De Lunchpauze van 26 juni: aanslag in Frankrijk en toneelseizoen beoordeeld

Een aanslag in Frankrijk, het eindoordeel over het afgelopen theaterseizoen, het ware verhaal van Nina Simone en de nieuwe Harry Potter. Met het Lunchoverzicht bent u in een paar minuten weer helemaal bij.

Genesis - het Nationale Toneel. Het toneelseizoen is ten einde en de Volkskrant maakt de balans op. Beeld Kurt van der Elst

De ochtend in vogelvlucht

In een gasfabriek vlakbij het Franse Lyon is een aanslag gepleegd, melden Franse media. Er is een onthoofde man gevonden en er zijn meerdere explosies gehoord. Er zou 'een tiental gewonden' zijn gevallen en een islamitische vlag is vlak bij de fabriek aangetroffen. Volg hier het laatste nieuws.

Terreurbeweging Islamitische Staat probeert ondertussen nog steeds de strategisch gelegen Syrische grensstad Kobani terug te veroveren. Bij de aanvallen zijn tot nu toe zeker 146 doden gevallen.

De Hoge Raad heeft bepaald dat de wet die energiebedrijven verplicht zich op te splitsen niet in strijd is met het Europees recht.

Bij een vliegtuigcrash in Alaska zijn negen doden gevallen.

Tijdens werkzaamheden aan het voormalige pand van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) is een grote brand uitgebroken. De Rijnstraat waaraan het pand ligt is afgesloten en de trams staan stil.

Turkse soldaten kijken naar rook die opstijgt uit de Syrische grensstad Kobani. Beeld ap

Voor aan de lunchtafel

Het theaterseizoen 2014-2015 is afgelopen, en dus is het tijd om de balans op te maken. Theatercritici Hein Jansen, Karin Veraart en Vincent Kouters van de Volkskrant geven hun top-10 van de beste theatervoorstellingen van afgelopen jaar, en Hein Jansen schreef daarnaast een terugblik. Wat opviel: veel voorstellingen gingen over leiderschap en wat daarbij zoal komt kijken. (+)

Dexter is 18 jaar oud. Maar voor hem betekent dat geen studentenkamers of rijbewijzen; hij is namelijk diep verstandelijk gehandicapt. Zijn ouders Josette en Mark Budding hebben jarenlang keihard gevochten voor een zo menswaardig mogelijk bestaan voor Dexter. Een bestaan waarin hij zichzelf of anderen geen pijn doet, maar waarin hij ook niet vastgebonden of platgespoten hoeft te worden. De oplossing is nu gevonden. 'Hier krijgt-ie straks zijn eigen zwembadje. Schitterend toch?' (+)

Het Nationaal Toneel: Genesis. Beeld .

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Josette en Mark Budding maken hun zoon Dexter klaar voor een fietstochtje, voor het naar hem genoemde huis in Heerhugowaard. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Iedereen kent My Baby Just Cares For Me en Feelin' Good. Het zijn zonnige, optimistische, warme en ontspannen liedjes van Nina Simone. Maar daarachter liggen pijn, woede, geweld, onderdrukking en verdriet verscholen. De documentaire What Happened, Miss Simone?, vanaf vandaag te zien op Netflix, laat het ware verhaal zien van de zangeres. (+)

Columns en opinie

Sheila Sitalsing - Bestuurders en sorry zeggen, het blijft tobben (+)
'De benepenheid van het Srebrenica-excuus is onnodig; de staat heeft de rechtszaak toch al verloren.'

Elma Drayer - De oppermachtige zionistische lobby (+)
'O wee als het gaat om plaatsen in en rond Israël. Dan leidt alleen al het voornemen geheid tot ophef.'

Aaf Brandt Corstius - Het lange karwei dat Franse campings googelen heet (+)
'Frankrijk is het beste kampeerland ter wereld, maar als je wereldbeeld op internet is gebaseerd - en bij wie is dat niet zo? - zou je denken dat het er verschrikkelijk gesteld is.'

Gidi Heesakkers - Vijfduizend gillende kinderen voor een YouTube-vlogger (+)
'Hun doorlopende zelftentoonstelling op het videoplatform levert roem, complimenten en geld op, maar het is ook een schijnwereld.'

Peter Buwalda - Loensend van begeerte de boekwinkel in (+)
'Zelf hing ik met mijn benen omhoog een beetje te labbekakken op onze chesterfield.'

Arnon Grunberg - Gaan thuiszitters zich niet vervelen? (+)
'Het te werk stellen van uitkeringsgerechtigden wakkert onrust aan en getuigt van provinciaals moralisme, waarvan de overheid zich verre dient te houden.'

Samir Naji - Nederland, bevrijd mij uit Guantánamo Bay
'Mijn familie maakt zich zorgen om mij en ik maak me zorgen om hen - we leven allen in een hel.'

Commentaar - Het belang van dna-registratie
'Had een moord voorkomen kunnen worden? Met een betere dna-registratie wellicht wel.'

Minister Jeanine Hennis van Defensie. Beeld anp
Guantánamo Bay Beeld ap

Recensies

Een feestelijk gebouw, voor een feestelijke gelegenheid: het Serpentine Paviljoen bestaat vijftien jaar. Sinds donderdag is het caleidoscopische gebouw in Kensington Gardens, Londen geopend voor publiek. Een gebouw waarin je een psychedelische trip beleeft.

Emma Daniel en Aleksandra Lemm, tevens de choreografen, bewegen (slaap)dronken van het feesten op een stevige beat, die nog lang lijkt na te dreunen in hun lijf. Hun ongecontroleerde bewegingen zijn verrassend veelzijdig en hun ruimtegebruik gevarieerd. Op het ITs Festival laten verschillende dansopleidingen hun choreografieën zien.

Serpentine Paviljoen 2015 is ontworpen door Selgascano, van het Spaanse architectenduo José Selgas en Lucía Cano. Beeld Iwan Baan

Grabbelton

Er komt een nieuwe Harry Potter. 'Harry Potter en het Vervloekte Kind' gaat het nieuwe avontuur heten, zo kondigde schrijfster J.K. Rowling vandaag op Twitter aan. Maar voordat u naar de boekwinkel rent om de titel alvast te bestellen: u moet bij het theater zijn. Het wordt namelijk een voorstelling. Waar het precies over gaat wil Rowling nog niet zeggen 'om het niet te bederven voor de fans'. Maar over één ding is ze duidelijk: het wordt geen prequel, zoals veel mensen al speculeerden.
Lees hier meer over de nieuwe Harry Potter.

Inside Out is de nieuwe film van Pixar. Een familievriendelijke film over emoties. Insidious is een horrorfilm waarin een meisje wordt aangevallen door een geest. U voelt 'm wellicht al aankomen: een Amerikaanse bioscoop heeft de twee titels door elkaar gehaald en een groep kinderen de horrorfilm voorgeschoteld in plaats van de volijke animatie, melden Amerikaanse media. Het gevolg: doodsbange kinderen. Nou ja, angst is ook een emotie...

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Beeld Peter de Wit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden