De lunchpauze van 2 april: onze kattenfilmliefde en een tennisbal is geen tennisbal

Drukke ochtend? Een hoop vragen worden in ons Lunchpauze-overzicht beantwoord: Hoe is de nieuwe Hazes-film? Waarom houden we zo van kattenfilmpjes? En waarom is een tennisbal geen tennisbal?

Denis Overweg (scheidsrechters, rechts) en Tomas Berdych over de ballen die eind januari bij de Australian open werden gebruikt. Beeld epa

De ochtend in vogelvlucht

Bij een terreuraanslag op een universiteit in de Keniaanse stad Garissa zijn zeker vijftien doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen.

De hoge boete die Omroep Max heeft gekregen voor het programma Heel Holland Bakt heeft het 'helemaal aan zichzelf te danken', vindt het Commissariaat voor de Media. Max gaat in beroep.

Leden van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP) hebben in het zuidoosten van Jemen een gevangenis aangevallen. Daarbij zijn zeker driehonderd gevangenen ontsnapt, onder hen zou een AQAP-leider zitten.

Reizigers die een jaarkaart hebben voor het openbaar vervoer krijgen geen boete als ze een keer vergeten in te checken, heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) afgesproken met de vervoersbedrijven.

Voor aan de lunchtafel

De film Bloed, Zweet en Tranen over het leven van (inderdaad) André Hazes is vier sterren waard, vindt Bor Beekman. Martijn Fischer, niet in de laatste plaats geholpen door zijn vertolking van de zanger in de musical Hij gelooft in mij, kent zijn personage door en door. Uitzonderlijk ingeleefd spel levert dat op, en hij grossiert in Hazeshumor - 'een soort Gordon, maar dan leuk'. En Matheu Hinzen als de jonge Hazes is een vondst.

Diederik Koopal, de regisseur en voormalig reclameman, vertelt over de valkuilen van het verfilmen van het levensverhaal van Hazes. 'Als je zeven mensen spreekt over een aspect van Hazes, krijg je zeven verschillende anekdotes. Wie geloof je?' (+)

(tekst gaat door onder de video)

Martijn Fischer als André Hazes. Beeld NyklyN

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Maak niet de fout te denken: een tennisbal is een tennisbal. De toppers voelen elk verschil. Een afwijkende stuit kan de uitkomst van een partij bepalen. Klacht: er zijn te veel soorten. Voor elke baansoort een type bal zou helpen. Maar of dat commercieel haalbaar is? In elk geval kan een bal erg veel invloed hebben op het spel en de gesteldheid van een toptennisser. Rafael Nadal, onlangs: 'Deze lijkt wel een baksteen, het leidt tot blessures.' (+)

Beeld reuters

Als het internet ergens meer dan geschikt voor blijkt, zijn het wel kattenfilmpjes. Stellen dat het web er mee vol staat, is als zeggen dat een cliché niet voor niets een cliché is. De filmpjes van boksende, zingende of broccoli etende katten zijn zo populair dat het filmfestival Go Short, volgende week in Nijmegen, er een speciaal blok voor inruimt. Nu blijkt de Volkskrant een poezencinematografie-expert te hebben, in de persoon van Sylvia Witteman. De trend verklaard: 'Katten zijn diep egocentrische dieren, die nooit iets aardigs zullen doen voor een ander; het kan een kat namelijk niets schelen wat die ander van hem denkt. Wij, mensen, zijn daar natuurlijk jaloers op.' (+)

(tekst gaat verder onder de video)

geen paniek. Beeld .

Columns en opinie

Bert Wagendorp - Staatsieportretten (+)
'Het staatsieportret van Rineke Dijkstra van Willem-Alexander zou eigenlijk Vreemde man met rode stropdas moeten heten. Niet dat het daarmee wel mooi was geweest, maar je zou het tenminste begrijpen.'

Peter de Waard - Betalen de Grieken te weinig belasting? (+)
'Rutte verleent hand- en spandiensten aan de mediamaatjes van Wilders'

Floortje Smit - Pics (+)
'De oplaaiende discussie over de vraag of James Bond een donkere huidskleur mag hebben, smoort een ander debat.'

Jean-Pierre Geelen - Boutje (+)
'Tot vorige week met de Germanwings dan, toen een nieuw defect opdook: een schroefje los bij een mens.'

Het staatsieportret van Willem-Alexander door Rineke Dijkstra. Beeld Rineke Dijkstra / RVD

Annemarie Oster - Mooi geweest (+)
'Een tipje van de sluier: in zo'n verzorgingshuis wordt natuurlijk heel wat afgeleden. Niet alleen door patiënten wier leven onnodig wordt gerekt maar ook door hun geliefden die dat niet meer kunnen aanzien.'

Ariejan Korteweg - Wat bezielt een journalist om de politiek in te gaan? (+)
Hoe een journalist een spindoctor kan worden, en vice versa.

Arnon Grunberg - Literaire illusie (+)
'De mens is nu eenmaal een potentiële psychiatrische patiënt.'

Recensies

Het is donderdag, dus wordt het nieuwe bioscoopaanbod eens onder de loep genomen. U had al gelezen dat Bloed, Zweet en Tranen vier sterren verdient. Vijf zijn er voor een film van een heel andere orde: The Look of Silence, over de massamoorden in Indonesië. Minder uitzinnig, net zo indrukwekkend.

Fast & Furious deel 7 maar liefst is vanaf deze week te zien. Plat, maar het werkt, dat peperdure audiovisueel absurdisme. Cinema met een gevoel van grenzeloosheid, en het afscheid van de in 2013 overleden Paul Walker (Brian O'Conner in de film) is gepast en ontroert zelfs. Vier sterren.

(tekst gaat verder onder de video)

Verder: Drie sterren voor Mange tes morts, een ongepolijst en ontoegankelijk Frans drama waarin werkelijkheid en fictie kundig door elkaar heen lopen. En wat ons betreft hoeft u niet al te veel te verwachten van Boychoir, met Dustin Hoffman, en Home ('Hoe is het mogelijk dat Dreamworks is afgezakt tot ongeïnspireerde klapkauwgomanimatie?').

Grabbelton internet

De tyfoon Maysak nadert de Filipijnen gestaag. Dat levert vanuit de ruimte spectaculaire foto's op.

Ach, zag de wereld er maar uit als een (Amerikaanse) metrokaart. Weet je wat?, dachten ze bij Vox, we gaan eens een paar van die wereldbeelden verzamelen. Tot 15 kaarten kwamen ze, die alles verklaren behalve hoe de metro werkt.

Kaart van de Milky Way Transit Authority. Beeld Arbesman

De vraag: Is de baard zo'n hipstercliché geworden dat dragers een verfraaiing nodig hebben om zich te onderscheiden van elke andere twintiger met een baard?

Het antwoord, volgens The New York Times: jep. Door de baard een kleurtje te geven.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De 'Ja echt, dit is de kop nog maar' van de Daily Mail van de dag: Letters shedding light on the American War of Independence, a 200-year-old poetry book and notes on bringing up royal babies: The Queen left 'stunned' by previously unseen epistles from George III's archive.

En, vooruit, een gifje, van een blije/droevige hond. Omdat het donderdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden