#HetDuel

'De macht aan het volk brengt de 3D-printer niet'

3D-printen revolutionair? Het is onmogelijk om dat nu al te zeggen, reageert Frank den Butter op Lieke Lamb. 'Misschien dat we straks thuis mooi gevormde koekjes kunnen printen, maar echte macht zal het niet brengen.'

Een deelnemer tijdens een wereldrecordpoging simultaan 3D-printen in ProtoSpace. Naast het record is de dag ook bedoeld om geinteresseerden kennis te laten maken met de 3D printtechnologie. Beeld anp
Een deelnemer tijdens een wereldrecordpoging simultaan 3D-printen in ProtoSpace. Naast het record is de dag ook bedoeld om geinteresseerden kennis te laten maken met de 3D printtechnologie.Beeld anp

Beste Lieke,

Mijn scepsis komt vooral voort uit het feit dat het onmogelijk is nu al te voorzien dat 3D-printen in het rijtje van boekdrukkunst en internet past. De geschiedenis van het heden wordt pas ver in de toekomst geschreven. Zo dacht men lang dat we tegenwoordig een cashless society zouden hebben. In mijn portemonnee zitten nog steeds munten en bankbiljetten.

Zo zijn er vele missers. Toen men zich aan het eind van de 19de eeuw de vraag stelde welke uitvindingen in de 20ste eeuw een belangrijke rol zouden spelen, is de verbrandingsmotor volledig over het hoofd gezien. IBM-baas Thomas J. Watson jr. beweerde in 1943 dat voor de hele wereld vijf computers voldoende zouden zijn. In 1981 dacht Bill Gates nog dat een geheugen van 640 K genoeg zou zijn voor iedere pc.

De indertijd spraakmakende futurologen Kahn en Wiener voorspelden in 1967 dat eind 20ste eeuw de landen van het Warschau Pact de VS en hun NAVO-bondgenoten als economische grootmacht voorbij zouden zijn gestreefd. Ook ikzelf ken missers: in een vooruitblik in 2004 dacht ik dat de virtuele wereld van Second Life een belangrijke plaats in het economisch leven zou innemen. Maar ik vergat de kredietcrisis.

Ontegenzeggelijk zullen we profijt hebben van de 3D-printer, zoals van zovele andere technologische vernieuwingen. Mijn kunstknie en nieuwe hartkleppen zullen door een gespecialiseerd bedrijf met een 3D-printer op maat aan de chirurgen worden afgeleverd. Via commerciële internetbedrijven, zoals Shapeways, kunnen we nu al via de 3D-printer naar eigen wens en naar eigen ontwerp gemaakte spullen bestellen.

Misschien hebben we straks thuis een 3D-printertje staan waarmee we mooi gevormde koekjes en andere culinaire hoogstandjes kunnen maken. Maar de macht aan het volk brengt de 3D-printer niet.

Frank den Butter is hoogleraar algemene economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden