De Madonna huilt tranen met hars

Neen, voor de ontleding van een traan van bloed van de Madonna van Fatima te Brunssum ga je niet over één nacht ijs....

Van onze verslaggever

Rob Gollin

AMSTERDAM

Dr ir J. van Wersch, hoofd van het laboratorium van het De Weverziekenhuis in Heerlen, twijfelt niet langer. Het Mariabeeldje voor het huis van de familie Coumans in Brunssum, sinds vorige week reisbestemming van tientallen gelovigen en nieuwsgierigen, weent geen bloed. Het is vermoedelijk hars dat door de warmte uit de ogen van de plastic Madonna is gelekt. Mevrouw G. Coumans (67), die als eerste getuige was van het wonder, wuift de resultaten van het toch niet misselijke wetenschappelijk onderzoek weg. 'Ik sta boven de kritiek. Ik geloof in God hierboven. Ze huilt nog altijd 's avonds.'

Van Wersch kreeg de druppel vorige week al aangereikt. Het gestolde traanvocht ter grootte van een fikse boon was gewikkeld in een schone zakdoek. Zijn argwaan was snel gewekt, toen hij een stukje van de druppel afbrak. Het breukvlak was glad. Dat kan niet bij een cellulaire stof als bloed. Dat geeft altijd een ruw oppervlak. Onder de microscoop speurde hij, bijgestaan door drie medewerkers, tevergeefs naar rode en witte cellen en bloedplaatjes. Voor de zekerheid had hij er nog een echt stolsel naast gelegd. In zout en water lukte het maar niet om de rode bloedkleurstof hemoglobine zichtbaar te maken. In aceton gebeurde er wel iets. Een geelbruine kleurstof wervelde los, en uiteindelijk hield de laborant van Maria's treurnis een wit stukje kunststof over. Op een spatel boven een vlammetje smolt het nog overgebleven bolletje meteen.

Van Wersch: 'Het moet een soort hars zijn geweest, een soort plastic waarmee de ogen zijn gemaakt of gekleurd. Dat zal door de warmte van de afgelopen dagen vloeibaar zijn geworden.' Om het familielid te overtuigen, deed Van Wersch de proeven nog eens over.

Mevrouw Coumans vindt het vreselijk. Waarom zou ze liegen als Hij van boven meekijkt? Er zijn genoeg getuigen. Hoe kan het dat een buurvrouw die krom liep van de reuma weer kwiek door het leven stapt nadat ze de Madonna van Brunssum in haar handen heeft gehad? Nee, bloed huilt haar beeldje niet meer. Wel echte tranen, vlak nadat ze 's avonds is binnengehaald.

'Dik duizend man' zijn zondag nog geweest, schat de familie. De politie van Brunssum zag er nooit meer dan 'zo'n 25'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden