De lunchpauze van 30 maart: Acda en De Munnik, vallende wielrenners en een Monsanto-'lobbyist'

Van de laatste keer Acda en De Munnik tot de laatste sportcolumn van Peter Middendorp en de laatste woorden van mensen die het sterven publiek maken: In een paar minuten weet u middels onze lunchpauze wat u moet weten over vandaag, en wat aardig is om te onthouden.

Paul de Munnik en Thomas Acda, vorig jaar zomer in het Vondelpark. Beeld anp
Paul de Munnik en Thomas Acda, vorig jaar zomer in het Vondelpark.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

De Britse premier David Cameron heeft vandaag het parlement ontbonden om de weg vrij te maken voor verkiezingen op 7 mei.

Een Chinese man moet zes jaar de cel in omdat hij een baard had laten groeien.

Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen via brievenbusfirma's, volgens een studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

De eerste auto met het nieuwe kenteken rijdt vanaf vandaag rond op de Nederlandse wegen. Op de nummerplaat staat GB-001-B.

Het is Matthijs van Nieuwkerk gelukt om meer dan een half miljoen kijkers te laten afstemmen op het NPO3-programma Zondag met Lubach.

De Big Ben, vanmorgen vroeg. Beeld reuters
De Big Ben, vanmorgen vroeg.Beeld reuters

Voor aan de lunchtafel

Wie wel eens een pleister van zijn huid heeft moeten lospeuteren, heeft het zich ongetwijfeld afgevraagd: zou het beter zijn om het ding er snel af te trekken, of is juist langzaam minder pijnlijk? Rineke Voogt zocht het uit.

Het wielerseizoen is begonnen met de eerste grote klassiekers van het jaar, en ze worden gedomineerd door valpartijen (+). Dat was gisteren, tijdens een drijfnatte en winderige editie van Gent - Wevelgem (+). Maar om nou extra voorzichtig te gaan doen? 'Daar praat je niet over met elkaar.' (+)

(tekst gaat door onder de afbeelding)

null Beeld Ellen Mandemaker
Beeld Ellen Mandemaker

Het is populair: in het openbaar afscheid nemen van het leven. Albert de Lange in Het Parool, Pieter Steinz in NRC Handelsblad, en denk aan de onlangs overleden filosoof René Gude (+). Het doodgaan is publiek geworden (+). 'Je wilt gehoord worden. Gelezen. Gezien. Iemand die in de laatste fase zit, vindt het prettig om met enige fanfare naar beneden te zoeven. Het is gedeelde smart. Het sterven wordt lichter als je er een missie van maakt.'

Vanavond, en nee, er zijn geen kaarten meer, spelen Acda en De Munnik voor de aller- allerlaatste keer samen. In Carré in Amsterdam wordt hun afscheidstour afgesloten. Die tour werd in augustus vorig jaar afgetrapt in het Vondelpark. 'Hyde Park had The Rolling Stones. Central Park had Simon and Garfunkel. Maar Het Vondelpark heeft Acda en De Munnik.' Hier nog een terugblik in vier memorabele momenten.

Paul de Munnik en Thomas Acda. Beeld anp
Paul de Munnik en Thomas Acda.Beeld anp

Columns en opinie

Peter Middendorp - Afscheid (+)
De laatste sportcolumn van Peter Middendorp: 'Sportcolumnist is een van de zeldzame beroepen waarin gedronken wordt. (...) Dat is misschien het enige dat tot weemoed stemt. De lezers beseffen niet hoeveel je voor ze drinkt.'

Sheila Sitalsing - Verklaring (+)
Over ABN Amro: de salarisverhoging, de ophef en de teruggave. 'Aanvankelijk vonden we het vooral geestig. Vooral toen Zalm ging uitleggen dat deze fooi eigenlijk een salarisverlaging is. Lul ze helemaal plat, kerel, appten we naar Gerrit.'

Meer over ABN in het commentaar van Xander van Uffelen. 'Als aandeelhouder heeft de overheid eigenlijk maar bar weinig te zeggen. Zelfs over het salaris kon de overheid kennelijk geen afspraak maken.'

Toine Heijmans - IN Nijmegen (+)
De Polare-winkels maken plots weer winst. ''Ik heb mijn Nimweegse hèrt laten spreken', zei Leo in een interview. Iedereen had dikke ogen toen. Dat we geworteld waren in de stad dat wisten we, zegt Monique. Maar zó.'

Aaf Brandt Corstius - Hartje (+)
'JEZUS KAN DIE COMMENTATOR EVEN IETS MEER ZEGGEN OVER WESLEY SNEIJDER DIE EEN BAL ONDER ZIJN SHIRT STOPT EN OP ZIJN DUIM ZUIGT?'

Jean-Pierre Geelen - Grap (+)
'Waar komt toch het idee vandaan dat stand-up comedy op televisie leuk is?'

Arnon Grunberg - Psychologische test (+)
'De scheidslijn tussen ziek en gezond, normaal en abnormaal, is als bekend flinterdun.'

Harriet Duurvoort - De heimwee van mijn vader (+)
'Het blijft knagen. Als we teruggegaan waren naar Suriname was hij misschien niet doodgegaan.'

Recensies

Een hele zwik sterren voor de verschillende voorstellingen op het Tweetakt theaterfestival in Utrecht. Van peuter tot puber: echt alle leeftijdscategorieën komen aan hun trekken, schrijft Annette Embrechts. Hoogtepunten: Sensanacional door Imaginart, en Ich bin wie du, door Kloppend Hert. Het festival duurt tot en met 12 april.

Frits van der Waa zag drie prachtige concerten ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van meestercomponist Pierre Boulez. Stukken waar je gemakkelijk in kunt verdwalen, maar deze week vonden de musici hun weg.

En op de radio hoor je Logic niet, zijn album is nauwelijks opgemerkt, maar Gijsbert Kamer stond zaterdag tussen de jonge hiphopfans die zijn teksten meebrulden. Jammer dat de koek na een half uur wel op was.

Haider Al Timimi in Ich bin wie du van Kloppend Hert. Beeld Bart Grietens
Haider Al Timimi in Ich bin wie du van Kloppend Hert.Beeld Bart Grietens

Grabbelton internet

We hadden het even gemist, maar het internet stond weer eens op zijn kop vorige week, en wel vanwege een video waarin een lobbyist voor Monsanto, een Amerikaans biotechnologisch bedrijf, weigert om een plantaardig bestrijdingsmiddel te drinken. Even daarvoor had hij het als zo veilig bestempeld dat je het best zou kunnen drinken. Patrick Moore, de man in kwestie, is alleen geen lobbyist voor Monsanto, schrijft Newsweek. Wel een voormalig Greenpeace-lid en ecologieprofessor met een wat onalledaagse geschiedenis.

(tekst gaat door onder de video)

Gewoon omdat het kan: alle Disney-logo's in films van de Amerikaanse filmstudio op een rijtje. In chronologische volgorde.

(tekst gaat door onder de video)

De cartoon van Gummbah van vandaag: (bekijk ze hier allemaal (+))

(tekst gaat door onder de afbeelding)

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah

En vooruit, een gifje. Omdat het maandag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke dag rond 12 uur via Whatsapp op mobiel ontvangen? Dat kan, lees er hier meer over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden