De lunchpauze van 17 maart: Uber-chauffeurs belaagd en hoe je snel een nieuwe taal leert

Drukke ochtend? In onze lunchpauze praten we u in een paar minuten bij over het nieuws vandaag en geven wat suggesties voor gespreksonderwerpen aan tafel straks.

Pieter Sabel
Protest van taxichauffeurs in Den Haag tegen UberPOP, half februari. Beeld anp
Protest van taxichauffeurs in Den Haag tegen UberPOP, half februari.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

Leraren krijgen binnenkort een speciale training om radicaliserende leerlingen in de klas te herkennen. Tijdens de gratis cursus leren docenten ook hoe ze moeten ingrijpen.

Na een tweede zelfmoord in de Valkenburgse loverboyzaak wordt hulp aan verdachten uitgebreid. Mannen die verdacht worden van seks met een 16-jarig meisje kunnen na verhoor in een 'hulpverleningstraject' komen als ze dat willen.

Zuid-Korea beschuldigt Noord-Korea van aanvallen op de computers van zijn kerncentrales.

Chauffeurs van de nieuwe taxidienst UberPOP zijn in Amsterdam belaagd door groepen mannen in auto's. Zeker twee chauffeurs hebben aangifte gedaan bij de politie.

De huizenverkoop in Nederland is in februari fors gestegen, zowel ten opzichte van januari als in vergelijking met februari vorig jaar, blijkt uit cijfers die het Kadaster vandaag publiceerde.

Stakende taxichauffeurs tegen de komst van UberPOP in Brussel, begin maart. Beeld epa
Stakende taxichauffeurs tegen de komst van UberPOP in Brussel, begin maart.Beeld epa

Voor aan de lunchtafel

Onderzoekers van de universiteit van Berkley en de technische universiteit van Singapore hebben een op afstand bestuurbare kever ontwikkeld. In eerste instantie om er achter te komen welke spieren het torretje gebruikt om te vliegen, maar de apparatuur die daarvoor werd gebruikt bleek ook ingezet te kunnen worden om de kever te laten doen wat de wetenschappers wilden. De onderzoekers denken aan het inzetten van dit soort kevers bij reddingsacties, mits voorzien van microfoon.

Voetbal, schrijft John Schoorl, is niet te verbieden. Niemand pakt jongens het spelletje af, ook militante moslims niet. (+) Dat wil de Mauretaanse regisseur Abderrahmane Sissako met zijn film Timbuktu laten zien (trailer hieronder). Voetbal in tijden van jihad. 'Als jullie jihadisten vinden dat voetbal niet mag, dan doen we het zonder bal.' De film is vrijdag de openingsfilm op het festival Moviesthatmatter in Den Haag.

De man van spraakwaterval, de pionier (en veteraan) van de Nederhiphop, de man met de flow van een bergbeek: Extince is terug. Voor het eerst in acht jaar brengt de rapper, echte naam Peter Kops (47), weer een album uit. Alle reden voor een interview (+). 'Ik vind dat lekker man. Het voelt net als vroeger, toen je voor de spiegel in de slaapkamer aan het oefenen was. Die brag rapt toch het best.'

Volgens Gabriel Wyner kun je in vier maanden (elke dag een half uur) 3.600 woorden uitspraak/grammatica/schrift in een nieuwe taal leren. Hoe? Lees het hier (+).

(tekst gaat door onder de video)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Extince. Beeld Valentina Vos
Extince.Beeld Valentina Vos
null Beeld .
Beeld .

Columns en opinie

Arnon Grunberg - Bibi light
'De gedachte dat de meeste problemen in het Midden-Oosten en vele problemen in Europa zullen worden opgelost als het Israëlisch-Palestijnse conflict eindelijk beëindigd wordt, is op zijn zachtst gezegd naïef (+).'

Bert Wagendorp - Titanengevecht
'Vanavond bij de NOS: Wilders vs. Pechtold, de Revanche! Ik ga niet meer kijken.' (+)

Margriet Oostveen - In Lith
Hoe het voormalig opbouwwerk 'al te gek gaaf Rutte' handelt bij crises (+). 'Abdiwahab Ismail Shiil (44) was naar de moskee geweest. Hij wachtte me op in het gemeentehuis van Oss. Vertelde hoe het bijna ieder weekend raak was. Tieners, zo leek het. Hoe zijn dochtertje huilend onder de bank kroop. Hoe hij de buren had aangeboden de gezamenlijke tuin te snoeien: mocht niet. Hoe hij mensen groette op straat: ze keken weg.'

Het commentaar van Raoul du Pré
De VVD kiest een wat al te doorzichtige campagnestrategie om de aandacht af te leiden van het eigen falen.

Sylvia Witteman - Dwerg
'Bloemen houden dus niet van mensen, maar mensen houden wél van bloemen.' (+)

Peter de Waard - Verruilt De Mol zijn kopzorgen?
'Het is kenmerkend voor de huidige entrepreneurs dat zij hun bedrijven niet meer nalaten aan hun telgen, maar zelf in cash omzetten.' (+)

PVV-leider Wilders en D66-leider Pechtold bij EenVandaag gisteren. Beeld anp
PVV-leider Wilders en D66-leider Pechtold bij EenVandaag gisteren.Beeld anp

Recensies

Meesterpianist Richard Goode vergde met Beethovens laatste pianosonates het uiterste van zichzelf. En van zijn luisteraars. Zijn concert van afgelopen weekend krijgt drie sterren.

Enthousiast is Annette Embrechts over de jubileumvoorstelling Feest van Introdans. Een spectaculaire verfbom: vier sterren.

Wat Bob Witman betreft kunt u gerust gaan kijken naar de ontroerende 'druksels' van docent en typograaf Karel Martens in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag: drie sterren.

Cabaretier Pieter Jouke tot slot heeft behoefte aan een regisseur die hem op het juist spoor houdt, schrijft Patrick van den Hanenberg in zijn tweesterrenrecensie. 'Er zijn te veel haperingen in zijn betoog.'

Beeld uit Feest van Introdans. Beeld Hans Gerritsen
Beeld uit Feest van Introdans.Beeld Hans Gerritsen

Grabbelton internet

Het is u misschien ontgaan, maar Kerkrade en Heerlen zijn afgelopen weekend even bezet geweest door een Duitser in een tank. Niet dat inwoners van de Limburgse steden er heel veel problemen mee leken te hebben, maar dat zal vermoedelijk aan de maat van de tank hebben gelegen. En aan de intenties van de bestuurder ervan.

(tekst gaat door onder de video)

De documentaire Steve Jobs: The Man in the Machine ging gisteren in première. In elk geval één iemand vond het niets: Eddy Cue, manager bij het bedrijf, zag 'geen weergave van de Steve' die hij kende.

(tekst gaat door onder de video)

Vervuilend autoverkeer? Megastallen? Windmolens? De Partij tegen de Burger zegt: lekker wél in uw achtertuin. Wij beloven u geluidsoverlast, stank en horizonvervuiling. En daar betaalt u zelf voor, want wij verhogen de belastingen.

(tekst gaat door onder de video)

En vooruit, een gifje. Omdat het dinsdag is.

Elke middag op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere middag rond 12 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden