De lunchpauze van 4 maart: Bussemaker: studenten hebben een punt

Alles wat u vandaag moet weten, hebben we handzaam voor u samengevat.

Oekraïense mijnwerkers Beeld Getty
Oekraïense mijnwerkersBeeld Getty

De ochtend in vogelvlucht

Officieel waren de Russische soldaten op oefening, maar iedereen wist volgens de 20-jarige soldaat Dorzji Batomoenkoejev dat hun eindbestemming Oekraïne was. Ze hadden hun tanks overgeschilderd en alle kentekens onzichtbaar gemaakt. Er was geen sprake van coördinatie met de rebellen. 'Dat zijn vreemde figuren. Ze schieten en schieten. En daarna houden ze op. Alsof ze naar hun werk gaan.' Lees hier het interview met Batomoenkoejev.

Volgens minister Jet Bussemaker (Onderwijs) hebben de protesterende studenten 'zéker een punt'. 'Een universiteit of hogeschool die vanaf nu een opleiding wil schrappen, kan dat alleen doen na een 'transparant en zorgvuldig proces' waarbij collega-instellingen, maar ook studenten en docenten betrokken zijn', aldus Bussemaker.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag bestuurders die te veel hebben gedronken, geen alcoholslotprogramma meer opleggen, zo bepaalde de Raad van State.

Bij een explosie in kolenmijn Zasjadko, vlakbij de Oekraïense stad Donetsk, zijn zeker dertig mijnwerkers omgekomen. In Zasjadko vond in 2007 de grootste mijnramp uit de Oekraïense geschiedenis plaats: zeker 100 koempels kwamen toen het leven.

Jet Bussemaker (Onderwijs) met Amsterdamse studenten Beeld anp
Jet Bussemaker (Onderwijs) met Amsterdamse studentenBeeld anp

Voor aan de lunchtafel

- China is niet langer meer 'de speeltuin voor architecten', sinds president Xi Jinping heeft gezegd dat China genoeg 'rare' gebouwen heeft. Honderden bouwprojecten die al waren goedgekeurd, worden opnieuw op qi qi guai guai ('vreemd', 'raar') beoordeeld. (+)

- 'Angst, jaloezie, bekrompenheid, cynisme, bezitterigheid, neiging om de slachtofferrol te kiezen, neiging om een vrouw op buitengewoon sneue wijze te verafgoden, paranoia, hardnekkige neiging tot ontrouw en een zelfingenomenheid waaraan ik me te pletter erger', dat komt erbij kijken als Father John Misty verliefd is. Een uitgebreid interview over de liefdesplaat die hij maakte. (+)

- Engeland-correspondent Patrick van IJzendoorn over de eerste voetbalwedstrijd met zijn zoontje: 'Papa, zijn dat ondeugende mensen?' Met een combinatie van vrees en spanning kijkt mijn 5 jaar oude zoontje naar enkele goedgehumeurde supporters van Charlton Athletic die zich luid zingend naar The Valley begeven, het stadion in Zuidoost-Londen.' (+)

- Iedere woensdag tipt de popredactie de beste liedjes van de week. De drie liedjes die u deze week moet hebben gehoord zijn van Carly Rae Jepsen, Chance the Rapper en Twin Shadow. Hierbij ook de Spotify-playlist.

(tekst loopt door na de cartoon)

Het Piano en Vioolgebouw in Huainan, dat om onduidelijke redenen het thuis is van een stadsplanningsmuseum Beeld -
Het Piano en Vioolgebouw in Huainan, dat om onduidelijke redenen het thuis is van een stadsplanningsmuseumBeeld -
null Beeld Sigmund
Beeld Sigmund

Columns en Opinie

Sheila Sitalsing - Sorry (+)
'Van zijn dertien advocaten mocht hij dat soort dingen niet meer zeggen. Niet sinds dat rapport. Daarin staat hoe opeenvolgende machthebbers hun achterwerk hebben afgeveegd met de zorgen en de noden van het Groningse volk.'

Commentaar - Windenergie
'Het zou goed zijn als er alsnog een breed debat op gang komt over nut en noodzaak van de windmolens en de ideale locatie om ze neer te zetten. Niet Ed Nijpels, die is aangesteld om het energieakkoord te bewaken, moet de windmolenplannen verdedigen, maar democratisch gekozen volksvertegenwoordigers.'

Max Pam - Naar de film met één van de hoofdfiguren (+)
'Het is eigenaardig om in de bioscoop te zitten naast een historische figuur, die kijkt naar een historische film waarin hijzelf een van de hoofdfiguren is. Maar misschien is het nog eigenaardiger om zelf die historische figuur te zijn en te kijken naar historische beelden van jezelf.'

Aaf Brand Corstius - Truckerspet (+)
'Maar wat misschien nog wel het schattigste is: Chris Zegers geniet van een verblijf in een exotisch land. Hij is voor al die reisprogramma's de wereld rond geweest op zijn teenslippers, maar Chris kan nog oprecht gelukkig worden van de aanblik van een rijstveld. Chris Zegers: helemaal goed. Wat een kerel.'

Grabbelton Internet

Wist u dat: Fanta oorspronkelijk in 1940 in nazi-Duitsland door Coca-Cola werd geïntroduceerd, omdat er een importverbod gold voor ingrediënten van cola? 'We brengen het gevoel van de goeie oude tijd terug', zei de voice-over in een nieuwe reclamefilmpje, ter ere van het 75-jarige bestaan van de frisdrank. Dat kon echt niet, vonden critici, Coca-Cola zou hiermee de nazi's verheerlijken. U raadt het al: het filmpje is inmiddels aangepast.

117, zo oud wordt de oudste vrouw ter wereld vandaag. Volgens de Japanse Misao Okawa vloog de tijd voorbij. De BBC heeft foto's van de verjaardag.

Ventoux begon als een script, werd een bestseller en nu zijn er ook de eerste beelden van de film gebaseerd op het boek van Bert Wagendorp. Bekijk hieronder de trailer, en lees hier de reportage die Frankrijk-correspondent Peter Giesen maakte met de crew op de Mont Ventoux.

Overzicht via Whatsapp

Wilt u dit overzicht iedere dag op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik dan hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden