De machtigen twijfelen ook

'De rijken huilen ook' was de naam van de Mexicaanse soap-opera waar Rusland verslaafd aan raakte na de val van het communisme....

PHILIPPE REMARQUE

Het Amerikaanse blad brengt een uittreksel van de LBJ-tapes, de geluidsbanden die president Johnson in het geheim maakte van vrijwel al zijn conversaties in het Witte Huis. De jaren 1963 en 1964, waarin Johnson de vermoorde Kennedy opvolgde, zijn door historicus Michael Beschloss in een boek verzameld.

In een prachtig fragment klaagt Lyndon Johnson tegen zijn adviseurs dat hij geen president meer wil zijn. De Democratische conventie in Atlantic City staat op het punt hem tot kandidaat te benoemen, maar Johnson acht zichzelf niet geschikt. Ze moeten maar een ander nemen. 'Ik wil de macht van de Bom niet. Ik wil die beslissingen die ik moet nemen gewoon niet. Ik wil het gekonkel dat benodigd is niet.'

Het antwoord van Johnsons adviseurs is klassiek: 'This will throw the nation into quite an uproar, sir'. Dat kan Johnson niets schelen. Hij klaagt maar door dat hij niet gesteund wordt, citeert uit een kritisch artikel over zichzelf in the Philadelpia Inquirer en zegt: 'De natie moet de kans hebben het beste te krijgen dat beschikbaar is. Ik wil dat mijn eigen kinderen het beste krijgen. En ik weet dat ik dat niet ben. . . De mensen denken dat ik grote macht wil. Maar wat ik wil is vertroosting en een beetje liefde, dat is alles wat ik wil.'

'Het is te laat, mijnheer... U bent de man die de last moet dragen', zegt Johnsons adviseur. Het land zou anders in handen vallen van Barry Goldwater, de Republikeinse kandidaat. 'Dat is goed, het maakt me niet uit, ik denk dat hij het beter zou doen dan ik', zegt Johnson. Enkele maanden later versloeg hij Goldwater met verpletterende cijfers.

Het stiekem opnemen van conversaties is, en dat is jammer voor historici, uit de mode geraakt toen president Nixon eraan ten onder ging. Johnson was volgens Nixon 'geobsedeerd met het opnemen van alles'. Maar na Watergate haalt geen president het meer in zijn hoofd om een band te laten meelopen.

Dus zullen we misschien nooit te weten komen wat er in het Witte Huis van Clinton is gezegd over Paula Jones. Maar door het bizarre karakter van de zaak weten we nu wel dat de president een knik in zijn geslachtsdeel heeft. Newsweek meldt dat dit voor de bewijsvoering essentiële onderdeel van Paula Jones' aanklacht wegens ongewenste intimiteiten vorige week is uitgelekt. Clintons advocaat ontkent.

Zou Helmut Kohl wel eens zo aan zichzelf twijfelen als Johnson? Je kunt het je nauwelijks voorstellen. De langst dienende bondskanselier heeft zich opnieuw kandidaat gesteld. Volgens The Economist heeft hij aan zijn vier overwinningen sinds 1982 een superieur zelfvertrouwen overgehouden. Toch vindt The Economist Kohl niet de geschikte figuur om de hervormingen door te voeren die Duitsland, met zijn hoge werkloosheid en lage investeringen, zo hard nodig heeft. Het blad stelt veel meer vertrouwen in Wolfgang Schäuble, door Kohl onverwacht naar voren geschoven als kroonprins.

De toespraak van Schäuble tot het CDU-congres liep over van oprecht enthousiasme voor hervormingen. Hij kreeg zelfs de handen op elkaar voor de onvermijdelijke pijnlijke maatregelen. Voor The Economist is Schäuble de man van het volgende millennium.

Der Spiegel ziet in Kohls presentatie van Schäuble als opvolger niet de meesterzet die je van zo'n ervaren tacticus zou mogen verwachten, maar een grote politieke fout. Vlak nadat hij was bevestigd als de onbetwiste kandidaat van het CDU heeft Kohl de discussie over zijn opvolging op de agenda gezet. Commentator Rudolf Augstein vraagt zich vertwijfeld af, of de kanselier nog wel bij zijn verstand is.

Philippe Remarque

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden