De Lunchpauze van 16 september

Wilt u een collega, geliefde of willekeurige voorbijganger op straat rond het middaguur imponeren met kennis van het laatste nieuws én van de wondere wereld van het wereldwijde web? Dan zit u goed bij dit lunchoverzicht.

Mark Rutte (L) en Jeroen DijsselbloemBeeld reuters

De ochtend in vogelvlucht

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn begonnen. Geert Wilders trapte af door voor te stellen deze uit te stellen. In plaats daarvan zou er een asieldebat moeten komen. Zijn collega's vonden dat niet nodig; het zijn algemene beschouwingen; als de heer Wilders alleen over vluchtelingen wil praten, dan kan hij dat gewoon doen. Volg in ons liveblog de laatste ontwikkelingen tijdens de Beschouwingen.

Die vluchtelingen proberen nu intussen massaal via Kroatië de Europese Unie te bereiken, nu de Hongaren de grens met Servië op slot hebben gedaan. Dat zorgt in de grensplaats Röszke voor de nodige verwarring onder de nog altijd toestromende vluchtelingen, die in Hongarije keihard worden aangepakt.

'Oplichter!', kreeg minister Ard van der Steur naar zijn hoofd geslingerd toen hij het ministerie van Veiligheid en Justitie binnen probeerde te gaan. Met andere woorden: de politieacties in Den Haag zijn begonnen.

En om toch nog even te kunnen noemen dat PSV gisteren van Manchester United won, geven wij u de kijkcijfers. Ruim 2 miljoen mensen zagen de wedstrijd op SBS 6.

En die snoeiharde, onbestrafte tackle van Hector Moreno, waardoor Luke Shaw zijn been brak? 'Elk woord daarover is er eigenlijk één te veel', zei van Gaal, om daar aan toe te voegen dat het 'een tackle met twee benen in het strafschopgebied was.'

Premier Mark Rutte (L) en PVV-leider Geert Wilders voor aanvang van de Algemene Politieke BeschouwingenBeeld anp

Voor aan de lunchtafel

Sheila Sitalsing dacht dat de omarming van 'Dikke Ik' als politiek thema beperkt zou blijven tot een modegril, die we inmiddels achter ons hebben gelaten. De Troonrede noemde het beestje niet bij de naam, maar de geest van Dikke Ik waarde wel degelijk rond in de Ridderzaal, concludeerde zij. [+]

En de conclusie van die Troonrede - waar onze koning zich volgens Sitalsing overigens manhaftig doorheen sloeg - was dat binnenlandse veiligheid er bekaaid vanaf komt, terwijl er voor werkenden en ouders van jonge kinderen wel goed nieuws is. De plannen op een rij. [+]

De Britse kunstenaar Anish Kapoor zag zijn kunstwerk 'Dirty Corner' beklad worden met antisemetische teksten. Hij besloot de graffiti niet te verwijderen, om het probleem op die manier te tonen. Een gemeenteraadslid wil hem nu aanklagen voor antisemitisme. Een prachtige omkering, vindt Kapoor: 'I'll see him in court.' [+]

Veel buitenspelen verkleint de kans dat je later een bril nodig hebt, blijkt uit nieuw onderzoek. Maar waarom zouden we eigenlijk geen bril willen dragen?

Het bekladde kunstwerk van Anish KapoorBeeld afp
Beeld Reddit

Grabbelton internet

Eigenlijk heeft alles wat leuk is op internet, te maken met mensen met dierlijke trekjes, of met dieren met menselijke trekjes.

Om met dat laatste te beginnen; houd een spin een spiegel voor en hij doet wat we allemaal doen. Tenminste, als we van het meest logische scenario uitgaan; de spin doet een koddig dansje. Want dat hij denkt dat het spiegelbeeld een vijandige spin is, die hij instinctief schrik probeert aan te jagen door zich groot te maken, is natuurlijk kolder. De spin ziet zichzelf gewoon graag dansen. Punt.

En dan mensen met dierlijke trekjes, niet alleen een uitstekende gelegenheid om u - wellicht ten overvloede - te wijzen op deze klassieker, maar ook een prima bruggetje naar de trailer van The Jungle Book. U weet wel, Mowgli, opgevoed door wolven, maar nu in 3D. Met stemmen van Bill Murray en Scarlett Johanson.

Het twittergesprek van de dag werd gevoerd tussen een webcaremedewerker en Frans Bauer. Want wat heeft ^Jacobs muziekmaak nou weer te maken met de klacht van een klant? Bauer heeft hier een punt.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Dat kan.

Beeld Gummbah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden