De Lunchpauze van 25 juni

Loopt het fenomeen doodstraf nu zelf de groene mijl in de VS? Is het raadsel wat er halverwege de vorige eeuw gebeurde tussen Bernhard en Juliana eindelijk opgelost? Wat merkt u van de fusie tussen Ahold en Delhaize? Is de nieuwe Heineken-film de moeite waard? Wordt het eindelijk zomer? Antwoorden vindt u wellicht in deze Lunchpauze.

Een standbeeld van Juliana en Bernhard bij Paleis Soestdijk. Beeld anp
Een standbeeld van Juliana en Bernhard bij Paleis Soestdijk.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

De onderzoekscommissie die is nagegaan wat er fout ging bij de behandeling van de zaak van de verdachte van de moord op D66-coryfee Els Borst heeft zijn conclusies gepresenteerd. De belangrijkste: politie, OM en GGZ falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving.

Strijders van Islamitische Staat hebben in Syrië een tegenoffensief geopend. Ze proberen de strategisch gelegen grensstad Kobani, aan de grens met Turkije, terug te veroveren. Er zijn meerdere zelfmoordaanslagen gemeld.

Terwijl de deadline van 1 juli nu minder dan een week weg is, raast de Griekse crisis nog altijd voort. Komen Griekenland en zijn schuldeisers er nog op tijd uit, of krijgen we een grexit? Volg de laatste ontwikkelingen in het liveblog.

De Telegraaf Media Groep (TMG) gaat flink snoeien. De drukkerij in Alkmaar gaat dicht en 168 medewerkers worden boventallig.

undefined

Het rapport van de commissie-Hoekstra. Beeld anp
Het rapport van de commissie-Hoekstra.Beeld anp

Voor aan de lunchtafel

Alleen te verkrijgen in Huntsville: de Ol' Sparky, de enige hamburger ter wereld vernoemd naar een elektrische stoel. Huntsville is dan ook Amerika's hoofdstad van de doodstraf en zit daar niet mee. Maar de vraag is hoe lang nog. Het is een aantal keer gruwelijk misgegaan bij het toedienen van dodelijke injecties. Het hooggerechtshof moet nu een oordeel velllen, maar het lijkt er sowieso op dat de doodstraf nu zelf haar langste tijd heeft gehad. (+)

De elektrische stoel 'Old Sparky' zond tot 1965 in totaal 361 gevangenen naar het hiernamaals. Het ding staat nu in een museum in Texas. Beeld afp
De elektrische stoel 'Old Sparky' zond tot 1965 in totaal 361 gevangenen naar het hiernamaals. Het ding staat nu in een museum in Texas.Beeld afp


Wat gebeurde er tussen 1948 en 1956 aan het Nederlandse hof? Journalisten en historici die zich daarmee bezig houden plachten zich te verdelen in pro-Juliana- en pro-Bernhardkampen. Maar wie heeft er gelijk? In het nu verschenen De geest van het Oude Loo. Juliana en haar vriendenkring (1947-1957) schijnt historicus Han van Bree nieuw licht op deze 'koude oorlog' op paleis Soestdijk. Bernhard 'misdroeg zich met dames' en noemde zijn echtgenote denigrerend 'de grote witte olifant'. (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De Fortisbank viel in Franse handen, evenals energiebedrijf Electrabel. En nu verliest België zijn roemrijke supermarkt Delhaize aan de Nederlandse kruidenier Ahold. De Belgen zien het gelaten aan.

Maar wat zijn de gevolgen van de fusie? Wat merkt u ervan als klant, leverancier of werknemer? (+)

undefined

Columns en opinie

Bert Wagendorp - Toedeledokie, zegt de toedeledokieman (+)
'Het woord 'labbekakken' was meesterlijk gekozen.'

Peter de Waard - Heeft 'Appie' Delhaize slagingskans? (+)
'Weliswaar zijn de twee ketens geografisch complementair, maar ze bewegen zich op dezelfde markt: middenklasseconsumenten die kwaliteit belangrijker vinden dan prijs.'

Arnon Grunberg - Onze geliefde als consumptieproduct (+)
'In het leven zelf zit per definitie een defect, wat de mens tragisch maakt, en komisch.'

Gidi Heesakkers - Het gaat te veel over respect en te weinig over hun Lieve Heer (+)
'De documentaire 'De Bond tegen het Vloeken' is helemaal EO, hoewel de omroep onlangs nog vloekte in eigen kerk.'

Annemarie Oster - Herinneringen aan Rotterdam doen blik verzachten (+)
'De boel is weer opgebouwd, maar pittoresk is anders.'

Raoul du Pré - Een veroordeling van politiek opportunisme
' De staat heeft een zorgplicht, ook voor het milieu. Als het kabinet nou maar niet gaat tegensputteren.'

Meer columns en opinie op volkskrant.nl/opinie

Hans de Boer Beeld Julius Schrank
Hans de BoerBeeld Julius Schrank

Recensies

Voor de inhoud hoeft u niet naar de Britse natuurdocumentaire Nature 3D te gaan kijken, maar voor mooie plaatjes kunt u er prima terecht. Ga er heen met de verwachting een soort blockbuster te gaan zien, en u zult zich prima vermaken. Wel graag na afloop even wat centen sms'en. Zo is natuuur.

De Nederlandse verfilming van de Heineken-ontvoering was volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries onvoldoende op feiten gestoeld. Kidnapping Freddy Heineken (met Anthony Hopkins) moest de revanche worden, maar bleek evenmin te voldoen. Is het dan tenminste wel een vermakelijke film geworden? Neuh. Recensent Bor Beekman noemt het een warrig gedramatiseerde misdaadthriller met matig acteerwerk.

null Beeld Filmdepot
Beeld Filmdepot

Wel de moeite waard is de documentaire Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice van Daan Veldhuizen. Dat gaat over de opkomst van het toerisme in een klein bergdorpje in Laos. Alle thema's worden uitstekend in balans gehouden, schrijft Kevin Toma.

Lees hier het interview met Veldhuizen. (+)

Nog veel meer (film)recensies, waaronder die van Insidious: Chapter 3, Papa ou maman en Danny Collins, vindt u op volkskrant.nl/recensies.

null Beeld .
Beeld .

Grabbelton

Als we de mensen die er verstand van menen te hebben mogen geloven is er heel warm zomerweer op komst. Op zoek naar lekkere muziek om de zomersfeer nog verder te verhogen? Enkele weken geleden maakten we daar dit lijstje voor.

Heeft u Hillary Clinton ooit geassocieerd met Marijke Helwegen? Nee? Gooit u dan even de Britse schrijfster Hillary Mantel ertussen. Dat levert de volgende vastgelopen morph op.

null Beeld Morph
Beeld Morph

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden