De lunchpauze van 7 april: verkoper witte heroïne zit vast

De man die witte heroïne als cocaïne verkocht aan toeristen zit vast en de Turkse politie heeft twee verdachten opgepakt voor de aanslag op de Fenerbahçe-bus. En waarom zijn kleurboeken voor volwassenen zo populair? Alles wat u rond lunchtijd moet weten samengevat in dit overzicht.

Anna van den Breemer
Toeristen worden op het Thorbeckeplein met een matrixbord gewaarschuwd voor de verkoop van witte heroïne. Beeld anp
Toeristen worden op het Thorbeckeplein met een matrixbord gewaarschuwd voor de verkoop van witte heroïne.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

Hij zette de hoofdstad eind vorig jaar op z'n kop: de verkoper van witte heroïne. Een mogelijke dader heeft zich gemeld bij de politie en is vastgezet. Drie Britten kwamen om het leven en twintig mensen raakten onwel omdat zij dachten cocaïne gekocht te hebben.

279 miljard euro. Dat bedrag is Duitsland aan Griekenland verschuldigd als compensatie voor schade en leed dat in de Tweede Wereldoorlog is aangericht. Tot dit bedrag komt een speciale Griekse commissie die zich over de herstelbetalingen heeft gebogen. Het geld is bedoeld voor slachtoffers en hun nabestaanden.

In het Jemenitische Aden is de situatie verschrikkelijk, zegt Marie Claire Feghali van het Internationale Rode Kruis. Lijken liggen op straat, er wordt continu gevochten, vanuit de lucht wordt gebombardeerd, er is niet genoeg drinkwater, niet genoeg voedsel.

De Turkse politie heeft twee verdachten opgepakt voor de aanslag op de spelersbus van Fenerbahçe. Eén van hen zou vlak voor het incident op Twitter hebben gezegd dat 'wij het team van Fenerbahçe opwachten tijdens hun trip naar het vliegveld. Wij houden de wacht. Zij zullen de luchthaven niet bereiken. Dit is Trabzon.' Fenerbahçe wil dat de competitie net zo lang wordt stilgelegd totdat duidelijk is wie achter de aanslag zit.

Kinderen in Sanaa, Jemen. Beeld afp
Kinderen in Sanaa, Jemen.Beeld afp
De Fenerbahçe-bus. Beeld epa
De Fenerbahçe-bus.Beeld epa

Voor aan de lunchtafel

Een tribunaal vermomd als rondetafelgesprek: zo wordt de hoorzitting van vanavond beschreven waarin ABN Amro-topman Rik van Slingelandt uitleg geeft aan de Tweede Kamer over de ton loonsverhoging. Hij moet duidelijk maken dat hij de boosheid begrijpt maar tegelijkertijd uitleggen waarom hij er niet naar heeft gehandeld. Een lastige balanceeract. Duidelijk is in elk geval: het zoeklicht staat vanavond op Van Slingelandt. Is hij misschien te aardig en wellevend om president-commissaris van ABN Amro te zijn? Lees hier het profiel. (+)

Veel togamakers zijn op leeftijd en daardoor wordt het vak met uitsterven bedreigd. (+) En dan zijn er ook nog websites als togakopen.nl. 'Zo'n goedkope toga is helemaal niks', zegt de 82-jarige Gerrit Gombert die zijn eigen toga-atelier in Groningen bestiert. 'Rotzooi.' De toga werd ooit bedacht omdat de rechter niet beïnvloed mocht worden door de rijkdom van de advocaat. 'Helemaal ouderwets', zegt advocaat Gerard Spong. 'Van mij mag die toga de prullenbak in.'

Hettie van der Peet, meesterkleermaker. Beeld Sanne De Wilde
Hettie van der Peet, meesterkleermaker.Beeld Sanne De Wilde
Rik van Slingelandt Beeld anp
Rik van SlingelandtBeeld anp

Niet praten en kijken, niet rekenen en loeren, maar aanvallen. Als je vaak genoeg aanvalt, zit de beslissende ontsnapping er vanzelf een keer bij. Eerste Paadag werd Niki Terpstra in de Ronde van Vlaanderen tweede, zondag verdedigt hij zijn titel in Parijs-Roubaix. Lees hier een profiel over deze tempobeul. (+)

Columns en opinie

Toine Heijmans - Turk/Nederlander (+)
Elf Nederlandse Turken voeren campagne voor een zetel in het parlement in Ankara. Waarom toch? Toine Heijmans probeert het antwoord te vinden.

Stekel - Dynasty
Het Britse verkiezingsdebat was wat saai, maar de opmerking van de Schotse nationaliste Nicola Sturgeon over 'het Westminster old boys network' bleef hangen. 'Westminster als Dynasty. Eye-opener! David Cameron ontpopte zich inderdaad tot vaderfiguur Blake. Nick Clegg heeft met zijn hoogmoedige plichtsbesef iets weg van Krystl, die nijdig wordt vanwege Blake's geflirt met Alexis, het secreet wier rol wordt vertolkt door Nigel Farage.'

Studenten maken van bezetting een farce
De bezetting van het Maagdenhuis heeft zich niet goed ontwikkeld: veel geblaat en weinig wol. 'Zo blijkt weer eens dat oerrevolutionair Karl Marx gelijk had toen hij zei dat de geschiedenis zich herhaalt, eerst als tragedie en daarna als farce.'

Sylvia Witteman - Toerist (+)
Je moet wát in zo'n paasvakantie. 'Kunnen we ergens naartoe waar het warm is?', vroeg het jongetje. 'Maar niet weer een museum ... mogen we in het hotel televisie kijken?'

Jean-Pierre Geelen - Klap (+)
'Wat opviel in In één klap, de documentaire van Frans Bromet, was dat de rijders vaak in exact dezelfde bewoordingen spraken, als vaste versie van die ene seconde die hun leven verwoestte.'

Recensies

Vier sterren krijgt Penthesilea, geregisseerd door Pierre Audi. 'De spelers liggen, kruipen en kronkelen, als zinnebeeld van hun gekwelde bestaan, zoals de onwrikbare Hogepriesteres (Eve-Maud Hubeaux) nauwelijks van haar rotsblok afkomt.

Minder bejubeld (één ster) wordt het fantasieloze Macbeth, van de Duitse Andrea Breth. Aan de muziek lag het niet, want het Nederlands Philharmonisch Orkest muntte uit in lenige melodieën en kekke fanfares. 'Niet alleen bestaat ze het verschillende keren een vocalist een hele aria lang stokstijf en moederziel alleen op het toneel te laten staan, ook zet ze tijdens de vaak lange decorwisselingen de muziek stil, wat echt dodelijk is voor de continuïteit van het drama.

In de nieuwste voorstelling van toneelgroep De Appel staan de volgelingen van Jezus centraal. 'De makers willen laten zien hoe universeel het verhaal is, hoe geloof, manipulatie, radicalisering en verering deel zijn van ook ons dagelijkse leven. Helaas blijft dit valide idee steken in een stroperige uitwerking. Hoe bewerk je de Bijbel voor zaal vol ongelovigen? Lees hier het interview terug met schrijver van de voorstelling Erik-Ward Geerlings.

Beelden uit de voorstelling Penthesilea. Beeld © Forster / De Munt
Beelden uit de voorstelling Penthesilea.Beeld © Forster / De Munt

Grabbelton

De nieuwe familiefoto van de Obama's is geschoten, voor een prachtige bloesem (zie hiernaast) mét de twee honden.

Star Wars-fans opgelet: Disney brengt alle zes de Star Wars-films digitaal en in HD-kwaliteit uit. De films zijn beschikbaar op iTunes, Google Play, Amazon, Xbox video, Disney's eigen Movies Anywhere en nog een aantal Amerikaanse kanalen. Tot nu toe was de iconische filmreeks alleen te zien op VHS, laserdisc, DVD en blu-ray.

De nieuwe HBO-documentaire 'Going Clear: Scientology and the Prison of Belief' nog niet gezien? Bekijk de trailer hieronder. Acteur John Travolta neemt het op voor Scientology. Hij heeft nooit iets gemerkt van fysieke intimidatie en chantage. 'De kerk is niets dan briljant voor mij geweest. Ik ben zo gelukkig met mijn ervaringen in Scientology in de afgelopen veertig jaar, dat ik echt niks negatiefs te melden heb.'

Kleurboeken voor kinderen? Welnee. De lijst met meest verkochte boeken op Amazon wordt niet aangevoerd door hoogstaande literatuur als Harper Lee's nieuwste boek, maar het kleurboek voor volwassenen van de Schotse illustrator Johanna Basford. Ruim 1,4 miljoen boeken (met kleurplaten van flora en fauna) werden er reeds verkocht. Actrice Zooey Deschanel (New Girl) zegt fan te zijn op Facebook.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Dat kan, klik hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden