Commentaar

De machtsstrijd rond V&D is geen taak van de overheid

Bij de machtsstrijd rond V&D moet de staat zich beperken tot het bewaken van een gelijk speelveld.

Roland Kahn. Beeld anp

Tienduizend werknemers van warenhuis V&D gaan voor de laatste keer een onzeker weekeinde tegemoet. Zeker een deel van het personeel zal volgende week te horen krijgen dat ze na dinsdag definitief werkloos zijn - want ook als Coolcatbaas Roland Kahn slaagt in een doorstart gaan zeker een kleine twintig winkels dicht.

Er is ook een scenario denkbaar waarbij de gehele doorstart mislukt, omdat vastgoedverhuurders meer fiducie hebben in de winkelambities van het Canadese Hudson's Bay. In dat geval komt iedereen op straat te staan en moeten de werkloze V&D'ers maar hopen op een nieuwe baan in één van de nieuwe warenhuizen van de Canadezen.

Vanuit het perspectief van de werknemer is een doorstart onder de vleugels van Kahn te prefereren. Ook de curatoren maken zich hard voor de redding van V&D, omdat verkoop van de formule ook voor de schuldeisers meer geld oplevert. En de vastgoedeigenaren van middelgrote panden hebben ook interesse in de Coolcatbaas, omdat ze vrezen anders met een lege winkelruimte achter te blijven.

Maar werknemers, curatoren en een deel van de vastgoedeigenaren hebben in de doorstart geen doorslaggevende stem. Uiteindelijk moeten alle partijen vertrouwen hebben in de toekomst van het merk V&D. En over de bestendigheid van V&D als winkelformule bestaat ook veel wantrouwen. Sommige beheerders van panden in de grote steden denken een rooskleuriger toekomst te krijgen met een nieuwe en frisse warenhuisketen. Zelfs vakbond FNV twijfelt aan het plan-Kahn, gezien eerdere moeizame ervaringen met hem.

Het is verleidelijk voor politici om vanwege het behoud van banen in dit krachtenspel V&D-redder Kahn te hulp te schieten. Door bijvoorbeeld extra garanties te bieden, of de vastgoedeigenaren aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De machtsstrijd rond V&D is echter geen taak van de overheid. De staat kan geen werkgelegenheid garanderen, ze moet alleen een eerlijk speelveld bewaken waardoor de beste ondernemer uiteindelijk overleeft.

Mocht Roland Kahn aan het langste eind trekken, dan zal hij alles op alles zetten om V&D nieuw leven in te blazen. Als Richard Baker van Hudson's Bay als winnaar uit de strijd komt, zal hij werk scheppen met nieuwe warenhuizen. Wat nu het beste of kansrijkste plan is, valt niet te voorspellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden