De lunchpauze van 9 juni: Punk voor een betere wereld en een frietje obesitas

Muziek tegen oorlog, tegen kapitalisme, tegen Het Leed, het wordt bijna niet meer gemaakt. Wel door Anti-Flag. Verder Simone Weimans over de rol van afkomst, een smosje kroket, Sir Paul, een dwergplaneet en een dode schrijver. U raadde het al: Lunchpauze.

Voorman Chris Head van Anti-Flag. Beeld getty
Voorman Chris Head van Anti-Flag.Beeld getty

De ochtend in vogelvlucht

Mario D., de chauffeur van de monstertruck tijdens het ongeluk in Haaksbergen vorig jaar september, wordt vervolgd voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Vakbond Suepo, die opkomt voor werknemers van de Europese Octrooi Organisatie (EOO), gaat de Nederlandse staat aanklagen. Het gerechtshof oordeelde in februari dat de EOO in Rijswijk mensenrechten schendt.

Voormalig FIFA-topman Jack Warner heeft in 2010 bijna 750 duizend dollar bedoeld voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti op zijn persoonlijke rekeningen gestort. Dit blijkt uit documenten van de FBI, die zijn ingezien door de BBC.

De techindustrie dringt er in een brief gericht aan president Obama op aan versleuteling niet te ondermijnen. Ook de FBI kreeg dat verzoek.

De Britse bank HSBC staat voor een miljardenbesparing die wereldwijd 22 duizend tot 25 duizend werknemers hun baan kost.

Voor aan de lunchtafel

Popmuziek heeft de strijd voor een betere wereld, tegen oorlog, het kapitalisme en de bom, de rug toegekeerd. Een beetje meebrullen tegen de boven je gestelden in een krakerig hol zonder podium is er niet meer bij. Hoewel: een deel van een Berlijnse wijk blijft dapper weerstand bieden. Robert van Gijssel zag er Anti-Flag. De band blijft boos, betrokken en activistisch als altijd. 'Wij zingen over de slachtoffers van die drones, in bijvoorbeeld Pakistan. Dat zijn échte mensen hoor, die die bommen op hun hoofd krijgen.' (+)

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Robert Vuijsje onderzoekt het in een reeks interviews. Vandaag journaalpresentatrice Simone Weimans: 'Op de redactie van het Journaal kijk ik soms om me heen: jezus, het zou mooi zijn als hier meer kleur was.' (+)

Simone Weimans. Beeld Robin de Puy
Simone Weimans.Beeld Robin de Puy

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

In weerwil van de Griekse crisis en de toenemende stroom vluchtelingen zijn vooral jongeren steeds beter te spreken over de Europese Unie. Met dank aan de aantrekkende economie, blijkt uit een groot onderzoek van Pew Research in Europa. (+)

Columns en opinie

Margriet Oostveen - In veel buurten is een kleinere portie friet pas echt vooruitgang (+)
'Terwijl een klein deel van Nederland luidruchtig afvalt, koolhydraten mijdt, quinoa kauwt of groente ernstig neemt, eet de meerderheid nog gewoon te veel tot het echt niet anders kan. Vooral in achterstandswijken, waar de meeste mensen wonen met morbide obesitas, zwaarlijvigheid die de gezondheid bedreigt.'

Peter de Waard - Komt de zelfvoorziening terug? (+)
'Mogelijk kan een groep zakentycoons opnieuw de handen ineen slaan en kijken of ze Nederland zelfvoorzienend kunnen maken.'

Jean-Pierre Geelen - Zodra Amsterdam uit beeld raakt, stapt televisie over op ondertiteling (+)
'Sinds God uit Jorwerd is verdwenen, zijn de cameraploegen op het platteland verschenen.'

Opinie - Neurowetenschap heeft slechts de schijn van vooruitgang
Berust de 'vooruitgang' in de neurowetenschappen wel op gedegen wetenschappelijk onderzoek?

Bert Wagendorp - Rutte is goed in reuring (+)
'De Dikke Ik kan door iedereen naar behoeven worden ingevuld en dat gebeurt dus ook. Wilders Dikke Ik is een Marokkaan, die van de Partij voor de Dieren en GroenLinks een patser in een BMW die 1 op 8 rijdt. De Dikke Ik van de SP is Mark Rutte zelf.'

Veel meer opinie en columns op Volkskrant.nl/opinie

Recensies

Pau McCartney, Sir Paul McCartney zeggen we er vaak bij omdat we het zo geinig vinden dat die Engelsen zo'n titel hebben, was gisteravond nog te zien. Menno Pot was er zondag al, en zag een viersterrenconcert. Ja, McCartney is glad, Amerikaans en alomtegenwoordig. En tóch pakte hij je.

Wie er trouwens ook was, was Sylvia Witteman. 'Toen begon Paul aan Ob-la-di, ob-la-da, door John Lennon altijd terecht afgedaan als 'Paul's granny shit'. Een uitstekend moment om naar de wc te gaan dus, alleen hoorde je het daar, dankzij de zegeningen van de moderne techniek, minstens even hard.' (+)

Anna van Leeuwen bezag het Curatorial Programme van de Amsterdamse kunstinstelling de Appel, en zag te zeer een richtingenstrijd. De ene tentoonstelling gaat over de digitale beeldcultuur, de andere over de wijze waarop objecten het geheugen triggeren. Aardig misschien, maar niet bij elkaar.

En wat Hein Janssen betreft kunt u met een gerust hart Intervention van Naomi Velissariou gaan bekijken. Soms op het genante af persoonlijk, maar het blijft tegelijk intrigeren. Vier sterren.

Veel meer recensies, en een uitgebreid archief vol besprekingen, op Volkskrant.nl/recensies.

Paul McCartney in Ziggo Dome. Beeld anp
Paul McCartney in Ziggo Dome.Beeld anp

Grabbelton internet

Het is dinsdag, we gaan even Dwepen met Dode Amerikaanse Schrijvers. Maar in ernst: ook als u nooit iets van William Burroughs hebt gelezen, is deze radiodocumentaire over de schrijver de moeite van het beluisteren meer dan waard. Vanwege de hotseknotsmontage, de gruizige voice-over van Iggy Pop (!), alle anekdotes, en ach, Ira Glass kan veel beter toelichten waarom.

Terwijl de ene band zich antikapitalistisch blijft manifesteren, drukt de andere punkband zijn logo doodleuk op een creditcard. Wij zwijgen afkeurend.

Hier kunt u op volgens Govert Schilling spectaculaire wijze over het oppervlakte van dwergplaneet Ceres 'vliegen'.

Een verwijzing naar een longread over de SEAL-eenheid die Osama Bin Laden doodde, en hun verdere (geheime) werkzaamheden. Graag gedaan.

En vooruit, een gifje. Omdat het dinsdag is.

Dwergplaneet Ceres. Beeld NASA
Dwergplaneet Ceres.Beeld NASA

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag ontvangen op mobiel? Klik hier.

null Beeld Peter van Straaten
Beeld Peter van Straaten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden