De Lunchpauze van 8 juni: Central Park in de Randstad en een tovenaarshuwelijk

Wat de zorgwet of bed, bad, brood niet voor elkaar kregen, lukt de Dikke Ik wel: de coalitie splijten. En wist u dat de Randstad een soort onontdekt Central Park herbergt? Dat, het huwelijk tussen twee tovenaars en veel meer in deze Lunchpauze.

Pieter Sabel
Boer Marien Boekesteijn uit Schipluiden op zijn land. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Boer Marien Boekesteijn uit Schipluiden op zijn land.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De ochtend in vogelvlucht

De helft van de waarde van het vastgoedconcern van de geliquideerde 'onderwereldbankier' Willem Endstra gaat naar de Staat. Het gaat om een bedrag van 40 miljoen euro in onroerend goed.

Tien toeristen, onder wie twee Nederlanders, die op de berg Mount Kinabalu uit de kleren gingen voor foto's, zijn de oorzaak van de aardbeving in Maleisië die tot nu toe zestien mensen het leven kostte. Tenminste, dat denkt de onderminister van de getroffen deelstaat Sabah.

Van alle Turken in het buitenland stemden Nederlandse Turken het meest op de Vrijheids- en Gerechtigheidspartij (AKP) van president Tayyip Erdogan.

Het Metropole Orkest en het Tropenmuseum zouden zijn gered met de nieuwe plannen voor de cultuursector die minister Bussemaker vandaag presenteert.

De moeder van eeen 8-jarig meisje dat vannacht overleed na een val van een flat is aangehouden voor verhoor.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

Er is onenigheid in de coalitie, en nu dan even niet om de nieuwe zorgwet of een bed, bad, en brood-releging, maar over het Dikke Ik. Of De Dikke Ik. Mark Rutte leende hem voor een speech als VVD-voorman, en vroeg daarom naar verluidt toestemming bij Diederik Samsom (PvdA), die hem eerder gebruikte en daarvoor weer leende van hoogleraar sociale filosofie Harry Kunneman. Alle drie - Rutte, Samsom en Kunneman - lijken er iets anders onder te verstaan. (+) Gelukkig komt er een debat om duidelijkheid te scheppen in de onduidelijkheid.

In het hart van de regio Rotterdam-Den Haag ligt Midden-Delfland. De stedeling heeft er nauwelijks weet van, maar dat gaat veranderen. Op bezoek in het 'Central Park van de Randstad'. (+) 'Je ruikt het gras en ziet de koeien.'

undefined

Boer Marien Boekesteijn uit Schipluiden met zijn schapen tegen de bebouwing van de Randstad. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Boer Marien Boekesteijn uit Schipluiden met zijn schapen tegen de bebouwing van de Randstad.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië werden vrouwen als 'troostmeisjes' tewerk gesteld in bordelen. Ook ín de kampen werden ze seksueel misbruikt. Liesbeth Lists moeder was een van hen.'Tegen mijn biologische moeder heb ik hardop gezegd: jij hebt het recht gehad om uit het leven te stappen. Ze was apathisch geworden door wat haar was aangedaan.' (+)

Liesbeth List. Beeld Erik Smits
Liesbeth List.Beeld Erik Smits

Columns en opinie

Toine Heijmans - 'Ik ben de man van drie ton' (+)
Op de koffie bij een graaiende zorgbobo.

Sheila Sitalsing - De Nationale Ombudsman als de helpdesk van Ziggo (+)
'Een mens zou zich haast verliezen in mededogen en denken dat het hierom draait: om een man die door een combinatie van eigen en andermans stommiteiten een prestigieus baantje niet kreeg, waar hij geen boterham minder om heeft hoeven eten.'

Arnon Grunberg - Ik ben niet goed in het missen van mensen (+)
'Eigenlijk vind ik dat ik mijn moeder te weinig mis. Het gemak en de vanzelfsprekendheid waarmee het leven doorgaat, is zorgwekkend. Romantisch is in elk geval anders.'

Harriet Duurvoort - Integratie begint op school (+)
'Voor een land dat zichzelf graag als kleurenblind ziet is 45 jaar geworstel met scholensegregratie toch echt 'een dingetje'.'

Jean-Pierre Geelen - Daar was het weer: een 'heftig verhaal' (+)
'De les: wie op tv (talkshows voorop) de hoofdpersoon wil zijn van 'een heftig verhaal', kiest voor een bestaan als kermisattractie.'

Meer opinie en columns op Volkskrant.nl/opinie

Recensies

Hein Janssen zag Krapp's last tape tijdens het Holland Festival, een stuk van Samuel Beckett, en vond het tegenvallen. Het meest Beckettiaanse moment van de avond was na de voorstelling, toen Robert Wilson de jongen met de bloemen niet zag en de coulissen in beende. Het stuk is secuur gemaakt en technisch soms verbluffend knap, maar ook zielloos. Twee sterren.

Bewondering, vervreemding en verwarring vechten om voorrang in de Westergas-fabriek bij Manger, een dwarse dans/eetvoorstelling. Drie sterren van Annette Embrechts.

Meer dans: Wies Bloemen viert haar dansjubileum met jonge choreografen die haar werk herinterpreteren, met een fris en spannend resultaat. Giulio d'Anna werkt een plastisch idee over het hart uit in een krachtige, plastische dans. Vier sterren.

Veel meer recensies op Volkskrant.nl/recensies.

Robert Wilson in Krapp's last tape. Beeld Lucie Jansch
Robert Wilson in Krapp's last tape.Beeld Lucie Jansch

Grabbelton internet

Er is een huwelijk voltrokken dit weekend, tussen Dumbledore (u weet wel, van Harry Potter) en Gandalf (u weet wel, van The Lord of the Rings). dat was weer na een 'wens' van schrijfster J.K. Rowling, geuit toen in Ierland het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht werd opengesteld. Haar opmerking leidde weer tot protest van de Westboro Baptist Church (u weet wel, van 'God hates fags'), wat weer leidde tot een huwelijk tussen Dumbledore (u weet wel) en Gandalf (u weet wel), recht tegenover het hoofdkwartier van de Westboro Baptist Church.

Duizelt het u ook? Even rustig teruglezen kan hier.

Videootje: Game of Thrones gaat eigenlijk over klimaatverandering.

(tekst gaat verder onder de video)

undefined

Vast voor de pubquiz van vanavond of morgen: wat weet u nog van de Olympische Spelen in Sydney? En hoeveel weet u van Disneymuziek?

En, vooruit, een gifje. Omdat het maandag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12 uur op mobiel ontvangen? " target="_blank">Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden