De machtige stem van Olympia Snowe

Profiel..

Philippe Remarque

Washington ‘Is deze wet alles wat ik wil? Verre van dat. Is het alles wat het zou kunnen zijn? Nee. Maar als de geschiedenis roept, roept de geschiedenis’. Met deze woorden gaf senator Olympia Snowe dinsdag haar stem aan een Democratisch plan om Amerika’s ziektekostenstelsel te hervormen.

Er klonk rumoer in de vergaderzaal op Capitol Hill, waar fotografen en journalisten zich al weken om Snowe verdringen. Want haar ‘Aye’ is de enige Republikeinse stem voor dit plan – de hoogste prioriteit van president Obama.

Dat is Snowe (62) wel gewend. Ze is in haar denken altijd onafhankelijk geweest: voor homorechten en abortus, maar ook voor de doodstraf en de oorlog in Irak.

Amerikaanse Congresleden zijn in eerste plaats verantwoording schuldig aan hun kiezers, niet hun partij. En die dragen Snowe op handen. Ze is de oudste van de twee senatoren uit Maine, een dunbevolkte staat in New England. De mensen kozen er vorig jaar voor Barack Obama en vinden dat dringend iets moet gebeuren aan het drama van de Amerikaanse gezondheidszorg.

De houding van de meeste Republikeinen – nee tegen alles wat Obama wil – is dan ook niet de hare. Conservatieven noemen Snowe een RINO (Republican in name only). Maar zij zegt dat ze hetzelfde is gebleven, terwijl de Republikeinen naar rechts zijn opgeschoven.

Ze vindt dat het Congres ‘de grote kwesties van onze tijd’ moet kunnen oplossen, zei ze dinsdag. Bij Obama’s stimuleringspakket was ze deze lente al een van de drie Republikeinse stemmen.

Niets doen aan de gezondheidszorg is rampzalig, waarschuwt Snowe. Ze werkt al decennia aan de kwestie. Dit heeft te maken, geeft ze toe, met de tragedies in haar leven. Ze verloor op haar achtste haar moeder aan kanker en een jaar later haar vader, een Griekse immigrant, aan een hartaanval. Haar oom en tante voedden haar in armoede op, maar ze studeerde politicologie en ging al jong de politiek in.

Op haar 26ste verloor ze haar man bij een auto-ongeluk. Later hertrouwde ze met de gouverneur van Maine. Snowe zat eerst zestien jaar in het Huis van Afgevaardigden en is nu al bijna vijftien jaar senator. Met haar vlijt, onafhankelijkheid en scherpte haalde ze Time’s top-10 van ‘beste senatoren’, als enige vrouw.

Het gevolg van haar dissidente houding is dat Snowe plotseling uiterst machtig is. President Obama belde haar de afgelopen weken al een paar keer op. Bij de maandenlange onderhandelingen in de Financiële Commissie was haar woord praktisch wet. Dit blijft zo bij het nu volgende eindspel. Dat is misschien onfortuinlijk, omdat ze maar 1,3 miljoen inwoners vertegenwoordigt, schreef commentator Norman J. Ornstein. ‘Maar het land mag zich gelukkig prijzen dat het Olympia Snowe is’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden