De lunchpauze van 29 april: Glazen wijncalorieën en een vogel van 80

Woensdag, dus er zit muziek in de lunchpauze. We droppen even de namen van Beth Hart en Jacco Gardner, leggen uit waarom John Engels zo'n geweldige drummer is, nemen en passent vast een glaasje wijn en zwaaien Yanis Varoufakis vast uit. Bonus: na lezing bent u weer helemaal bij.

Een man wordt levend onder het puin vandaan gehaald in Kathmandu, Nepal. Beeld afp

De ochtend in vogelvlucht

Thom Karremans, oud-commandant van de Nederlandse blauwhelmen in Bosnië, en zijn toenmalige secondanten worden niet vervolgd voor het drama in Srebrenica in 1195.

Het kabinet houdt rekening met een nieuwe nabetaling aan de Europese Unie. Omdat uit nieuwe berekeningen blijkt dat onze economie in 2011 en 2012 groter was dan gedacht, krijgt Nederland mogelijk een naheffing van 200 miljoen euro.

In de internationale gemeenschap is met afschuw gereageerd op de executie van zeven buitenlanders en een Indonesiër.

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis is naar eigen zeggen belaagd door anarchisten toen hij afgelopen maandagavond met zijn vrouw zat te dineren in een restaurant.

De Verenigde Naties vrezen voor het uitbreken van conflicten tussen overlevenden van de aardbeving in Nepal vanwege het tekort aan schoon drinkwater

Voor aan de lunchtafel

Wijn bij het eten, waarom ook niet? Het Europees Parlement stemt vandaag over vermelding van het aantal calorieën op wijnflessen. Wijnboeren voorzien extra werk, en ze vrezen een 'dikmaak-imago'. Per glas (rode) wijn krijg je 82 kilocalorieën binnen, maar moet dat nou wel op de fles? 'Op al ons eten en drinken staat al vermeld wat er precies in zit, dus waarom zou je een uitzondering voor alcohol willen handhaven?' (+)

Wijnboer Youp Cretier. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Hij klinkt, en trouwens niet alleen op zijn drumstel, als een jonge hond. John Engels, 'vogel', voor medemuzikanten, jazzgenie, wordt 80. En hij is van het type waarvoor je gerust het cliché van stal kunt halen dat hij met alle (nouja, veel) groten der aarde speelde. Op stap met iemand die niet gedienstig de maat houdt, en daarom wordt geprezen. 'De trommels moeten 'jungelen'. Bekkens moeten aarden, dus liefst niet op te dikke standaards staan. Zijn drumstel leeft, suist en knettert.' (+)

(tekst gaat verder onder de video)

John Engels. Beeld Sanne de Wilde

Eerlijk antwoorden: leest u dit stuk tussen de boterhammen door op papier, in de trein op weg naar uw werk of toch in de baas zijn tijd online? En mocht het laatste het geval zijn: leest u dan stiekem, gebruikt u uw pauze ervoor of flikkeren deze woorden gewoon en bloot op het beeldscherm omdat het niemand wat uitmaakt hoe u uw tijd indeelt? Mag iedereen bij u op Facebook, en pakketjes bestellen bij bol.com? Kortom: wanneer laat je werknemers vrij hun gang gaan op internet? (+)

Columns en opinie

Max Pam - De Kever brengt je waar je maar wezen wilt (+)
'Hitler wilde ook dat de Volkswagen zonder noemenswaardige reparaties zo'n 50.000 kilometer zou kunnen rijden, maar de Kever van mijn ouders reed veel meer. Hij reed Europa verschillende keren rond en keerde altijd behouden thuis.'

Sheila Sitalsing - Dag Yanis (+)
'Iemand die zich zonder waarneembare terughoudendheid spiegelt aan de historische grootheid Franklin Delano Roosevelt die Amerika met zijn New Deal door de grote depressie sleepte: ik vind het mooi.'

Peter de Waard - Is er heimwee naar de PTT? (+)
'Twintig jaar later is KPN in vele deeltjes uiteen gevallen. KPN werd opgesplitst in KPN Telecom en TPG. KPN Telecom kocht E Plus en verkocht het weer. TPG werd gedeeld in PostNL en TNT Express. Zo werkt nu eenmaal de markt.'

Ana van Es - Column IN Loppersum (+)
De sloopkogel gaat door een hele wijk met koopwoningen. 'Laten we het een beetje relativeren', zegt bewoonster Astrid Stensen. 'Wat er in Nepal gebeurt, is natuurlijk veel erger.''

Lees ook dit opiniestuk van Charles Groenhuijsen, oud-correspondent in de VS. Hij hoopt dat Obama blank en zwart in Amerika kan verzoenen. 'Wordt Obama straks écht de leider van zwart en blank met een boodschap van verzoening en begrip?'

Veel meer columns en opinie op Volkskrant.nl/opinie.

Recensies

Deze woensdag muziekdag trappen we af met de nieuwe Jacco Gardner, op wiens nieuwe plaat het aangenaam toeven is, vindt Gijsbert Kamer. Vier sterren voor de nooit echt duister of onheilspellend klinkende psychadelica.

Net zoveel enthousiasme voor de nieuwe van Django Django, de band die knap het gat tussen pop en dance vult. Op het tweede album is wel veel meer aandacht besteed aan de liedjes, en dat komt de muziek ten goede, vindt Kamer.

Geen land waarin de Amerikaanse rockzangeres Beth Hart zo populair is als Nederland. Ze staat hoog op de affiches van veel festivals en haar solo-album Better than home kwam vorige week binnen op één. Drie sterren krijgt ze van Kamer, voor een wat lichter, luchtiger album dan we van haar gewend zijn. En dat doet haar muziek goed.

Is Brahms meer uw ding, luister dan eens naar Andreas Ottensammer. Een klarinettist die je bij een solo in een symfonie het gevoel geeft dat de componist het fragment speciaal voor hem heeft geschreven, vindt Biëlla Luttmer. Vijf sterren.

Meer recensies op Volkskrant.nl/recensies.

Grabbelton internet

Soms heb je nier meer nodig dan de zin: en hier is een vos in Tsjernobyl die een baconsandwich maakt. Dank, BBC.

(tekst gaat verder onder de video)

We doen een quizje: raadt de poppunkvideo op basis van één shot uit de clip.

En maken u attent op een bericht over een mevrouw die ziek wordt van de wifi in de bus, en daarom met een pet op reist, en wil dat wifi in de bus niet wordt ingevoerd. Waardoor De Jeugd weer boos is.

En alle Marvel-films samengevat in 7 minuten, voor als u naar The Avengers 2 wilt.

(tekst gaat verder onder de video)

En, vooruit, een gifje. Omdat het woensdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12.00 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

De cartoon van Gummbah van vandaag. Beeld Gummbah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden