nieuws

De man achter kinderboekklassieker Rupsje Nooitgenoeg, Eric Carle, overleden

De Amerikaanse illustrator en schrijver van Rupsje Nooitgenoeg, Eric Carle, is afgelopen zondag op 91-jarige leeftijd overleden. De populariteit van zijn kinderboekklassieker kon hij zelf pas aan het eind van zijn leven verklaren: ‘Het is een boek van hoop. Dat laat lezers van alle leeftijden van dit boek genieten en het onthouden.’

Redactie
Eric Carle leest zijn klassieker The Very Hungry Caterpillar voor. Beeld AP
Eric Carle leest zijn klassieker The Very Hungry Caterpillar voor.Beeld AP

Carle bracht miljoenen kinderen op de aardbol een van hun eerste literaire ervaringen. Zijn beroemdste creatie The Very Hungry Caterpillar, in het Nederlands Rupsje Nooitgenoeg, kwam in 1969 uit en werd vertaald in ruim zestig talen. Geschat wordt dat elk kwartier iemand op de wereld een exemplaar aanschaft, wat het aantal verkochte boeken op ongeveer 55 miljoen moet brengen.

De Nederlandse vertaling behoorde vorig jaar nog tot de vijftig bestverkochte boeken van het land. In de CPNB Top 100 belandde het op plek 48, met 35 tot 40 duizend verkochte exemplaren in 2020.

De familie maakte zijn overlijden woensdagnacht bekend. Aan The New York Times vertelt zijn zoon dat Carle is gestorven aan nierfalen. Onder meer Michael Peter Balzary laat zich op Twitter bedroefd uit. De basgitarist van The Red Hot Chili Peppers noemt hem een ‘gift voor de mensheid’.

Carle werd in 1929 geboren in Syracuse in de Amerikaanse staat New York. Op 6-jarige leeftijd verhuisde hij naar Duitsland, waar hij de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Het trauma dat hier hieraan overhield bracht ‘een andere manier om naar de wereld te kijken’ bij hem teweeg, schrijft de BBC. Pas als late dertiger besloot Carle kinderboeken te gaan schrijven.

Onder meer Hillary Clinton en George W. Bush lazen tijdens verkiezingscampagnes Carles prentenboeken voor aan kinderen. Bush noemde Rupsje Nooitgenoeg ooit zelfs zijn favoriete kinderboek, al was hij al 23 toen het uitkwam.

Het boek gaat over een rups die zich in de loop van het verhaal tot vlinder ontwikkelt. Onderweg eet hij zo’n beetje alles dat op zijn pad komt, wat goed is voor de woordenschat van de lezer. De originele, Engelstalige versie is slechts 224 eenvoudige woorden lang, wat het uitermate geschikt maakt om kinderen te leren lezen.

Carle zei in 2019 tegen de BBC lang niet geweten te hebben waarom Rupsje Nooitgenoeg zo’n succes is geworden, en gebleven. ‘Maar ik ben gaan realiseren dat het een boek van hoop is. Het gevoel van hoop laat lezers van alle leeftijden van dit boek genieten en het onthouden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden