Lunchpauze

De lunchpauze van 31 maart: scouten op je 80ste en het ballonnentaboe

We hebben er een taboe bij: ballonnen. Dat, een ode aan een rasvoetbalscout van 80, het laatste nieuws en veel meer in ons Lunchpauze-overzicht. In een paar minuten weer helemaal bij, en wat quizzen rijker.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2013, toen ballonnen oplaten nog heel onschuldig was. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2013, toen ballonnen oplaten nog heel onschuldig was.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

De verzekeraars van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa hebben 280 miljoen euro beschikbaar voor uitkeringen aan nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigramp met de Airbus A320 van vorige week. Bij de vliegramp kwamen 150 mensen om.

De regering van Birma en vertegenwoordigers van zestien gewapende groeperingen in het land hebben vandaag hun handtekening gezet onder een eerste versie voor een wapenstilstand. Die moet een einde maken aan een gewapend conflict dat al meer dan 65 jaar duurt.

Vorig jaar zijn voor het eerst meer dan 60 miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens gevlogen. Ten opzichte van 2013 is dat een stijging van bijna 5 procent.

Het verkeer had tijdens de ochtendspits veel last van de harde wind. Meerdere vrachtwagens werden omvergeblazen en op de A35 bij Borne in Twente viel een boom op de weg. Voor sommige provincies geldt nog code oranje.

Voor aan de lunchtafel

Piet de Visser is 80 en nog steeds in dienst als scout bij Chelsea, waarschijnlijk de kampioen van Engeland van dit jaar. Overal ter wereld gaat hij op zoek naar voetbaltalent en bewonderde zo bijvoorbeeld een zekere Lionel Messi toen die 13 jaar oud was en in het Baby Dreamteam speelde bij Barcelona. 'Piets passie is verbazingwekkend', schrijft José Mourinho, trainer van Chelsea, in het voorwoord van de biografie die van De Visser verschijnt. Het boek is geschreven door chef sport van de Volkskrant Willem Vissers, die een ode brengt aan de scout bij nacht en ontij. 'Hij kan het voetbal niet loslaten. Het leven ook niet, trouwens. (+)'

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Piet de Visser met Johan Cruijff. Beeld .
Piet de Visser met Johan Cruijff.Beeld .
Met spelers van NEC, in 1975. Beeld ANEFO
Met spelers van NEC, in 1975.Beeld ANEFO

We hebben er een versiertaboe bij: ballonnen. Met Koningsdag in het zicht relevant, de Oranjebond adviseert alle leden zelfs op 27 april helemaal geen ballonnen op te laten. In Amsterdam kan iedereen die een evenement wil organiseren en daarbij ballonnen oplaat, voortaan zelfs fluiten naar een vergunning.

Geen debat op koloniale sentimenten dit keer: het taboe is te danken/wijten* aan de Partij voor de Dieren. Die partij pleit al langer voor een verbod omdat de ballonnen zouden worden opgegeten door dieren die daaraan overlijden. De ballonnen dragen bovendien bij aan de opeenhoping van een grote hoeveelheid plastic afval in het noorden van de Stille Oceaan, de zogenaamde plasticsoep. Ook de Nederlandse kust zou vervuild raken. Het aantal ballonnen dat jaarlijks aanspoelt op de Nederlandse stranden zou de afgelopen tien jaar zelfs zijn verdubbeld.

*afhankelijk van wat u vindt

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Wetenschapsnieuws: wereldwijd worden meer jongens dan meisjes geboren, maar bij de bevruchting is de verhouding tussen de geslachten nog gelijk. Gedurende de ontwikkeling in de baarmoeder overlijden meer meisjes, ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

En oké, het is een oefenwedstrijd, maar toch: Nederland - Spanje vanavond! Hier wat munitie in de vorm van het verslag van Nederland-Turkije, de column van Willem Vissers ('De scenario's van Hiddinks afscheid (+)') en de voorbeschouwing: hoe Hiddink vanavond de proeftuin voor geopend heeft verklaard (+).

'Historische vernedering': de voorpagina van El Correo de Andalucía van 14 juni vorig jaar. Beeld El Correo
'Historische vernedering': de voorpagina van El Correo de Andalucía van 14 juni vorig jaar.Beeld El Correo

Columns en opinie

Bert Wagendorp - Belastingen (+)
'We leren Grieken belasting innen, maar multionationals hier vermijden belasting (...) Als ik premier Tsipras was, zou ik er een stevig nummer van maken. Dit hypocriete moeras.'

Margriet Oostveen - IN Wageningen (+)
Hoe steeds meer Chinezen zich hier te pletter studeren.

Jean-Pierre Geelen - Tabloid (+)
Leidt wanhoop tot opportunisme? De Deense documentaire The Newsroom - Off the record, maandag uitgezonden als 2Doc, schetste de doodsstrijd van de sensatiekrant Ekstra Bladet. Zelden werd de wanhoop en het bijbehorende opportunisme zo scherp geschetst als in de figuur van Poul Madsen, hoofdredacteur van de krant.

(tekst gaat verder onder de video)

Sylvia Witteman - Weer (+)
'Het gesprek ging over wurgseks, het verschil tussen stroopwafels en Punseliekoeken en het ruimen van graven; dat laatste schijnen ze soms al tien jaar na je dood te doen. Ben je dan wel al helemaal weggerot, vroeg ik me af, maar ik zweeg, want er waren kinderen bij, die inmiddels niet meer misselijk waren maar 'honger' hadden.'

Peter de Waard - Kan contant geld verboden worden? (+)
'Zonder contant geld bestaat er geen oude sok meer. Financiële monogamie met een moderne partner is zo slecht nog niet.'

Arnon Grunberg - Zijlstra (+)
'Eigenlijk is de georganiseerde democratie al gearriveerd in Nederland. Of gelooft iemand dat de heer Rutte de volkswil uitdrukt?'

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Filmtips

Voor in uw agenda of in de sms naar wie bij u thuis verder op de bank zit: Hulk is vanavond op televisie. Een lastig filmpersonage, blijkt uit twee recente verfilmingen met een hoofdrol voor de groene superheld. Hij staat verder af van ons, gewone mensen, dan een Batman of een Spider-Man. En hoewel de film geen groot succes werd, toch de moeite waard.

RTL 7, 22.40 - 01.15 uur

(tekst gaat verder onder de video)

Romantische komedies als The Proposal klinken op papier vaak verschrikkelijk afgezaagd: altijd weer die knappe personages, die aanvankelijk met elkaar overhoop liggen maar uiteindelijk in elkaars armen vallen. Onthulling hier, misverstand daar, terwijl je weet dat niets het verplichte happy end in de weg zal staan. Maar plaats twee leuke acteurs tegenover elkaar en het sprankelt. Dat gebeurt in The Proposal.

Net 5, 20.30 - 22.40 uur

(tekst gaat verder onder de video)

Grabbelton internet

Grabbelton internet knikt even naar de papieren krant. Het AD, pagina 18, zwartomrand. Als u geen idee heeft waarom die pagina er vandaag zo uitziet, lees het hier.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

null Beeld AD
Beeld AD

Quizje: geef je muzieksmaak door en Buzzfeed raadt hoe oud je bent. Nog een quizje: is dit echt Nederlands of een spreekwoord? Nog een Quizje: de Grote Limburg Quiz. Nog een quizje: kun je aan het silhouet van een stad raden welke stad het is?

Een stadssilhouet. Beeld thinkstock
Een stadssilhouet.Beeld thinkstock

Welja, een scrollverhaal over de leeuw die in het wereldberoemde logo van de MGM-filmstudio's brult, nog altijd. Dat was er niet één, het waren er zeven. Enfin, veel meer over het dier en hoe hij is opgenomen bij Mashable.

Regisseur Oliver Stone krijggt de Leon the Lion-award uit handen van MGM-baas Harry Sloan, op archiefbeeld. Beeld epa
Regisseur Oliver Stone krijggt de Leon the Lion-award uit handen van MGM-baas Harry Sloan, op archiefbeeld.Beeld epa

En vooruit, een gifje. Omdat het dinsdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden