De lunchpauze van 3 april: David Bowie en het hele eieren eten

Het is een Goede Vrijdag (sorry) voor David Bowie, een vooruitblik op de Hoogmis die met Pasen wordt verreden en uitsluitsel over welk ei het best smaakt. In een paar minuten bent u bovendien op de hoogte van het laatste nieuws en de prikkelendste opinie via deze Lunchpauze.

Pieter Sabel
Welk ei smaakt het best? Beeld Hilde Harshagen
Welk ei smaakt het best?Beeld Hilde Harshagen

De ochtend in vogelvlucht

Terwijl de vraag naar goedkope huurwoningen groot blijft, schroeven woningcorporaties hun tarieven voor nieuwe huurders flink op en belanden steeds meer sociale huurwoningen op de vrije markt.

De gegevens uit de tweede zwarte doos van het neergestorte toestel van Germanwings bevestigen dat de copiloot, Andreas Lubitz, het vliegtuig moedwillig heeft laten neerstorten.

In een Pools restaurant waar minister Jeanine Hennis-Plasschaert een overleg had met haar Poolse collega Tomasz Siemoniak, is een afluisterapparaatje gevonden. Dat meldden Poolse media op basis van een tweet van Siemoniak.

Volgens Israël wil Iran maar één ding: een atoombom. Het land noemt het voorlopige akkoord dat gisteren met Iran werd gesloten daarom een 'zeer, zeer gevaarlijke stap'.

Mbo-studenten raken steeds dieper in de schulden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Voor aan de lunchtafel

Regisseur Ivo van Hove gaat samenwerken met niemand minder dan Ziggy Stardust, The Thin White Duke zelf: David Bowie. Hij (Van Hove) gaat het muzikale theaterstuk regisseren dat Bowie al jaren wilde maken. En het heet Lazarus, een nieuwe musical op basis van muziek van David Bowie, geschreven door Enda Walsh en geïnspireerd op The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis. Alle reden tot een interview met Van Hove. 'Ik moet gewoon cool en rustig blijven, zei ik tegen mijzelf, en dat is minstens twintig minuten gelukt.' (+)

(tekst gaat verder onder de video)

Na jarenlang gedonder met Shell begon Gerard van Weelde zijn eigen benzinestation. Weg met de rode letters, de schelp en het geel van de oliemaatschappij. Hij voelde een diepe opluchting. Het Shell-dealerschap dat zijn vader 49 jaar geleden aan de overkant van de straat was begonnen, eindigde waar het hoorde; in de afvalbak van de aannemer. Lees hier zijn verhaal (+).

En het is dit weekend Pasen, dus grote kans dat u een ei gaat eten in de komende dagen, zo uit het vuistje bij het ontbijt, gevonden in de tuin of bij de zondagavondasperges. Dan willen we natuurlijk weten: welk ei smaakt het best? Een test (en een verrassende uitkomst) (+).

Gerard van Weelde bij zijn benzinestation. Beeld An-Sofie Kesteleyn
Gerard van Weelde bij zijn benzinestation.Beeld An-Sofie Kesteleyn

Ook als u niet van wielrennen houdt en nooit leest zou u De Renner van Tim Krabbé moeten lezen. Doe nou maar. Stap in met dit interview met Krabbé (+), die morgen de volle 250 kilometer Ronde van Vlaanderen over dendert tijdens de editie voor liefhebbers. ('Ik zie weleens mensen die heel duidelijk nooit op een fiets zitten. Wat vreselijk zielig voor ze, denk ik dan.')

Zondag wordt De Ronde voor profs verreden. Een beter moment om van wielrennen te gaan houden is er niet.

Tim Krabbé: 'Dat gezeik over doping ook. Het heeft het wielrennen in een verschrikkelijke crisis gebracht.' Beeld Jonas Lampens
Tim Krabbé: 'Dat gezeik over doping ook. Het heeft het wielrennen in een verschrikkelijke crisis gebracht.'Beeld Jonas Lampens

Columns en opinie

Peter Buwalda - Bier (+)
'Zoals ik hier al eerder heb toegegeven, behoort het tot mijn sympathieke eigenschappen dat zodra iemand een sterk verhaal vertelt, ik ogenblikkelijk een sterker verhaal probeer te vertellen. Een mens kan ook gewoon een beetje mijmeren over wat hij net gehoord heeft, zou je denken. Nee dus.'

Sheila Sitalsing - Schorpioen (+)
'Als ze bij ABN Amro vinden dat onderhandelen met Jeroen Dijsselbloem is als onderhandelen met een schorpioen, dan hebben ze een punt te pakken.'

Margriet Oostveen - In Poederoijen (+)
'Denkend aan mest, zie ik rivieren van drek traag door oneindig laagland gaan'

Peter de Waard - Bestaat in retail een schokeffect? (+)
'In het voetbal bestaat een schokeffect. Daar hopen winkelketens ook op.'

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Bor Beekman - Julianne Moore's liefde voor Turkije schiet tekort (+)
'De Turken verdienen enig begrip, in relatie tot Hollywood. Geen toerismebureau ter wereld werd ooit zozeer benadeeld door een speelfilm als dat van hen.'

Elma Drayer - Vrouwen zijn eigenlijk net mensen (+)
'Het is een mal misverstand. Kort samengevat: vrouwen moeten méér te vertellen krijgen in dit ondermaanse, omdat mannen er een potje van hebben gemaakt. Wij beschikken namelijk helemaal gratis over kwaliteiten die zij niet in huis hebben.'

Arnon Grunberg - Eed (+)
'Of de bankierseed iets voorstelt, zal blijken als een bankier straks een beroepsverbod krijgt. Een wet die nooit tot sancties leidt, is immers een tandeloze wet. Moeten andere beroepsgroepen niet ook een eed krijgen?'

Recensies

Dat treft: bakkenvol theaterrecensies met het weekend voor de deur. God or terror or retro dog is de titel van de viersterrenvoorstelling van Erkka Nissinen, misschien wel het onwaarschijnlijkste succesnummer van het nieuwe absurdisme. Je houdt er van of je haat het: dat uitzoeken kan tot 25 mei in De Hallen in Haarlem.

Meer grenzen worden verkend door De theatergroep en De dansers, in Simpele uitdrukking van een complexe gedachte. Uiteenlopende scènes, met aanstekelijke branie vertolkt: drie sterren.

Net zo'n beoordeling is er voor Het romantisch interbellum of de roep van 'n lederhose, van Theatergroep Flint. Vooral muzikaal bijzonder interessante voorstelling over de periode tussen de twee wereldoorlogen, en de huidige morele crisis. Tot 10 april te zien in Amsterdam, daarna volgt een tournee.

Snow in June is de dansvoorstelling die tot en met 8 december op tournee te zien is. Drie sterren: de choreografie blijft wat achter bij de intense muziek.

Tom Lanoye tenslotte heeft met zijn nieuwe toneeltekst voor Revue Ravage - dood van een politicus helaas geen maat weten te houden in zijn hang naar volledigheid, geestigheid en gevatheid, vindt Hein Janssen. Twee sterren voor een theatraal tamelijk ongrijpbare ravage.

Het romantisch interbellum of de roep van 'n Lederhose. Beeld Krijn van Noordwijk
Het romantisch interbellum of de roep van 'n Lederhose.Beeld Krijn van Noordwijk
Revue Ravage - dood van een politicus. Beeld Danny Willems
Revue Ravage - dood van een politicus.Beeld Danny Willems

Grabbelton internet

Het is vrijdag, we doen een klassieker. Kutiman is de artiestennaam van Ophir Kutiel, een Israëlische muzikant en videokunstenaar. Voor ThruYou schuimde hij Youtube af op zoek naar amateurmuziekvideo's die hij weer sampelde en aan en over elkaar monteerde om nieuwe muziek te maken. Levert best leuke maar vooral fascinerende video's op. Een half jaar geleden lanceerde Kutiman Thru you too.

(tekst gaat verder onder de video)

Hier, een Tumblr vol rappers die op oude schilderijen lijken, of andersom. Hoewel, het schilderij was er eerst.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Links: een detail van het Lam Gods van Jan van Eyck. Rechts: The ATL Twins. Beeld http://b4-16.tumblr.com/
Links: een detail van het Lam Gods van Jan van Eyck. Rechts: The ATL Twins.Beeld http://b4-16.tumblr.com/

En een man die de saaie muren in zijn kantoor te lijf ging met 90.000 post-its.

En een literaire jukebox: boekcitaten en bijpassende muziek.

En een enorme lijst met (sub-)muziekgenres, zodat je via genre kunt navigeren door artiesten op Spotify.

En, vooruit, een gifje. Omdat het vrijdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Dat kan, klik hier.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden