De Lunchpauze van 14 juli: Verzet binnen Syriza en vaarwel croquet?

Netanyahu noemt het atoomakkoord met Iran een 'fout van historische proporties', Lars Boom doet niet mee aan de tiende etappe en spelen de Britten binnenkort helemaal geen croquet meer? Lees de Lunchpauze en u bent weer op de hoogte.

Demonstranten bij het Griekse parlement. Beeld epa
Demonstranten bij het Griekse parlement.Beeld epa

De ochtend in vogelvlucht

- Helaas: Lars Boom start niet in de tiende etappe van de Tour de France. Hij voelt zich te ziek. Lees het laatste Tour-nieuws in ons liveblog.

- Het was te verwachten: een deel van de linkse Syriza-partij van de Griekse premier Alexis Tsipras lijkt in opstand te komen tegen de draconische bezuinigingsmaatregelen. De minister van energie heeft de premier opgeroepen het akkoord in te trekken. Dit akkoord 'vernietigt het mandaat en het trotse nee dat het Griekse volk bij het referendum heeft laten horen'.

- Een jaar voorwaardelijk heeft het OM geïst tegen een 25-jarige man wegens het hebben van ontucht met de toen 16-jarige prostituee in een Valkenburgs hotel.

- Vanmorgen werd er een historische deal gesloten over het atoomprogramma van Iran. Wat mag Iran wel en wat niet? Lees het hier. Netanyahu is niet blij. Hij noemt het akkoord een 'fout van historische proporties'.

- Wie bepaalde dat MH17 over Oekraïne kon vliegen? Het is nog steeds niet duidelijk, zegt directeur Huib Gorter van Malaysia Airlines Europa.

- Vanmiddag om 13.49 uur scheert sonde New Horizons langs Pluto, de laatste halte van het zonnestelsel. Benieuwd naar de beelden? Bekijk het in ons slowblog.

Pluto Beeld afp
PlutoBeeld afp

Voor aan de lunchtafel

Ook al is er nu een akkoord over het atoomprogramma in Irak, de anti-westerse sentimenten ('dood aan Amerika') zullen gewoon blijven bestaan in het land. Correspondent Thomas Erdbrink was bij een betoging in Teheran. 'Wat blijft er over van onze revolutie, van onze positie in de islamitische wereld, als we relaties aanknopen met de grootste onderdrukker ter wereld?' (+)

De meest Britse van alle fenomenen? Nee, niet Wimbledon of fish &chips, maar croquet. Je weet wel, dat spelletje waar je een bal door van die poortjes slaat. Volgens onderzoek zal de sport in 2037 uitgestorven zijn. Reden voor correspondent Patrick van IJzendoorn om zelf een potje te gaan spelen bij zo'n club. Lees zijn bevindingen hier. (+)

Hij zat in zijn zwembroek met een boek in de tuin, toen hij bericht kreeg over de crash met het MH17-toestel. Een uitgebreid interview met Huib Gorter, directeur van Malaysia Airlines Europa. 'Je bent de kwade boodschapper. Je vertegenwoordigt de maatschappij. Dus houden ze jou verantwoordelijk. Waarom vloog je daar? Kon je niet een eindje omvliegen? Waarom hoor ik zo lang niks?' (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Croquet. Beeld afp
Croquet.Beeld afp

Columns en opinie

Commentaar - Tsipras zal beloften aan kiezers moeten breken
'Het inleveren van soevereiniteit is de prijs die de Grieken moeten betalen voor het behoud van hun plek in de eurozone. Dit is de onwenselijke uitkomst van de vertrouwensbreuk die is ontstaan sinds het aantreden van de Syriza-regering.'

Brief van de Dag - Geef Soestdijk aan Egypte
Nederlanders kan het niet: minister Blok stelt 100 duizend euro beschikbaar voor het beste idee om Paleis Soestdijk een nieuwe bestemming te geven. Iedereen mag iets opperen. 'Ik heb een voorstel voor de minister dat niets kost,' schrijft Henk Slechte uit Schiedam in de Brief van de Dag. 'Laat Egypte het paleis overnemen. Dat land ontfermde zich ook over de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, toen Nederland daarvoor geen geld meer over had.'

Jean-Pierre Geelen - Groeten (+)
'Documentairedrieluik Zwarte zwanen zwom in hetzelfde troebele water als het de pensioenwereld verweet: 'Dagelijks wordt door pensioenbeheerders in onbegrijpelijke taal gecongresseerd. Over onze hoofden. Zonde.'

Daan Heerma van Voss - Tosca (+)
'Midden op straat in Napels beginnen twee vrouwen van in de twintig hevig met elkaar te zoenen. Wat sinds Tosca niet is veranderd: voor elke vorm van liefde moet gevochten worden.'

Een oudere vrouw wandelt over straat in Athene. Beeld epa
Een oudere vrouw wandelt over straat in Athene.Beeld epa

Recensies

Joost Zwagerman kijkt naar de schedels van Jan Fabre en naar Vincent van Gogh. 'Dankzij Fabres bekeverde schedels ontdek je zomaar ineens de fonkelstreepjes van die kevervleugels in La Berceuse (1888). Kleur heeft zo zijn eigen betekenis gekregen.'

Meer recensies op volkskrant.nl/recensies

null Beeld Pat Verbruggen
Beeld Pat Verbruggen

Grabbelton

Vandaag verschijnt dan eindelijk de langverwachte tweede roman van To Kill a Mockingbird-auteur Harper Lee. The Guardian houdt een liveblog bij. Met de verkoopcijfers en interessante discussies over het nieuwe boek. Is deze versie van Atticus Finch realistischer dan de man die we voorbij zagen komen in To Kill a Mockingbird? Volg het hier.

Al die jaren van onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran: hoe zat het ook alweer? Buzzfeed heeft een tijdlijn gemaakt.

Hoe voelt het om constant het derde wiel aan de wagen te zijn? (Lees: je hobbelt mee met je beste vriend en zijn vriendin die uitermate gelukkig verliefd zijn) Een jongen documenteerde deze soms ongemakkelijke momenten met een serie selfies

We sluiten deze Lunchpauze af met een video. Een Japanse dierentuin besloot haar olifanten wat verkoeling te bieden in de vorm van een zwembad van 65 meter lang. Dat valt, zo te zien, in goede aarde bij de dieren.

Derde wiel aan de wagen. Beeld Theladbible.com
Derde wiel aan de wagen.Beeld Theladbible.com

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden