De man die garen spint bij irrelevant leed

Hardlopers zijn misschien doodlopers, maar hebben vaak wel een verhaal. Evert Santegoeds achterhaalt elk verhaal.

Evert Santegoeds.Beeld anp

Top

Schrijver en Metro-columnist Elfie Tromp had een idee voor een webserie: al hardlopend hardlopers interviewen. Heel goed idee, moet de VPRO hebben gedacht, want Jan en alleman loopt tegenwoordig te rennen. Om in shape en gezond te blijven natuurlijk, maar zeker ook om het hoofd leeg te maken. En waar zijn hoofd en hart van de renner zoal vol van?

Sinds een paar weken zet de VPRO elke donderdag een nieuwe, ongeveer 7 minuten tellende aflevering van Joggingman online op het gelijknamige YouTubekanaal. 'Mensen beginnen vaak vanuit een dieptepunt in hun leven met joggen', legt Tromp onder een van de video's uit. 'Dat probeer ik te achterhalen. Letterlijk: wat ze beweegt.'

De mooie, met gehijg gelardeerde gesprekjes, gaan over de liefde, vriendschap, selfies, honden, uiterlijk, stress en geluk. Afgelopen weken zagen we Tromp bijvoorbeeld een muzikant ontmoeten die rent tegen zijn sombere buien. Een jonge vrouw legde uit dat sociale gedragsregels voor haar niet vanzelfsprekend zijn. 'Ik vind het heel moeilijk om aardig te doen.'

'Elfie is de Joggingman. Ik ben bankhangvrouw', schreef Tromps vriendje, schrijver Jerry Hormone, op Twitter. Het mooie aan deze miniportretten van het leven is dat niet-hardlopers er evenveel plezier aan kunnen beleven als joggers en de Joggingman zelf.

Daarvan mag best een marathonuitzending op tv komen.

Door: Gidi Heesakkers

Flop

'Een van de kopstukken in Hilversum voor wie ik het meeste respect heb, is wel JAN SLAGTER', begon Evert Santegoeds zijn column in De Telegraaf deze week. Santegoeds schrijft namen in kapitalen, zodat BN'ers de krant kunnen scannen, op zoek naar zichzelf.

De column las als de onversneden hagiografie van Slagter. 'Jan ís MAX', schreef Santegoeds over de omroepman, waarna een opsomming volgde van zijn prestaties van de afgelopen jaren. Vanwaar deze bewierokende woorden, denk je na een alinea of drie. Werd het gewoon hoog tijd voor een pluim?

Nee, de krul bewaarde Santegoeds natuurlijk voor de staart: daar schreef de roddelreporter over de 'grote uitdaging' waarvoor Slagter en zijn vrouw staan. 'Het is crisis', bevestigde Slagter summier aan de telefoon. Santegoeds hoopte 'voor het hele gezin' dat die crisis wordt overwonnen en voegde daaraan fijntjes toe: 'Mij lijkt geen omroep een scheiding waard.'

Nee, een omroep is het hem niet waard, maar de krantenpagina's moeten gevuld, vandaar dat deze week maar liefst vier vellen gingen over Slagter en zijn dertig jaar jongere vriendin, toevallig dochter Lilian van SP-boegbeeld Jan Marijnissen.

'Hoop', 'uitdaging', 'respect' en 'overwinnen': aan die woorden herken je het eufemistische (pardon, hypocriete) vocabulaire van de man die garen spint bij irrelevant leed. Verder niets dan respect voor dit kopstuk van de journalistiek.

Door: Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden