de voornaamste reden voor zijn enorme populariteit: Guidetti is de man die in zijn eentje 020 versloeg en de supporters het gevoel gaf dat hij dat niet voor zichzelf deed, maar voor hen.

Zondag speelt Feyenoord weer tegen Ajax. Voor de wedstrijd neemt Guidetti afscheid van het publiek. Hij zal zijn voormalige ploeggenoten proberen op te zwepen en juichen als Feyenoord scoort. Op Twitter heeft hij deze week al een voorschot genomen.

Ik ben Feyenoorder tot ik doodga, was een paar weken geleden de kop boven een groot interview in VI. Krap een seizoen speler van Feyenoord en dan zo'n uitspraak - dat geloof je van niemand, maar van hem wel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden