De lunchpauze van 5 maart: Teeven: Kamer niet onjuist ingelicht over witwasdeal

Alles wat u vandaag moet weten, hebben we handzaam voor u samengevat.

Just Fontein
Fred Teeven als officier van Justitie Beeld anp
Fred Teeven als officier van JustitieBeeld anp

De ochtend in vogelvlucht

De Tweede Kamer is niet onjuist ingelicht over de witwasdeal met Cees H., aldus staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) in een reactie op de betalingsgegevens die zijn opgedoken van de omstreden witwasdeal.

De economische groei in ons land trekt verder aan
: tot 1,7 procent dit jaar en 1,8 procent volgend jaar. Dit blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) vandaag. In de CPB-ramingen van afgelopen december was nog sprake van een economische groei dit jaar van 1,5 procent.

De Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea, Mark Lippert, is bij een aanval door een man met een mes gewond geraakt. De aanvaller haalde met het steekwapen uit naar het gezicht en de pols van de diplomaat, terwijl hij schreeuwend een herenigd Noord- en Zuid-Korea eiste.

Geert Wilders doet vanavond niet mee aan het RTL Verkiezingsdebat. 'Hij is ziek', verklaart Kees Berghuis, chef van de politieke redactie van RTL.

undefined

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

- Drie punten in mindering, Jong Twente uit de competitie en voorlopig iedere euro omdraaien. Twente-directeur Gerald van den Belt: 'We hebben jarenlang boven onze stand geleefd.' Het worden karige jaren voor FC Twente. (+)

- Uber, Airbnb... Cycleswap. Wat zegt u? Cycleswap. Daarmee kun je je fiets verhuren. Echt waar. Ook een rammelbak. Voor 5 euro per dag rij je al weg, zelfs al ontbreekt de kettingkast. (+)

- Interview met Andrea Weiss, die vandaag promoveert op een nieuwe behandeling van kanker. Met hulp van een rekenmethode en tussentijdse testen kan een computer berekenen wat de ideale dosering en cocktail van kankermedicijnen is.

- Ze bracht haar kinderjaren door in een kasteel op het Ierse platteland, was tiener in het hippe Londen van de jaren zestig, werkte als fotomodel in New York en had een zeventien jaar durende knipperlichtrelatie met Jack Nicholson. Kortom, genoeg om over te schrijven. Dat deed ze, in twee autobiografieën: A Story Lately Told en Watch Me. (+)

(tekst loopt door na de cartoon)

Simon Widler met een fiets die voor 5,00 per dag wordt verhuurd via Cycleswap Beeld Klaas Jan van der Weij
Simon Widler met een fiets die voor 5,00 per dag wordt verhuurd via CycleswapBeeld Klaas Jan van der Weij
null Beeld Sigmund
Beeld Sigmund

Columns en Opinie

Bert Wagendorp - Universiteit (+)
'Wat Engelen zei sloot mooi aan bij Joris Luyendijks boek Dit kan niet waar zijn, dat mij de afgelopen dagen al knap woedend had gemaakt. 'Fuck the system!', riep ik enthousiast achter mijn laptop. Ik was in één klap supporter van de protesterende studenten. Ik hoop dat de protesten overslaan naar andere maatschappelijke geledingen. Hoogste tijd macht terug te halen, het is verdomme mooi geweest.'

Marjan Slob - Politicus moet buigen voor de blik van het volk
'Wij oordelen veel strenger over politici dan over andere mensen, stelt filosoof Jeffrey Green. En dat is terecht, want dat is een van de weinige middelen die wij hebben om de ongelijke machtsbalans tussen politici en ons enigszins te herstellen.'

Fennema versus Bregman
Is het rendementsdenken op universiteiten een slechte zaak?

Floortje Smit - Showgirls (+)
'Wie er echt van overtuigd is dat de wereld niet klaar is voor zijn meesterwerk, kan beter achterover leunen en afwachten. Als het terecht is, geeft de geschiedenis je gelijk. En anders kun je beter in stilte je wonden likken.'

Grabbelton Internet

- Ariane, bekende van de Facebookpagina 'Ariane - The Overexposed Stock Image Model', is ook populair onder Nederlandse adverteerders. Mateloos populair is misschien beter. Upcoming zette 43 (!) advertenties van Nederlandse bedrijven op een rij die Ariane gebruiken als hun reclamemodel... 43.

- Kniesoor? Nee hoor. In Kidnapping Mr. Heineken, met in de hoofdrol Anthony Hopkins, is een fout gemaakt: er wordt bier gedronken uit groene flesjes, maar die bestonden nog niet in 1983. De Zoetermeerse bierfanaat en Heineken-verzamelaar Patrick Bennis reageert: 'Het is een bizarre fout. In 1983 werden er in Nederland alleen bruine pijpjes Heineken verkocht en geen groene zoals in de film is te zien. Al met al een blunder van de bovenste plank.'

- India, niet het land van de heilige koe, maar van de afgeslachte vrouw. Onderstaande cartoon kwam na twee jaar weer boven water. BuzzFeed zocht uit waarom. Het slachten van koeien kan je maximaal vijf jaar cel opleveren, aanranding van een vrouw: twee.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
null Beeld -
Beeld -

Overzicht via Whatsapp

Wilt u dit overzicht iedere dag op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik dan hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden