De Lunchpauze van 20 mei: Draadstaal is terug, en nog 50 keer David Letterman

Een leger televisielesbiënnes, een vlijmscherpe Sheila Sitalsing, een zwik aan muziekrecensies en een ontketende Waylon: ze staan te trappelen van ongeduld in de Lunchpauze vandaag.

Koeien en een kitesurfer: het kaan in Ulcinj in Montenegro. Beeld afp
Koeien en een kitesurfer: het kaan in Ulcinj in Montenegro.Beeld afp

De ochtend in vogelvlucht

De Iraakse regering heeft vrijwilligers opgeroepen de strijd aan te gaan met IS in Ramadi, de stad die de terreurgroep zondag veroverde.

De gemeente Haaksbergen heeft bij het verlenen van de vergunning voor de fatale monstertruckshow in september vorig jaar te weinig oog gehad voor de veiligheid, concludeert de Onderzoeksraad Voor Veiligheid.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum in Deurne geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld.

De kleine Duitse vakbond voor machinisten GDL moet de sinds gisteren stakende leden uit eigen zak betalen. De bond kan geen aanspraak maken op steun uit de stakingskassen van vakcentrale DBB.

Indonesië en Maleisië zijn bereid 7000 vluchtelingen die nu nog op zee zitten op te vangen.

Voor aan de lunchtafel

Fans van het satirische tv-programma Draadstaal moesten het afgelopen jaren doen met oud werk op YouTube. Vanaf morgenavond zijn Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven terug met hun droogkomische typetjes. Gidi Heesakkers keek mee achter de schermen. (+) 'De toekomst, de toekomst. Neem nou mijn ex. Maar serieus, neem nou mijn ex. Iemand mot haar nemen, want ze blijft mij maar bellen.'

(tekst gaat verder onder de video)

Jeroen van Koningsbrugge (links) en Dennis van de Ven. Beeld Ivo van der Bent
Jeroen van Koningsbrugge (links) en Dennis van de Ven.Beeld Ivo van der Bent

Je hebt van die ontwikkelingen die sommige mensen ineens opvallen. Zoals het gegeven dat er steeds meer lesbische personages op televisie te zien zijn. Hanna Bervoets beschrijft de trend in een essay vandaag (+): er zijn meer lesbische personages dan ooit, en kijkers hoeven het niet meer met subtekst te doen. 'We zitten in een nieuwe fase.'

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Sport! Vanaf morgen beginnen de play-offs voor Europees voetbal in Nederland, de prettige worst voor zo'n beetje alle clubs behalve de topclubs in de Nederlandse competitie. Maar is het nou een vloek of een zegen om ze te winnen? (+)

Willem Vissers bezocht een tentoonstelling over vrouwenvoetbal in Nederland - zondag vertrekt Oranje naar het WK, voor het eerst. Daarmee lijkt de emancipatie van het vrouwenvoetbal geslaagd, maar er is nog wel een weg te gaan. (+)

Vrouwenvoetbalwedstrijd in 1955: de Zeemeeuwen scoren in een thuisduel met Full Speed op sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid. Beeld Nationaal Archief
Vrouwenvoetbalwedstrijd in 1955: de Zeemeeuwen scoren in een thuisduel met Full Speed op sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid.Beeld Nationaal Archief

Columns en opinie

Sheila Sitalsing - Misverstand (+)
'De nieuwe leider van GroenLinks verzet zich tegen 'de economisering van de samenleving' en de dictatuur van 'het economisme', zo liet hij onlangs bij zijn aantreden weten. Het zijn begrippen die ik nog niet helemaal doorgrond, maar ik vermoed ook hier een tragisch misverstand.'

Margriet Oostveen - Nieuw uitzicht bij al dat gehannes op het spoor (+)
'Sinds gisteren vraag ik me plotseling nogal tegen mijn natuur en de tijdgeest af of het misschien toch niet verstandiger is de rest van het openbaar vervoer juist verder vrij te geven dan we in Nederland nu doen.'

Peter de Waard - Moet het gebruik van cash illegaal worden? (+)
'Geen zwart geld, geen roofovervallen en geen vervalsingen van bankbiljetten meer. Ook krijgen centrale bankiers vat op kapitaalvlucht - een verschijnsel dat nu leidt tot speculatieve koersbewegingen van valuta's zonder dat het iets van doen heeft met de reële economie.'

Max Pam - Er dreigt opstand bij De Telegraaf (+)
'Dat Sjuul is gaan vermageren is, achteraf beschouwd, misschien wel zijn grootste fout geweest.'

Opinie - Homo Blablaticus beseft waarde van anonimiteit niet
Wie pleit voor het opheffen van de anonimiteit op internet beseft niet dat het in een groot deel van de wereld bittere noodzaak is om je anoniem op internet te begeven, schrijft Roxane van Ieperen.

Veel meer prikkelende opinie en columns op Volkskrant.nl/opinie.

Recensies

Woensdag, dus muziek. En we gaan even zitten voor Unknown Mortal Orchestra, wiens tweede plaat Multi-love vier sterren waard is, vindt Gijsbert Kamer. 'Zachtmoedig prikkelende gitaren, zwoele analoge synths, met een hang naar het klassieke Stevie Wonder-geluid uit de jaren zeventig en drums die soms slonzig klinken en dan weer strak in een discomaat vallen.' Doe er een plukje Prince en een wolkje Sly Stone bij en u heeft een beeld.

30 jaar bestaat Giant Sand inmiddels, en ter gelegenheid daarvan brengt hij het beste in zichzelf naar boven. Sterker nog: mocht u nog willen beginnen aan zijn oeuvre, begin dan met Heartbreak pass. Goed voor drie sterren.

Staan we nog even stil bij Dumb flesh, het soloproject van de helft van Fuck Buttons, die dat weer onder de naam Blanck Mass doet. Dat zal wel een onherbergzaam plaatje worden, denk je dan, maar nee: een vrij toegankelijke en behoorlijk vet aangezette viersterrendanceplaat.

Recensies van Shamir, Fatoumata Diaware & Roberto Fonseca, Erik Vloeimans, het Regazze Kwartet en veel meer op Volkskrant.nl/recensies.

Grabbelton internet

Om bij het thema te blijven: terwijl u in afwachting was van het Songfestival zong Waylon een 'duet' met Freddy Mercury bij De Wereld Draait Door. En potverdikkeme, die jongen zingt zo de suikersnip uit de koekruif, om een in onbruik geraakt gezegde te bezigen.

(tekst gaat verder onder de video)

Als u wilt dat we even verwijzen naar tien momenten uit de carrière van David Letterman (hij stopt ermee na vandaag), dan doen we dat gewoon. Vijf keer.

Het eindgala van Manchester United was gisteren, en dan weet je: Louis 'I'm also a human being' van Gaal krijgt het woord. En dan hoop je dat hij je niet teleurstelt. Wel, hij stelde niet teleur.

Ok, we doen nog een gek bericht: man betrapt met duizend gestolen eieren in de koelkast.

En, vooruit, een gifje. Omdat het woensdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden