De lunchpauze van 29 mei: Blijft Sepp Blatter?, en foto's van 'lelijkste stad ter wereld'

Vrijdag 29 mei

Blijft FIFA-voorzitter Sepp Blatter op het pluche? Volg het in ons liveblog. Daarnaast een interview met het hoofd HR van Google over sollicitatietips en uitleg over hoe je je 'stenen erfenis' het beste aan je kinderen kunt overdragen. Een rijkgevuld lunchpauze-overzicht voor de vrijdagmiddag.

Charleroi Beeld Stephan Vanfleteren

De ochtend in vogelvlucht

- Blijft de omstreden FIFA-voorzitter Blatter op het pluche of wordt het alsnog prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië? Volg al het nieuws rond het FIFA-congres via ons liveblog.

- Het dodencijfer als gevolg van de hittegolf in India is vandaag opgelopen tot 1.826. De temperatuur loopt al weken op tot ver boven de veertig graden. Lees ook het getuigenverslag van oud-correspondente Sacha Kester: Hoe voelt het als het zó warm is, dat mensen er van doodgaan?

- Een vulkaan op het Zuid-Japanse eiland Kuchinoerabu is vanochtend onverwachts uitgebarsten.

- Voor het eerst zijn er sterke aanwijzingen dat een bacterie bij de mens kanker kan veroorzaken.

- In de Delftse gracht, daar vind je nog eens wat. Nadat vorig jaar 's lands oudste telescoop werd opgediept uit een gedempte gracht in de prinsenstad, heeft een amateur in opgebaggerde Delftse modder nu een mogelijk echte Van Leeuwenhoek-microscoop opgediept.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

Hij is het hoofd HR van Google, de meest begeerde werkgever ter wereld. Wat kunnen we van hem leren over hoe je aan de beste werknemers komt? Een interview met Laszlo Bock. (+)

Op de economiepagina's beantwoordt Reinout van der Heijden praktische geldvragen. Vandaag: hoe laat ik mijn stenen vermogen na? (+) Van der Heijden: 'Als u uw eigen kinderen samen de helft nalaat en uw kleinkinderen de andere helft, dan gaat de erfbelasting omlaag. U moet dat wel vastleggen in een testament.'

Dit mag u ook niet missen. De Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren verklaart zijn liefde aan de lelijkste stad ter wereld: Charleroi. Was hij jonger geweest, 18, 19, 24, zou hij nog zonder kinderen zijn en nog niet de liefde van zijn leven hebben ontmoet, dan zou hij er gaan wonen. Bekijk zijn foto's hier.

Rob Parry. Die naam zegt u niets? De door hem ontworpen iconische rode brievenbus toch zeker wel. Veel van zijn werk is deel geworden van ons culturele erfgoed. De 90-jarige designmeester wordt nu geëerd met een boek. Wij mochten komen kijken in zijn zeer bijzonder ingerichte huis. Lees hier de reportage (+) (foto's hieronder).

Charleroi Beeld Stephan Vanfleteren
Gerrit Zalm en Willem-Alexander met de brievenbus (1998) Beeld anp
Beeld Henk Wildschut
Beeld Henk Wildschut
Beeld Henk Wildschut
Beeld Henk Wildschut

Columns en opinie

Bert Wagendorp - Sepp (+)
'Volgens zijn dochter is Sepp Blatter brandschoon en een man 'die meer geeft dan neemt'. Corinne Blatter deed me daarmee denken aan Meadow, de dochter van maffiabaas Tony Soprano in The Soprano's: haar vader is een genadeloze schoft, maar hij blijft wel haar vader, ze houdt van hem en is loyaal tot en met twintig jaar onvoorwaardelijk.'

Magriet Oostveen - Efteling veranderde in totalitair ministaatje (+)
'Toen stond Paul Beck op: 'Vijftig jaar geleden was hier grote werkeloosheid', baste hij. 'Wees blij dat er iets kwam. Daarvoor moeten offers gebracht worden.'

Elma Drayer - Boeddhisten (+)
'Kleine bekentenis: zelf heb ik het westerse gedweep met het ideeëngoed nooit zo begrepen. In dat verband mag ik graag een uitspraak van (ik meen) de Nederlands-Vlaamse schrijver Benno Barnard parafraseren: boeddhisme lijkt me meer iets voor boeddhisten.'

Peter Buwalda - Cavia (+)
'Tegelijkertijd pasten ze op de Griekse zwerfhond van Suzy's zus, Minos heet het beest, en die rakker lijkt wel een beetje op Varoufakis, de minister en speltheoreticus. Kalend, best charmant, groot, maar ook speels en theoretisch, en ondertussen niet geneigd tot hondenbelasting.'

Beeld Bas van der Schot

Grabbelton internet

Omdat het vrijdag is. En omdat mensen babydieren nou eenmaal schattig vinden, voor u in de aanbieding: een babyolifant, die overeind wordt geholpen door zijn familie. In het Zuid-Afrikaanse Kruger Park (altijd ook even verwijzen naar dit filmpje: Battle at Kruger).

Nog een filmpje. Dit keer voor de liefhebbers van LEGO. En liefhebbers van firstpersonshooters. En dan vooral voor de liefhebbers van beide. Kijkt u maar naar deze knappe animatie van Andrew M. Films.

'Gif-je, gif-je, gif-je', horen we u scanderen. Vooruit dan maar. Vandaag, precies 60 jaar geleden ontstond in Nederland de eerste file. Vandaar.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.