De lunchpauze van 23 maart

Drukke ochtend? In onze lunchpauze praten we u in een paar minuten bij over het nieuws van vandaag en geven wat gespreksonderwerpen voor aan tafel straks.

Just Fontein
De delegatie met Minister Ploumen loopt langs een weg waaraan de bewoners van Rwanda werken. De weg wordt mede door Nederlands ontwikkelingsgeld onderhouden. Beeld anp
De delegatie met Minister Ploumen loopt langs een weg waaraan de bewoners van Rwanda werken. De weg wordt mede door Nederlands ontwikkelingsgeld onderhouden.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

Investeringen in milieuvriendelijkere brandstoffen staan op gespannen voet met voedselzekerheid in ontwikkelingslanden. Dit stelt Partos, de branchevereniging van ontwikkelingsorganisaties.

Volgens Rusland schendt de regering van Oekraïne het in februari overeengekomen bestand in de strijd in Oost-Oekraïne.

Bij werkzaamheden langs het spoor in Swalmen bij Roermond is vanochtend een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Vervoerder Veolia heeft het treinverkeer rond Roermond platgelegd.

Alleen voertuigen met een oneven kenteken mogen vandaag Parijs en 22 omliggende gemeenten inrijden. Burgemeester Anne Hidalgo van de Franse hoofdstad heeft daartoe besloten om de ernstige luchtvervuiling in de stad terug te dringen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) scherpt de regels aan: net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt achttien jaar ook de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen, ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

Herinneren we ons nog hoe koning Willem-Alexander in zijn troonrede van 2013 voorspelde dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam in een participatiesamenleving zou veranderen? En is dit echt de samenleving van de toekomst? Niet als je het vraagt aan de vrijwillgers die dit weekend hun vrije dag opofferden tijdens het vrijwilligersevenement NLDoet. 'Daarvoor is iedereen te drukdrukdruk.' (+)

Nergens anders dan in Nederland zijn zoveel speciale borden, zones en prullenbakken voor hondenpoep als in Nederland, zag fotograaf Joost van den Broek. Bekijk hier een verzameling van de foto's die hij maakte door het hele land.

Het verkiezingscircus in de Verenigde Staten heeft zich vandaag in gang getrokken met de bekendmaking van de eerste kandidaat: de Texaanse senator Ted Cruz. 'Als senator beukt hij als een stormram tegen ieder voorstel van de Democraten en verzet hij zich vol afkeer tegen elke vorm van compromis. Een man van de confrontatie dus. Op cowboylaarzen van struisvogelleer.'

Expositie van La Bestia i el Sobirà in het museum voor moderne kunst in Barcelona (MACBA) ging op het laatste moment tóch door. Eerder had MACBA-directeur Bartomeu Marí bezwaar gemaakt tegen de komst van de sculptuur Haute Couture 04 Transport. Volgens Marí had het niets te maken met censuur, maar met 'goede smaak'. Terecht? Oordeelt u zelf:

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek
Het omstreden 'Het Beest en de Soeverein' Beeld Ines Doujak
Het omstreden 'Het Beest en de Soeverein'Beeld Ines Doujak

Columns en opinie

Sheila Sitaling - Goena Goena
'Ik zie twee mogelijkheden. 1. De VVD wil na de jongste verkiezingsoverwinning zo snel mogelijk de PvdA lozen en nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer uitschrijven. 2. Goena goena bestaat.' (+)

Commentaar - Witte arbeidsmarkt
'Pijnlijk is dat zelfs hoogopgeleide, goed gekwalificeerde allochtonen in Nederland moeilijk aan de bak komen.'

René Cuperus - Hoezo feestje voor de democratie?
'Geen meerderheid in de Eerste Kamer betekent dat elk beleidsvoornemen een permanente sudoku van onderhandelingen en Haagse spelletjes met zich mee brengt. Den Haag dreigt meer dan ooit alleen nog met Den Haag zelf bezig te zijn.' (+)

Burgerinitiatieven worstelen met financiële afhankelijkheid
'We raden mensen aan eens op bezoek te gaan bij een burgerinitiatief. Mensen die onbetaald een buurthuis runnen, een zwembad overnemen of een zorgcoöperatie beginnen. Daar knapt een mens van op.'

Aaf Brandt Corstius - Ranja
'Toch voel ik me in ieder geval plaatsvervangend nostalgisch bij ranja, want in mijn jeugd heette alle limonade ranja en stonden er bij elke bijeenkomst waar kinderen waren grote troggen feloranje of knalrode ranja klaar om eindeloos van te drinken.'

null Beeld Ranja
Beeld Ranja
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Recensies

Onze recensenten reisden dit weekend door het binnen- én buitenland om de nieuwste voorstellingen, concerten en festivals voor u te bespreken. Zo was theaterrecensent Hein Janssen in Londen, waar de Nederlandse regisseur Ivo van Hove met twee theaterstukken 'een hit' is. (+) Ter gelegenheid hiervan toverden de Volkskrant-vormgevers de cover van de V. om tot die van een typisch Britse tabloid.

En, hoe zijn de stukken van Van Hove? A view from the brigde krijgt vier sterren: 'Waar de stukken van Miller in Engelenad meestal realistisch worden gespeeld, valt de kaalheid van deze Van Hove-regie op'. Antigone, met de beroemde Franse (film)actrice Juliette Binoche blijft volgens Janssen 'te plechtig, te afstandeling en appelleert nergens aan inleving'. Oogst: twee sterren.

Muziek dan. Recensent Menno Pot zag Noel Gallagher's High Flying Birds. Over oud Oasis-man Gallagher (****): 'High Flying Birds is geen voortzetting van Oasis, maar overtuigt gewoon als zichzelf.' De comeback van het riot grrrl-trio Sleater Kinney wordt door Pablo Cabenda eveneens beoordeeld met vier sterren: 'Sleater-Kinney weet hoe je met weinig gereedschap energie wint uit weerbarstigheid en serveert die met opwinding.

Cabenda was ook nog in Eindhoven, voor STRP Biënnale, een multimediafestival vol kunst, technologie en elektronische muziek. Samenvatting: 'Het was een indrukwekkende ruimtelijke ervaring en een fraai staaltje digitale kunst.'

Lichtkunst op STRP Beeld Cigdem Yuksel
Lichtkunst op STRPBeeld Cigdem Yuksel

Grabbelton Internet

Willibrord Frequin, kent u hem nog?, is boos. Op de Volkskrant ('de krant voor linkse intellectuelen op sandalen'). Specifiek op redacteur Gidi Heesakkers. Want zij schreef in dit stukje dat Frequin de flop van de week was. Dat pikte Frequin niet. Uit zijn column in Panorama: 'Let op dametje, ik werd als reporter ontvangen door minister-presidenten: Van Agt, Lubbers, Kok en onlangs door Rutte. Ik heb met gevaar voor eigen leven reportages gemaakt in dictatoriale landen als Argentinië en Polen, waar ik de Dwaze Moeders en Lech Walesa en zijn Solidariteit steunde. (...) Wie ben jij eigenlijk? Niemand. Gidi, jij mag mijn kont niet eens kussen.'

Voor de quizzers. Het populairste bier in Nederland? Makkelijk: Heineken. Amerika? Was dat nou Budweiser. Fout: Bud Light. Ook benieuwd naar het populairste bier op de Maledieven? Of in Bolivia? De kaartenmakers van Vinepair zochten het voor u uit. Zie onderstaande kaart (klik hier als u wilt inzoomen):

Willibrord Frequin Beeld anp
Willibrord FrequinBeeld anp
null Beeld Vinepair
Beeld Vinepair

Elke middag op mobiel?

Wilt u dit overzicht elke middag op uw mobiele telefoon ontvangen via Whatsapp? Klik dan hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden