De man die 1 miljoen inlevert

Hij heeft weet van tegenslagen en verkeerd uitgepakte acquisities. Hij was al eens manager bij SNS, en is nu een 'luxe-ambtenaar'.

Gerard van Olphen (50) keert terug op een oud nest. Tien jaar lang werkte hij al voor de Reaal Groep en SNS Reaal voordat hij in 2002 na een tussenstop bij de zakenbank NIB Capital de financiële topman werd van Achmea, de grootste verzekeraar van het land.


Ogenschijnlijk heeft hij er nogal wat voor over om crisismanager te worden. Financieel zet hij een fikse stap terug. In 2011 verdiende hij als bestuurslid van Achmea bijna 1,5 miljoen euro. Bij SNS Reaal krijgt hij een magere 550.000 euro. Hij levert dus 1 miljoen euro in, hoewel Van Olphen daarmee, tot ergernis van Kamerleden, als luxe-ambtenaar nog altijd ver boven de balkenendenorm zit.


De benoeming komt precies op het goede moment. Van Olphen was al enige tijd met zijn commissarissen in overleg over een nieuwe positie. Mogelijk is hij voor deze klus overgehaald door Wout Tuinenburg, de voormalig FNV-bestuurder en topman van de Reaal Groep die tot 1 oktober nog commissaris was bij De Nederlandsche Bank. Bijna tien jaar lang werkten ze samen bij de Reaal Groep totdat die fuseerde met SNS Bank. De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën kenden hem echter ook als voorzitter en gesprekspartner van de financiële commissie van het Verbond van Verzekeraars.


Sinds 2002 is hij CFO (financieel bestuurder) van verzekeraar Achmea, achter CEO of bestuursvoorzitter Willem van Duin. Van Olphen staat ook nummer twee op de jaarlijkse lijst van de machtigste registeraccountants in het bedrijfsleven.


Hij heeft enig verstand van tegenslagen en verkeerd uitgepakte acquisities. In 2008 verloor Achmea door de crisis liefst 2,8 miljard euro ('Dat bedrag spreek ik niet zonder stotteren uit', merkte hij toen nuchter op) en kwam onder verscherpt toezicht te staan van De Nederlandsche Bank. Er moesten 2.500 banen worden geschrapt.


De huidige voorzitter van Achmea, Willem van Duin, prijst Van Olphen als 'iemand die van grote waarde is geweest in zowel tijden van groei als in die van crisis'.


Van Olphen studeerde bedrijfseconomie in Groningen en haalde later ook de titel Registeraccountant (RA). Hij begon in 1985 als controller bij ABN Amro. In 1991 werd hij bij de Reaal Groep gehaald, die bestond uit allerlei voormalige financiële instellingen van de oude verzuilde vakbonden, zoals ASN, de Hollandse Koopmansbank, de Centrale en Concordia. Met spectaculaire overnamen, waaronder Zwitserleven, breidde Reaal zich snel uit. In 2002 vertrok hij bij wat nu SNS Reaal was. Hij was een blauwe maandag bestuurslid bij NIB Capital voordat hij overstapte naar Achmea, eigenaar van verzekeringsmerken als Zilveren Kruis, Centraal Beheer, Avéro, Agis en Interpolis. Sinds 2009 is hij voorzitter van de CEA, de Europese koepelorganisatie van de verzekeringsindustrie. Hij kent dus partijen die mogelijk belangstelling zouden hebben voor de verzekeringsdochters van SNS Reaal als de grote uitverkoop gaat beginnen.


Van Olphen is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is muziekfreak en houdt van skiën en lezen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden