De Lunchpauze van 9 juli: de aantrekkingskracht van de 'khaleesi', en een nieuwe crisis?

Donderdag filmdag. Wat maakt 'Khaleesi' Emilia Clarke zo populair? En hoe is de nieuwe Terminator-film waarin ze speelt? Maar ook: Rusland die beroepssoldaten werft op een rockfestival, en een Chinese aandelenbubbel die ons opnieuw een crisis in dreigt te sleuren. Met dit lunchoverzicht bent u weer helemaal bij.

Thomas van der Kolk
Emilia Clarke als Daenerys Stormgeboren in Game of Thrones. Beeld Jildau De Boer / HBO
Emilia Clarke als Daenerys Stormgeboren in Game of Thrones.Beeld Jildau De Boer / HBO

De ochtend in vogelvlucht

De woningmarkt begint steeds harder te draaien, meldt makelaarsvereniging NVM. In het tweede kwartaal van dit jaar werden bijna 28 procent meer huizen verkocht dan hetzelfde kwartaal in 2014. Ook de huizenprijzen blijven stijgen.

Het OM eist straffen van zes maanden tot een jaar voor de eerste zes klanten die terechtstaan in de Valkenburgse zedenzaak.

Chuck Blazer, voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, is levenslang geschorst voor alle voetbalgerelateerde activiteiten door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond.

De Griekse banken kunnen in elk geval tot maandag garanderen dat er geld uit pinautomaten komt.

In alle gebouwen van de Vlaamse overheid worden genderneutrale toiletten ingebouwd. Transgenders moeten zich zo meer thuis gaan voelen op de werkvloer.

Chuck Blazer Beeld ap
Chuck BlazerBeeld ap

Voor aan de lunchtafel

Zij is Daenerys Stormgeboren, de Onverbrande, Moeder der Draken, Khaleesi van de Dothraki en eerste van haar naam. Maar zij is ook Sarah Connor in Terminator Genisys, een soort Lara Croft: zelfverzekerd en voor de duvel niet bang. Wat maakt actrice Emilia Clarke (28) zo populair, behalve het feit dat ze dus in Game of Thones en de nieuwe Terminator speelt? 'Ze is fucking grappig.' (+)

Over die Terminator-film gesproken: afgezien van Clarke is er geen reden om die te gaan zien. 'Het voelt als het afwerken van een checklist met relikwieën uit het filmmuseum', aldus recensent Berend Jan Bockting. Terminator Genisys biedt de leegste kijkervaring deze zomer.

Emilia Clarke in Terminator Genesys Beeld ap
Emilia Clarke in Terminator GenesysBeeld ap

Rusland heeft meer beroepssoldaten nodig. Hoe het land dat aanpakt? Door een rockfestival te sponsoren. Nasjestvie is het grootste rockfestival in Rusland, en het werd afgelopen weekeinde afgetrapt door een militaire taptoe. Maar levert het ook nieuwe rekruten op? 'Kom morgen maar terug wanneer je nuchter bent.' (+)

Krijgen we weer een nieuwe economische crisis? We hebben het nu even niet over de mogelijke gevolgen van een eventuele Grexit, maar over een Chinese aandelenbubbel die lijkt te barsten. Chinese particulieren werden aangemoedigd massaal in aandelen te stappen. Nu dat mis lijkt te gaan, heeft dat mogelijk grote gevolgen voor de wereldeconomie. Vergelijkingen worden al getroffen met de Azië-crisis van 1997. En de Aziatische beurzen zijn al gecrasht door de eerdergenoemde eurocrisis. Het zijn gouden tijden voor de dokter Dooms in de financiële wereld. (+)

Militaire taptoe op Nasjestvie. Beeld Pedrodon
Militaire taptoe op Nasjestvie.Beeld Pedrodon

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Columns en opinie

Bert Wagendorp: 'Onderzoek' wijst uit: Grieken blijven in euro (+)
'Een econoom vragen naar de toekomst is zoiets als wielerverslaggevers verzoeken de etappe-uitslag te voorspellen.'

Arnon Grunberg - Politici 'rouwen' om Griekse schuld (+)
'Het is raadselachtig waarom Europese politici en technocraten zich blijven vastklampen aan het idee dat Griekenland zijn schulden zal betalen, terwijl elke redelijke econoom beseft dat dat nooit zal gebeuren.'

Loes Reijmer - Kijkt de rechter ook naar de tv? (+)
'Het strafrecht is sinds de jaren negentig uitgegroeid tot een publicitaire lieveling, een beetje advocaat krijgt meerdere mediaverzoeken per week.'

Peter de Waard - Kan Hiddink wel president worden? (+)
'Oudere werknemers moeten in een lagere klasse gaan opereren omdat ze fysiek of geestelijk, of allebei, niet meer mee kunnen komen met de top.'

Ariejan Korteweg - 24 uur lang Grexit in theatervorm (+)
'Er wordt orgastisch pijp gerookt en geestdriftig met potplanten gecopuleerd, een statige sirtaki ontaardt in een bacchanaal.'

Wouter Bos - Kamerleden: breek macht van de pillenindustrie (+)
'We stellen de machtspositie van de farmaceutische industrie nooit ter discussie als we 'gewoon' geld beschikbaar blijven stellen.'

Floortje Smit - Zitten er te veel spoilers in trailers? (+)
'Een beetje filmliefhebber weet het allang: wie van een film wil genieten, moet de trailer vooraf mijden als de pest.'

Guus Hiddink Beeld afp
Guus HiddinkBeeld afp

Recensies

De mode-documentaire Dior and I wil de indruk wekken dat ontwerper Raf Simons veel gemeen heeft met Christian Dior, maar dat overtuigt maar half.

Weinig films bieden zo'n hallucinatoire kijk op de Middeleeuwen als de Tsjechische klassieker Marketa Lazarová (1967). Die film is nu digitaal gerestaureerd. Recensent Kevin Toma: 'Een onvergelijkbaar spektakel is het, getuigend van een grenzeloze verbeeldingskracht.'

'Een chaos die bol staat van interessante ideeën.' Zo omschrijft recensent Floortje Smit The Face of an Angel. 'De film wordt hoe langer hoe vager, alsof het materiaal regisseur Winterbottom door de vingers glipt.'

Vier kinderen en hun hond vormen samen De Vijf. De detective-pocket uit de jaren veertig en vijftig bleven heel lang populair, en nu is er ook een film: De vijf en de piratenschat. Maar die is niet bepaald vernieuwend.

Meer (film)recensies op volkskrant.nl/recensies

Beeld uit Dior and I. Beeld Filmdepot
Beeld uit Dior and I.Beeld Filmdepot

Grabbelton

Op 1 juli jongstleden is in de Amerikaanse staat Tennessee een bijzondere wet van kracht geworden: mensen mogen nu inbreken in auto's zonder dat zij daarvoor bestraft worden. Mits de inbraak is bedoeld om huisdieren te redden die in een knalhete auto zitten opgesloten. Voordat u dat arme hondje gaat redden moet u zich er wel even van vergewissen dat u zich in Tennessee bevindt. In andere staten kunt u het beste het noodnummer 911 bellen, aldus de Huffington Post.

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming bevrijd na het intikken van een auto ruit een 'hond' uit een auto. De Dierenbescherming wilde in 2012 met deze actie een oproep doen om alert te zijn op honden die achtergelaten zijn in geparkeerde auto's. Beeld anp
Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming bevrijd na het intikken van een auto ruit een 'hond' uit een auto. De Dierenbescherming wilde in 2012 met deze actie een oproep doen om alert te zijn op honden die achtergelaten zijn in geparkeerde auto's.Beeld anp

Super Mario wordt dit jaar dertig. Om de verjaardag van Nintendo's mascotte te vieren heeft de Britse tak van de spellenmaker een speciale muurtekening gemaakt in Londen. Wie beweert dat videogames geen kunst kunnen zijn, moet daar misschien nog maar eens goed over nadenken.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden