De lunchpauze van 26 augustus: synthetische drugs en de traan van Yolanthe

Een man die niet lang meer te leven heeft maakt een app voor mensen die doodgaan, synthetische drugs rukken op in Rusland en het Scheringa-museum in Opmeer wordt geveild - maar wat moet er in komen? Dat en meer in ons lunchoverzicht van vandaag.

De synthetische drug 'spice'.Beeld afp

De ochtend in vogelvlucht

Ayoub el-Khazzani, de man die wordt verdacht van de verijdelde aanslag in de Thalys in Noord-Frankijk, is aangeklaagd voor terrorisme.

Hongarije heeft te kampen met een enorme stroom vluchtelingen die het land binnen komt. De regering wil nu het leger inzetten en bekijkt hoe dit het beste kan.

Hezbollah roept op tot het aftreden van de Libanese regering, waar het zelf onderdeel van uitmaakt. De militante en politieke beweging doet dat in navolging van demonstranten in Beiroet, die zeggen dat de afvalcrisis symbool staat voor de corruptie en besluiteloosheid die het land lamleggen.

Auto's die zowel op elektriciteit als op benzine of diesel kunnen rijden worden flink duurder in de hervormde autobelasting.

Archeologen hebben in Griekenland ruïnes van een oud paleis ontdekt die dateren uit de Myceense beschaving.

Vluchtelingen steken de grens over tussen Servië en hongarije.Beeld ap
Beeld anp
Een deel van de ruïne in de buurt van Sparta.Beeld afp

Voor aan de lunchtafel

'Mensen die doodgaan, hebben vaak een laatste wens; sommigen willen op wereldreis, anderen willen nog per se iemand ontmoeten. Ik wil graag iets achterlaten op deze wereld.' En dus maakte Frederik van den Broek (41), die door een hersentumor niet lang meer te leven heeft, een app om patiënten te helpen met hun ziekte om te gaan. 'Voor mij zelf komt de Mindapp te laat, maar ik hoop er andere patiënten mee te kunnen helpen.' (+)

Op 'sociale media' werd vorig jaar asociaal hard geoordeeld en gescholden op de 'mislukte verbouwing' van Yolanthe, schrijft Jean-Pierre Geelen in zijn tv-recensie. Maar in Linda's Zomerweek vertelde Yolanthe wat er aan de hand was: haar uiterlijk was veranderd door een ingrijpende hormoonbehandeling na verschillende mislukte pogingen zwanger te raken. 'Wie destijds heeft meegedaan aan het botoxkopje pesten, moet zich kapot schamen.' (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Yolanthe Sneijder-CabauBeeld anp

'Shit man, je raakt echt de weg kwijt. Ik heb eens een halve nacht met een sabel op mijn balkon gestaan.' Dmitri heeft anderhalf jaar zowel sol als spice gebruikt. 'Je wordt er stervensbang van. Die shit blaast je hersenen op. Ik ben gewoon terug op de heroïne. Stukken beter.' De nieuwe synthetische drugs zijn in sommige delen van Siberië een ware plaag geworden, en ook elders in Rusland rukken ze op. De psycholoog: 'Het is pompen of verzuipen. Iedere tweede schooljongen zit aan de spice. Het is een nachtmerrie.' (+)

Beeld .

Weet u het nog? Dirk Scheringa, oprichter van de DSB Bank, had een eigen museum gebouwd. Maar dit Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer is nooit afgemaakt en staat tot op heden leeg. Nu wordt het enorme pand geveild. Maar wie het ook gaat overnemen, veel kan hij of zij er niet mee. Het mag geen hotel worden, en ook geen winkelboulevard, discotheek, congrescentrum, bedrijfsverzamelgebouw of kartbaan. De gemeente wil namelijk dat het gebouw zijn cultureel-maatschappelijke bestemming behoudt. (+)

Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Grabbelton internet

Het is al behoorlijk uniek als je een organisme spot dat volgens sommige wetenschappers misschien wel het zeldzaamste wezen op aarde is. De Amerikaanse bioloog Peter Ward lukte dat zelfs twee keer. Afgelopen juli kwam hij tijdens onderzoek in de wateren bij Papoea-Nieuw Guinea de Allonautilus scrobiculatus tegen, een zeer zeldzame soort nautilusschelp. Dertig jaar eerder kwam hij ook al een van deze 'levende fossielen' tegen, schrijft Cnet. Nautilussen zijn al vanaf het begin van het trias-tijdperk onder ons. Ward hoopt er ooit nog eens een tegen te komen.

Beeld epa

In juni overleed Tama, de stationsopzichter van het Japanse Kishi Station. De vrouwtjeskat was tevens de mascotte van het station. Nu de rouwperiode van vijftig dagen (volgens goed Shinto-gebruik) voorbij is, is de opvolger van Tama bekendgemaakt, schrijft CNN. Er waren veel kandidaten voor de post, maar Tama's voormalige assistente Nitama is uiteindelijk degene die in haar pootafdrukjes treedt.

De vijfjarige poes heeft al flink wat ervaring. Voordat ze Tama's assistente werd, was ze de stationsmeester van het verderop langs hetzelfde spoor gelegen Idakiso Station. Ze is geboren in Okayama City en werd op een regenachtige dag onder een auto gevonden, voordat de Japanse spoorwegen haar adopteerden. Tama slaagde erin om namens de omwonenden de stervende spoorlijn van de ondergang te redden. Nu is het Nitama's taak om de boel in goede banen te leiden.

Tama.Beeld afp

Tot slot nog een filmpje van een groep kangoeroes die een paar fietsers in een park bij het Australische Melbourne de stuipen op het lijf jaagt. 'Het lijkt wel een zombie-apocalyps, maar dan met kangoeroes.'

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Beeld Peter de Wit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden